Kesme Tahtası Nasıl Seçilir: Kesme Tahtası Seçme Rehberi
Kesme tahtası nasıl seçilir? Kesme tahtası seçerken nelere dikkat edilmeli? Kesme tahtası temizliği nasıl yapılır? İşte, Eğitim Görevlisi Selçuk Karaçam'dan kesme tahtası seçme rehberi:

Öncelikle kesme tahtası seçilirken hangi materyalden yapıldığına dikkat etmek gerekmektedir. Evlerde yaygın olarak tercih edilen ahşap veya tahta kesme tahtalarını kullanmak sağlık açısından çok doğru değildir. Çünkü ahşap doğal olarak gözenekli bir yapıya sahip olmakla beraber içerisinde su ve nem tutma özelliklerinden ötürü bakteri gelişimine çok uygundur. Bu sebeple profesyonel mutfaklarda tercih edilmezler.

Cam kesme tahtaları sağlık açısından son derece uygun olmalarına karşın profesyonel mutfaklarda, mutfak kazalarına yol açmaları ve bıçakların en büyük düşmanı olduklarından dolayı cam materyallerden yapılmış tahtalarda tercih edilmez.

Plastik yani polikarbon, polietilen kesme tahtaları tercih edilmelidir. Bunun sebebi gözenekli bir yapısı olmaması, içerisinde su ve nem barındırmaması, bakteri oluşumuna sebep vermemesi, ayrıca bıçakların ömrünü kısaltmaması adına profesyonel mutfaklarda tercih edilen en yaygın materyaldir.




Et Kesme Tahtası Alırken Nelere Dikkat Edilir?

Bu sorunun karşılı aslında mutfaklarda en çok dikkat edilmesi gereken hususa bizi getiriyor. O da çapraz bulaşma konusudur. Çapraz bulaşmayı önlemek için aynı tahta birden fazla işlemde kullanılmamalıdır. Bunun sebebi Çiğ et ürünlerindeki bakterilerin mutfakta kullanılacak diğer ürünlere bulaşmasını önlemektir. Bunun önüne geçmenin en iyi yolu uluslar arası olarak kullanılan kesme tahtası renk kodlarına uyarak çalışmaktır. Böylelikle sorumuzun cevabı; polietilenden yapılmış ve kırmızı renkli kesme tahtaları et kesmek için en doğru olanlarıdır. Çalışma tezgahınızın durumuna göre kalınlıkları istenilen boyutta ayarlanabilir.

Kesme Tahtası Nasıl Seçilir?

  1. Kesinlikle plastik hammaddeli sağlığa uygun içerisinde bakteri oluşumuna izin vermeyen bir materyalden yapılmış olma.
  2. Uluslar arası kesme tahtası renk kodlarına göre uygun çalışma.
  3. Kırmızı kesme tahtası: Çiğ kırmızı et kesmek için
  4. Sarı kesme tahtası: Çiğ kanatlı hayvanları kesmek için
  5. Mavi kesme tahtası: Çiğ deniz ürünlerini kesmek için
  6. Yeşil kesme tahtası: Sebze ve meyveler için
  7. Kahverengi kesme tahtası: Pişmiş ürünleri kesmek için
  8. Beyaz kesme tahtası: Süt ürünlerini kesmek için / Ekmek kesmek için
  9. Çalışma tezgahının fiziki yapısı göz önünde bulundurularak ona uygun kalınlıkta ve genişliklerde kesme tahtası ebatları seçilmelidir.

Kesme Tahtası Temizliği Nasıl Yapılır?

Profesyonel mutfaklarda kullanılan polietilen kesme tahtaları bulaşık makinelerinde yüksek sıcaklıklarda kolaylıkla yıkanabilir. Uzun süre kullanımlarda bıçak darbeleri sonucu tahtada oluşan ve göze hoş gözükmeyen çizikler ve derin oluklar için en doğru olanı ya tahtaların üzerini sildirme (yani üzerindeki tabakayı sıyırma) işlemini yaptırmaktır. Silme tahtaları mutfakta çalışırken bile bezle silinerek tekrar bir başka işlem için kullanılmamalıdır. Çünkü bu işlem ve silmek için kullanılan bez çaprak bulaşma için çok tehlikeli bir unsur haline dönüşmektedir.

Yazar:

Selçuk KARAÇAM

Öğretim Görevlisi


Şunlara da göz atın;

  1. Döküm tava ve tencere kullanım rehberi
  2. Mutfak temizliği nasıl yapılır?
  3. Yanmış tencere nasıl temizlenir?
  4. Buzdolabı nasıl temizlenir?
  5. Tavuk pişirme rehberi

Haber Kategorileri

Mutfak Ekipmanları

Lezzetli Haberler

İstanbul Künefe Mekanları: En Lezzetli 10 Künefe Mekanı
Lahana Sarmasının Yanına Ne Gider: 13 Tamamlayıcı Tarif
Crumble Tarifleri: Meyvelerle Hazırlanan 10 Nefis Crumble Tarifi
Pırasa Nasıl Seçilir?
Mide Ağrısına Ne İyi Gelir: Mide Dostu 15 Besin
Çileğin Faydaları Nelerdir?