Diyabet Nedir, Belirtileri Nelerdir?
Diyabet nedir? Ülkemizde en yaygın görülen hastalıklardan biri olan diyabetin belirtileri nelerdir? 'Diyabet miyim?' diye merak edenler için Diyabet Eğitim Koordinatı Anıl Şen, şeker hastalığı belirtilerini bizlerle paylaştı.

14 kasım dünya diyabet günü, Türkiye de sgk kayıtlı tahmini 8 milyon diyabet hastası var ve diyabet hastası olduğunu bilmeyen tahmini 5 milyon şeker hastası olabileceği düşünülüyor ve her yıl tahmini olarak diyabete bağlı olarak 60 kişi yaşamını yitirmektedir.


Diyabet kontrol altında tutulmadığında kalp damar tıkanıklıkları kalp krizi böbrek yetmezlikleri görme bozuklukları ve diyabetik ayak yaraları (ganren) gibi komplikasyonlar oluşturmaktadır. Beslenme bozuklukları hazır gıda sigara kullanımı ve obezite her gecen gün diyabet hastası sayısını arttırmaktadır.


Diyabet Nedir?

Diyabet, insülin etkisizliği veya yetersizliği nedeniyle ortaya çıkan ve kan şekerinin yüksekliği ile devam eden kronik ve ilerleyen bir rahatsızlıktır. İnsülin, besinlerden alınan şekeri enerjiye dönüştüren bir hormondur. İnsülin eksikliğinde, şeker enerjiye dönüşemez ve kanda yükselmeye başlar. Diyabetin iki çeşidi vardır.


Tip 1 ve Tip 2 Diyabet Nedir?

Tip 1 diyabette insülin yok denecek kadar azdır veya hiç yoktur. Bu yüzden tedavide mutlaka insülin vardır. Tip 1 diyabetin belirtileri ortaya çıkar ve insüline başlanmadığı takdirde ciddi sonuçlar doğurabilir.

Tip 2 diyabette vücuttaki insülin salgısı yetersizdir. Bu yüzden tedavide her zaman insüline ihtiyaç duyulmayabilir. Egzersizler, beslenme tedavisi ve ağızdan şeker düşürün ilaçlar sayesinde tedavi yapılabilir. Ancak ilerleyen durumlarda insülin kullanılması gerekir. Tip 2 diyabet en sık görülen diyabet çeşididir.


Diyabetin belirtileri;

Halsizlik yorgunluk hissi

Kilo kaybı aşırı terleme

Bulanık görme

Ayaklarda uyuşma ve his kaybı


Bu belirtileri taşıyorsanız mutlaka bir kan tahlili yaptırıp diyabet hastası olup olmadığınızı kontrol ettirmeniz gerekir. Erken tanı ve önlemler alındığında bu komplikasyonlara karşılaşma oranınız çok düşüktür. Her yıl ülkemizde Diyabete ve dolaşım bozukluğuna bağlı gelişen ayak yaralarından dolayı yaklaşık 40 bin vatandaşımız ayak ve ayak parmaklarını kaybetmektedir ve protez kullanmak zorunda kalmaktadırlar. Diyabetin farkında olursak felç kalp krizi böbrek yetmezlikleri ve diyabetik ayak yaraları gibi ağır sonuçlar yaratan komplikasyonlardan korunmuş oluruz. Diyabet hastalarına önerimiz 3 ayda bir mutlaka rutin kontrollerini yaptırmalarıdır. Diyabet değil ihmal bizi sevdiklerimizden ayırır.


Diyabet Tanısı Nasıl Konur?

Eğer yukarıda verilen hastalık belirtileri varsa, kişi en yakın zamanda bir doktora müracaat etmelidir. Bu durumda kan testi yapılır. En az 8 saat açlık sonrasında ölçülen 'açlık kan şekeri' 100 mg/dL'nin üzerindeyse, diyabet ihtimali artar.


Şunlara da göz atın;

  1. Diyabette beslenme nasıl olmalı?
  2. Korona hastaları nasıl beslenmeli?
  3. Gut hastaları nasıl beslenmeli?
  4. 0-1 yaş arası bebeklerde beslenme nasıl olmalı?
  5. Menopozda beslenme nasıl olmalı?

Haber Kategorileri

Sağlıklı Yaşam

Lezzetli Haberler

Egzersizden Önce Yiyebileceğiniz En İyi 8 Besin
Çilek Nasıl Seçilir: Dikkat Edilmesi Gereken 3 Özellik
Neden Ekmek Kabını Sirkeyle Silmeliyiz?
Süzme Bal ve Petek Balın Farkları Nelerdir?
Obezitenin Vücuda Etkileri Nelerdir?
Hayat Ağacı Olarak Bilinen Baobab Meyvesinin Faydaları Nelerdir?