Evde Mandalina Nasıl Yetiştirilir?
Saksıda mandalina nasıl yetiştirilir? Mandalina ağacı ne zaman dikilir? Mandalina kaç günde bir sulanır? İşte, adım adım anlatımıyla evde mandalina yetiştirme teknikleri:

Turunçgiller familyasına ait bir meyve olan mandalina, ılıman iklimlerde yetişir. Etli ve sulu bir yapıya sahip olan bu meyve, portakala göre daha yumuşak kabuklara sahiptir ve daha küçüktür. Hem sade bir şekilde tüketilir, hem de suyu sıkılarak içilebilir. Ülkemizde en çok Akdeniz Bölgesi'nde yetiştirilir. Evde kendi meyve ve sebzelerini yetiştirmek isteyenler için, adım adım mandalina yetiştirme tekniklerini sizlere anlatıyoruz. 

Saksıda Mandalina Nasıl Yetiştirilir?

Öncelikle mandalinayı çekirdekten çimlendirebilir veya bu aşamaları geçerek fide olarak ekebilirsiniz. Eğer fide olarak ekecekseniz, saksıya ekme işleminden başlayarak adımları takip edebilirsiniz. Çekirdekten yetiştirecekseniz, çimlendirme adımından başlayabilirsiniz. Ancak çekirdekten yetiştirmenin daha uzun süreceğini unutmamanız gerekir.

  1. Çimlendirme: Mandalinayı çekirdekten yetiştirmeye karar verdiyseniz, ilk olarak çimlendirmeniz gerekir. Çimlendirme için mandalinanın çekirdeklerini yıkayın ve kanara ayırın. Kağıt havluyu fısfıslı su sıkarak nemlendirin. Nemlenen kağıt havlunun içerisine çekirdekleri yerleştirin ve üzerini kapatın. Buzdolabı poşetine yerleştirin. Çekirdekleri poşetin içinde en az 2-3 gün boyunca bekletin. Daha sonra küçük plastik bardaklara bir miktar toprak koyun ve çekirdekleri toprağın içerisine yerleştirerek 30 gün çimlenmesi için bekleyin. Bu aşamada toprağı nemli kalacak şekilde sulayabilirsiniz. Toprak kurursa, çimlendirme işleminden verim alamayabilirsiniz.

  1. Saksı seçimi: Mandalinayı, altında delikler olan drenajlı bir saksıya ekmeniz gerekir. 
  2. Toprak seçimi: Piyasada turunçgil toprağı olarak satılan topraklardan alabilirsiniz. Bu topraklar organik maddeler bakımından zengindir. Bu sayede mandalinalar daha verimli ve sağlıklı bir şekilde büyür.
  3. Çimlenen mandalinayı toprağa ektikten sonra üzerini toprakla örtün ancak çok fazla bastırmamaya özen gösterin.
  4. Sulama: Mandalinayı uygun zamanlarda sulamaya özen gösterin. Sulama sıklığını toprağın nemlilik oranına göre belirleyebilirsiniz. Toprağın kuru olduğunu fark ettiğinizde hemen sulama işlemine geçebilirsiniz. Ancak sulama işleminde aşırıya kaçmamalısınız. Eğer fazla sulama yaparsanız, bitkinin kökleri çürüyecektir. Ayrıca tablada su birikirse, suyu bekletmeden dökmeniz gerektiğini unutmayın.
  5. Mandalinayı mevsime göre sulayabilirsiniz. Yaz aylarında daha fazla, kış aylarında daha seyrek sulama yapmanız gerektiğini unutmayın.
  6. Gün ışığı: Mandalina gün ışığı almayı seven bir bitkidir. Bu yüzden evinizdeki en aydınlık alana saksınızı konumlandırabilirsiniz. Ortam sıcaklığı ise kış aylarında 12 derecenin altına inmemelidir. Ayrıca mandalina saksısını, şiddetli rüzgar ve yağmur alan bölgelerden uzak tutmaya da dikkat edin. Saksının konumunu sık sık değiştirmeyin.

Mandalina Bakımı Nasıl Yapılır?

Yukarıda adımları izleyerek mandalinanızı ektiniz. Artık mandalinadan verim alabilmek için, bakımına dikkat etmek kalıyor.

  1. Bitkiyi sularken kullanacağınız suyun oda sıcaklığında olduğundan emin olun. Özellikle kış aylarında musluktan doldurduğunuz soğuk suyu kullanmayın.
  2. Bitki büyümeye başladığında saksı değişikliği yapabilirsiniz. 1,5-2 yılda bir kez saksı değişikliği yapmak yeterli olacaktır.
  3. Saksıyı değiştirirken alacağınız saksı, kullandığınız saksıdan 2 numara büyük olmalıdır. Saksı değişimi mümkünse ilkbahar aylarında yapılmalıdır.
  4. Bitkiden daha verim alabilmek için, toprağa vitamin ve mineral takviyesi yapabilirsiniz. Uygun takviyeyi belirlemek için çiçekçilerden ve ziraat mühendislerinden yardım alabilirsiniz.
  5. Bitkinin üzerinde sararan veya çürüyen yapraklar varsa, bunları en kısa zamanda bitkiden uzaklaştırın. Zarar gören yaprakları, makasla budayabilirsiniz.
  6. Son olarak mandalina bakımını ne kadar doğru yapsanız da, bitkiyi aşılatmadan meyve almak mümkün değildir. Bu konuda alanında uzman kişilerden yardım alarak, zamanı geldiğinde bitkinizi aşılatabilirsiniz.

Mandalina Hangi Ayda Ekilir?

Ülkemizde mandalina dikimi, Şubat ayının ortasından başlayarak Nisan ayına kadar devam eder. Ancak mandalinayı fide olarak ekecekseniz, dört mevsimde de ekim yapabilirsiniz.

Şunlara da göz atın;

  1. Domates nasıl yetiştirilir?
  2. Çilek nasıl yetiştirilir?
  3. Evde avokado nasıl yetiştirilir?
  4. Vişne nasıl yetiştirilir?
  5. Evde limon nasıl yetiştirilir?

Haber Kategorileri

Bitki Yetiştirme

Lezzetli Haberler

Mayıs Ayı Sebze ve Meyveleri
Yatmadan Önce Uzak Durmanız Gereken 7 Besin
Karahindiba Nasıl Kurutulur?
Meşe Balı Nedir, Nasıl Tüketilir?
Salmonella Bakterisi Nedir, Nasıl Bulaşır?
Lezzetlerin Doğal Buluşması: Telezzüz Vegan ve Vejetaryen Mutfağıyla