Haçapuri (Khachapuri), Gürcistan mutfağına ait en ünlü yemeklerden biridir. Adı Gürcüce’de “haço = peynir” ve “puri = ekmek” kelimelerinden gelir; yani “peynirli ekmek” anlamını taşır. Genel olarak mayalı hamurla hazırlanan, içi peynirle doldurulan bir çeşit pideye benzetilebilir. Ancak yörelere göre farklılık gösteren çeşitleri vardır. Haçapuri geleneksel olarak suluguni veya imeruli gibi tuzlu Gürcistan peynirleri ile hazırlansa da, Türkiye'de beyaz peynir, kaşar peyniri ve lor peyniri karışımından oluşabilir.
Ev yapımı pide tarifleri ve pide yapmanın püf noktalarına göz atmayı unutmayın. Haçapurinin yanı sıra dilerseniz, kuşbaşı etli pide, tahinli pide ve kavurmalı kaşarlı pide tarifini de deneyebilirsiniz.
Haçapuri yapımında Gürcistan peynirleri kullanılsa da, evde yapılan versiyonlarında klasik peynirler tercih edilebilir. Ancak tek başına beyaz peynir kullanmak, pidenin kuru olmasına neden olur. Bu yüzden beyaz peyniri ufalayıp rendelenmiş kaşar peyniri veya mozzarella peyniri ile karıştırarak kullanmak daha iyi sonuç verir. Ayrıca kullanılacak peynirlerin yağlı olması, pidenin eriyip akışkan bir kıvam almasını sağlar. Haçapuri yapımında çok tuzlu peynirler kullanılmamalıdır.
Haçapuri için hamura şekil vermek son derece önemlidir. İnce bir şekilde açılan hamurun kenarları kalın bırakılmalıdır. Bu sayede kenarları çıtır, içi ise yumuşak olacaktır. Kenarlarını içe kıvırıp kalınlaştırdıktan sonra üzerine peynir eklenir ve pişirmek için fırına verilir. Haçapuri fırından sonra yumurtanın sarısı ortaya kırılır. Bu sayede fırının sıcaklığı ile hafifçe pişer. Fırından çıkan pidenin üzerine küçük bir parça tereyağı koyarak lezzetini artırabilirsiniz.
Haçapuriyi pişirmek için fırın 200-220 derece arasında olmalıdır. Aksi takdirde peynir sulanır ve hamur kurumaya başlar. Pidenin daha iyi bir şekilde pişmesi için taş tepsi veya pizza tepsisi kullanabilirsiniz. Pişirme işleminden sonra fırından çıkan haçapurinin üzerine yumurta sarısını ekleyin. İlk sıcaklığı geçtikten sonra servis edebilirsiniz. Haçapuri bekledikçe ağırlaştığı için, uzun süre bekletilmeden tüketilmesi önerilir.