İtalyanca'da süt anlamına gelen latte, günümüzde en sevilen kahve çeşitlerinden biridir. Iced latte ise, yaz aylarının vazgeçilmezi olan soğuk kahve çeşitleri arasında yer alır. Bir shot espressonun üzerine soğuk süt ve buz eklenmesiyle hazırlanan ıced latte, yoğun kahve tadına ve yumuşak süt aromasına sahiptir. Genellikle sade içilse de, isteğe göre aromalı şuruplarla tatlandırılabilir. Kısacası iced latte, yaz aylarında hem kahve keyfi hem serinlik arayanlar için mükemmel bir seçimdir. Tam da bu yüzden, ıced latte yapmanın püf noktalarını sizlerle paylaşıyoruz.
Lezzetli bir ıced latte yapmak için, mutlaka espresso kullanmanız gerekir. Espressoyu, özel espresso makinesinde hazırlayabileceğiniz gibi, french press veya moka pot ile demlemeniz de mümkündür. Kaliteli kahve çekirdekleri kullanmak ve çekirdekleri kahveyi hazırlarken öğütmek taze aromaları daha iyi hissetmenizi sağlar. Karamelimsi tatlar elde etmek için, orta kavrulmuş kahve çekirdeği kullanabilirsiniz.
Soğuk içeceklerde kahve aroması daha az algılanır. Bu yüzden yüksek kafein istiyorsanız, bir shot yerine iki shot, yani 60 ml, espresso kullanabilirsiniz. Eğer cold brew yöntemiyle demleme yapacaksanız, 1:4 oranında konsantre hazırlayabilirsiniz.
Sıcak bir kahvenin üzerine buz dökerseniz, kahve kısa sürede sulanacaktır. Bunu önlemek için, kahveyi demledikten sonra 10 dakika oda sıcaklığında bekletin. Ardından buzdolabına koyarak soğumasını sağlayın.
Iced latte yapımında tam yağlı süt kullanmak, kremsi bir tat verir. Sütün soğuk olması da çok önemlidir. Bu yüzden sütü, en son ekleme aşamasında buzdolabından çıkarın. Eğer hayvansal süt kullanmak istemiyorsanız, badem sütü, yulaf sütü veya hindistan sütü gibi bitkisel sütler de kullanabilirsiniz.
Iced latte yapımında sert ve temiz buzlar kullanın. Buzun şeffaf olmasına da dikkat edin. Şeffaf buzlar daha yavaş erir ve kahvenin sulanmasını önler. Iced latte yapımında 1 ölçü espresso, 2-3 ölçü soğuk süt ve bardak dolusu buz kullanmanız yeterli olacaktır. Kahve aromasının yoğun olmasını istiyorsanız 2 shot espresso, daha yumuşak bir için tercih ediyorsanız 1 shot espresso kullanabilirsiniz.
Iced latteyi tatlandırmak için şeker kullanmayın. Çünkü şeker, soğuk kahvenin içinde çözünmez. Bunun yerine vanilya şurubu, karamel şurubu, bal veya agave gibi tatlandırıcılara yönelebilirsiniz. Şurubu bardağın en alt kısmına dökün. Ardından üzerine soğumuş kahve, buz ve sütü ekleyebilirsiniz.
Şunlara da göz atın;