Kek yapmak, mutfağa yeni adım atanlar için olduğu kadar deneyimli olanlar için de zaman zaman sürprizlerle dolu olabilir. Tam da "mis gibi kabaracak" diye beklerken fırından çıkan kekin lastik gibi bir kıvamda olması hayal kırıklığı yaratabilir. Peki; kek neden lastik gibi olur? İşte yanıtı.
Hamura gereğinden fazla un eklemek, kekin sert ve elastik bir dokuya sahip olmasına neden olur.
Hamur uzun süre veya yüksek hızda karıştırıldığında glüten çok fazla gelişir ve bu da keki sertleştirir.
Ekmeklik un gibi protein oranı yüksek unlar kekte kullanıldığında, elastik ve lastik gibi bir yapı oluşabilir.
Kabartma tozu ya da karbonatın az kullanılması veya bayat olması, kekin kabarmamasına ve yoğun, lastiksi bir yapıya sahip olmasına yol açar.
Kek fırında fazla kalırsa kurur ve iç yapısı elastikleşir.
Şunlara da göz atın: