Güveç Nasıl Temizlenir: Güveç Temizliği ve Bakımı
Toprak güveç nasıl temizlenir? Güveç deterjanla yıkanır mı? Güveç kullanılmadan önce ne yapılmalıdır? İşte, evde kolayca uygulayabileceğiniz güveç temizleme ve bakım yöntemleri:

Güveç, toprak ile yapılan ve mutfaklarda sık sık kullanılan kaplara verilen isimdir. Yemeklerin lezzetini artıran güveçler, tencere-tava gibi olmadığı için dikkatli bir şekilde kullanılmalıdır. Güveci dikkatli bir şekilde temizlemek ve doğru koşullarda saklamak gerekir. Böylece güveç kaplarının kullanma ömrü de artacaktır. 




Güveç Nasıl Kullanılır?


  1. Toprak güveci ilk kez kullanacaksanız, güvecin içini ve dışını kuru bir bez yardımıyla güzelce temizleyin.
  2. Ardından güvecin boyutuna bağlı olarak ayçiçek yağı veya zeytinyağını güvecin içerisine dökün.
  3. Temiz bez ile bu yağı güvecin içine tamamen yedirin.
  4. Aynı işlemi, varsa kapağına da uygulayın.
  5. Güveci kuru yeri kalmayacak şekilde yağladıktan sonra, bol bir şekilde önceden ısıtılmış 180 dereceli fırına yerleştirin ve ortalama 1 saat pişirin.
  6. Bu sayede güvenin sağlığı tehdit eden yoğun aromasından kurtulabilirsiniz.
  7. Süre bittiğinde fırını kapatın ve güvecin fırının içinde soğumasını bekleyin. 
  8. Soğuyan güveci güvenle kullanmaya başlayabilirsiniz.
  9. Fırından aldığınız güveci hiçbir zaman, soğuk zemine koymayın. Bu durum güvecin çatlamasına neden olabilir.




Güveç Nasıl Temizlenir?


  1. Toprak ve kilden yapılan güveçlerin birçoğu makinede yıkamaya uygun değildir. Bu yüzden güveci yıkarken bulaşık deterjanı, sabun gibi kimyasal maddeler kullanmayın.
  2. Bu kimyasallar hem güvecin tadını bozar, hem de toprak içine kolayca çekileceği için sağlığı tehdit eder.
  3. İçinde yemek artıkları bulunan güvecin tamamen soğumasını bekletin.
  4. Ardından içindeki yemek artıklarını atın ve içerisine sıcak su dökün.
  5. İnatçı lekeler varsa, temiz bez veya sünger yardımıyla güvece ılık su koyup temizleme işlemine devam edebilirsiniz. 
  6. Lekeler çıkmıyorsa, karbonattan destek alabilirsiniz. Bir miktar karbonata yavaş yavaş su ekleyin ve macun kıvamına getirin.
  7. Bu karışımı güvecin içine ve dışına sürerek temizlenmesini sağlayabilirsiniz.
  8. Güveci temizledikten sonra, tamamen kurulamayı, ters şekilde kapatıp kurumasını beklemeyi unutmayın.
  9. Güveçte kuru fasulye ve güveçte süt helvası tariflerine göz atmayı unutmayın.


Şunlara da göz atın;

  1. Yanmış tencere nasıl temizlenir?
  2. Çaydanlık kireci nasıl temizlenir?
  3. Buz kalıpları nasıl temizlenir?
  4. Kesme tahtası nasıl temizlenir?
  5. Bakır eşyalar nasıl temizlenir?

Haber Kategorileri

Mutfak Ekipmanları Temizlik Önerileri

Lezzetli Haberler

Meşe Balı Nedir, Nasıl Tüketilir?
Salmonella Bakterisi Nedir, Nasıl Bulaşır?
Lezzetlerin Doğal Buluşması: Telezzüz Vegan ve Vejetaryen Mutfağıyla
İzmir Sushi Mekanları: İzmir'de Gidebileceğiniz 10 Sushi Mekanı
Guarana Nedir, Faydaları Nelerdir?
Neden Yemek Yaparken Tahta Kaşık Kullanmalıyız?