Greyfurt Nasıl Yenir, Faydaları Nelerdir?
Greyfurt nasıl yenir? Kimler greyfurt yiyemez? Greyfurt şekerle yenir mi? Greyfurt ile ne yapılır? İşte, C vitamini bakımından zengin olan greyfurtla yapabileceğiniz tarifler:

Sedef otugiller familyasından olan greyfurt, birçok çeşidi bulunan bir meyve türüdür. Hem sade bir şekilde tüketilen, hem de tatlı yapımında kullanılan greyfurt, C vitamini bakımından çok zengindir. Greyfurtu tüketmek için birçok farklı yöntem bulunur. Ancak bazı kişilerin greyfurt tüketmesi sakıncalı olabilir. Peki, greyfurtun faydaları nelerdir, kimler greyfurt yiyemez ve greyfurt nasıl tüketilir? İşte, greyfurt ve tüketme yöntemleri:

Greyfurtun Faydaları Nelerdir?

  1. Bağışıklığı güçlendirir.
  2. Kanserli hücrelerin çoğalmasını önler.
  3. Kalp krizi ve felç riskini düşürür.
  4. İnsülin direncini azaltır.
  5. Sindirim sorunlarına iyi gelir. Özellikle hazımsızlığa karşı etkilidir.
  6. Böbrek taşı riskini azaltır.
  7. Düşük kalorili bir meyve olduğu için diyet listelerinde kullanılır.
  8. Yorgunluğu giderir, vücuda enerji verir.
  9. Cildi güzelleştirir ve yaşlanma karşıtıdır.
  10. Uyku sorunlarının giderilmesine yardımcı olur.

Greyfurt Nasıl Yenir?


Greyfurtun en çok yenilme şekli kabuklarını soyarak tüketmektir. Kabukları soyulduktan sonra dilimlere ayrılır ve portakal gibi tüketilir. Tadı acımsı olduğu için üzerine şeker dökerek yiyenlerin sayısı da oldukça fazladır.


Greyfurt tarçınla birlikte ızgarada sotelenerek de tüketilebilir. Bunun dışında kabuğu güzelce oyulur ve içi granola parçalarıyla doldurularak şık bir sunum elde edilir. Ayrıca tatlılara aroma katmak için de kullanılır.


Daha önce söylediğimiz gibi greyfurt tatlı ve hamur işi tariflerinde de kendine yer bulan bir meyvedir. Özellikle suyu sıkılarak kek yapımında kullanılır. Eğer greyfurtu tatlının içine eklemek istemiyorsanız, blenderdan geçirerek sos olarak da tüketebilirsiniz.


Greyfurt içecek olarak da kullanılan bir meyvedir. Greyfurt suyu, vücuda enerji verir. Özellikle yorgun olduğunuz günlerde suyunu sıkarak tüketebilirsiniz. Sade bir şekilde tüketmek istemiyorsanız, portakal ve mandalina suyuyla kendi kokteylinizi hazırlayabilirsiniz.

Kimler Greyfurt Yememeli?

Greyfurt sağlık içeren bir meyve olsa da, bazı kişiler için sakıncalıdır. Bir bardak greyfurt suyu, bazı ilaçlarla etkileşime girebilir. Bu da ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. 

  1. Depresyon ilacı kullanan kişiler
  2. Kalp ilacı kullanan kişiler
  3. Tansiyon ilacı kullanan kişiler
  4. Alerji ilaçları kullanan kişiler
  5. Nezle-grip ilacı kullanan kişiler
  6. Epilepsi ilacı kullanan kişiler
  7. Kolesterol düşürücü ilaç kullanan kişiler greyfurtu tüketmeden önce mutlaka doktoruna danışmalıdır.

Greyfurt Kime Zararlı?

Yukarıda bahsettiğimiz ilaçları kullanan kişiler doktor onayı olmadan greyfurt tüketmemelidir. Bunun dışında hassas diş problemi yaşayan kişilerin de greyfurtu fazla tüketmemesi gerekir. Greyfurtun içinde bulunan sitrit asit, diş minesinin aşınmasına sebep olabilir. Bu yüzden aşırı tüketilmesi sağlık sorunlarına yol açar.

Reflüsü olan kişiler de greyfurt tüketirken dikkatli olmalı ve aşırıya kaçmamalıdır. Yüksek asidik özelliklere sahip olan greyfurt, mide ekşimesi problemini arttırabilir.

Greyfurt böbrek taşı oluşumunu önlese de, potasyum bakımından zengindir. Böbrekleri iyi çalışmayan kişilerin greyfurt tüketmesi, bazı komplikasyonlara neden olabilir. Bu yüzden böbrek hastalığı olan kişiler de greyfurt tüketmeden önce doktora danışmalıdır.

Hamilelikte Greyfurt Tüketilir Mi?

C vitamini bakımından zengin olan greyfurt, hamilelikte tüketilebilir. Greyfurt, hamileler için sakıncalı bir meyve değildir. Ancak gebelikte ilaç kullanılıyorsa, doktora danışmadan tüketilmesi önerilmemektedir.

Greyfurt Aç Karnına Yenir Mi?

Greyfurt ve greyfurt suyunun tok karna tüketilmesi önerilir. Eğer aç karna tüketilirse, mide yanması şikayeti görülebilir. 

1 Günde Ne Kadar Greyfurt Yenilmeli?

Sağlıklı bireyler günde 1 adet greyfurt tüketebilir veya 1 bardak greyfurt suyu içebilir. Aşırı tüketilmesi sağlık açısından ciddi sorunlara yol açabilir.

Şunlara da göz atın;

  1. Ananas nasıl yenir?
  2. Mango nasıl yenir?
  3. Ejder meyvesi nasıl yenir?
  4. Cennet hurması nasıl yenir?
  5. Kinoa nasıl yenir?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Evde Tavuk Bulyon Nasıl Yapılır?
Rulo Pasta Tarifleri: Özel Günler İçin 12 Rulo Pasta Tarifi
Şefleri Bile Kıskandıracak 62 Mutfak Püf Noktası ve Pratik Yöntem
Evde Zeytin Sütü Nasıl Yapılır?
Fit Kahvaltı Tarifleri: 10 Farklı Fit Kahvaltı Tarifi
Maşukiye Kahvaltı Mekanları: Maşukiye'deki En İyi 10 Kahvaltı Mekanı