Katmer Hamuruna Süt Konur Mu?
Aslı Can Kaçar İçerik Editörü
37 Tarif       24 Takipçi
Katmer, aslında “hamur işi” gibi değil, daha çok ince yufka açılarak yapılan, kaymak ve Antep fıstığıyla hazırlanan çıtır bir tatlıdır. En çok merak edilen sorulardan biri de, katmer yapımında süt kullanılıp kullanılmadığıdır.

Gaziantep'in sevilen lezzetlerinden biri olan katmer, çıtır dokusu ve lezzetiyle çok sevilen bir tatlıdır. Katmer hamuru çok ince bir şekilde açılır ve çıtır bir dokuya sahiptir. Bu yüzden klasik hamurlardan farklı bir şekilde hazırlanır. 

Katmer Hamuruna Süt Konur Mu?

Gaziantep katmeri baklava hamuruna benzer şekilde hazırlanır. Sadece un, su ve tuz kullanılır. Hamur, yoğrulduktan sonra dinlendirilir ve çok ince açılır. Hamurun özelliği incecik, elastik ve pişince çıtır olmasıdır. Bu nedenle hamurun içine süt, yumurta, yağ veya maya konmaz. Çünkü katmerin orijinal dokusu sütlü hamurla değil, saf su–un karışımıyla elde edilir.

Neden Süt Eklenmez?

Sütlü hamur daha yumuşak olur. Katmerin özelliği ise çıtır çıtır, neredeyse baklava gibi ince katlara sahip olmasıdır. Sütlü hamurda şekerin karamelize olması daha farklı olur, bu da tatlının hafifliğini bozabilir. Geleneksel tariflerde sadelik önemlidir. Katmerin asıl lezzeti hamurundan değil; içine konan kaymak, şeker ve fıstıktan gelir.

  1. Katmerin yumuşak olması için ne yapmalı?
  2. Katmer hamuruna maya koyulur mu?
  3. Simit katmerin içinde ne var?
  4. Orijinal katmer hamuru nasıl yapılır?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

4 Aralık Masterchef Türkiye'de İlk Finalist Kim Oldu?
2 Michelin Yıldızı Alan Restoranlar 2026
1 Michelin Yıldızı Alan Restoranlar 2026
2026 Michelin Sommelier Ödülünü Kim Kazandı?
Michelin Yeşil Yıldız Kazanan Restoranlar
Michelin Rehberi Türkiye’nin Tüm Bölgelerini Kapsayacak