Dil Yarası Nasıl Geçer, Dil Yarasına Ne İyi Gelir?
Dil yarası neden olur? Dil yarasına ne iyi gelir? Evde doğal yollarla dil yarasına iyi gelen malzemeler nelerdir? İşte, dil yarası için uygulayabileceğiniz 7 doğal çözüm:

En yaygın sağlık problemlerinden biri olan dil yarası nasıl geçer? Dil yarasının birçok nedeni olabilir. Genellikle şişlik ve acı belirtileri ile kendini gösteren dil yarası, yemek yemeyi zorlaştırmaktadır. Aynı zamanda yiyecek ve içeceklerden tat almamaya da neden olur. Evde doğal yöntemlerle dil yarasını kısa sürede geçirebilirsiniz. Ancak, bu durum sık sık yaşanıyorsa bir doktora görünmeniz gerekir. Dil yaralarında kullanabileceğiniz en doğal yöntem gargaradır. 'Evde gargara nasıl yapılır?' yazımızdan birbirinden kolay gargara tariflerine göz atabilirsiniz.


Dil yarasının en yaygın belirtileri; dil üzerinde yara, dilde acı ve yanma hissi, dilde hassasiyet, yemek yeme ve içecek sonrasında gelişen ağrı ve yanma hissi olarak tanımlanır. Belirtiler 1 hafta içinde geçmiyor ve giderek şiddetleniyorsa, mutlaka bir doktora görünmeniz gerekir. 

Dil Yarası Neden Olur?

  1. Diş çürüklerinin ve iltihaplarının dile yayılması
  2. Yanlışlıkla sert bir şekilde dili ısırma
  3. Hem sık, hem de aşırı miktarda baharatlı tüketme
  4. Dilde oluşan mantarlar
  5. Dilin virüs ya da bakterilere maruz kalması
  6. Dişleri fırçalarken yapılan yanlışlar ve sert müdahale
  7. Çok sıcak veya çok soğuk besinler tüketmek
  8. Sigara, alkol gibi zararlı alışkanlıklar
  9. Kullanılan bazı ilaçların yan etkisi
  10. Diyabet gibi hastalıkların etkisi

Dil Yarası Hangi Şekillerde Görülebilir?

  1. Lökoplaki: Beyaz, üzeri düz veya pürtüklü lezyonlardır.
  2. Aftöz ülser: Üzeri beyaz, etrafı ise kırmızıdır. Ağrılı yaralardır.
  3. Liken planus: Dildeki kabarık morumsu lezyonlardır.
  4. Eritroplaki: Lökoplakideki lezyonun kırmızı renkli olanıdır.

Dil Yarasına Ne İyi Gelir?

  1. Şalgam Suyu


Antibakteriyel özelliklere sahip olan şalgam suyu, dilde oluşan yaraların daha hızlı iyileşmesini sağlar. Şalgam suyu içerek ağzın ve dilin temizlenmesini sağlayabilirsiniz. Eğer tadını sevmiyorsanız, yaklaşık 20 saniye ağzınızda tutarak gargara yapabilirsiniz.

  1. Bal


İltihapları bölgelerin iyileşmesini sağlayan bal, acı ve ağrıların dinmesinde de etkilidir. Dil yarasını geçirmek için, bir çay kaşığı balı yaranın olduğu bölgeye alın. Bu şekilde 1 dakika bekletin. Gün içinde 3 kez uygulayabilirsiniz.

  1. Lavanta Yağı


Lavanta yağı da yaraların hızlı iyileşmesini sağlar. Bir bardak suyun içerisine 3-4 damla lavanta yağı dökün ve karıştırın. Bu karışımı gargara yapın. Özellikle yara bölgesine temas ettirin. Karışımı yutmamaya özen gösterin.

  1. Karbonatlı Su


Yara bölgesindeki ağrıyı hafifleten karbonatı, az miktarda su ile karıştırarak macun kıvamına getirin. Bu karışımı yaranın üzerine uygulayın ve 1 dakika bekletin. Ardından ılık su ile ağzınızı çalkalayın.

  1. Tuzlu Su


Ağız içinin temizlenmesinde, bakterilerin öldürülmesinde ve dil yaralarında en çok kullanılan yöntemlerden biri de tuzlu su karışımıdır. Bir bardak suya bir çay kaşığı tuz ekleyerek karıştırın. Bu karışımı günde 3 kez gargara yapın.

  1. Adaçayı


Bilinen en eski antiseptiklerden biri olan adaçayı, dil yarası tedavisinde de kullanılabilir. Adaçayını demledikten sonra ılıması için bekletin. Ardından bu çay ile gargara yağın ve ağzınızda bir süre tutun. Daha sonra ağzınızı temiz suyla durulayın.

  1. Meyan Kökü


Meyan kökünün iyileştirici özellikleri, dil yaralarına karşı da etkilidir. Meyan kökü de, adaçayı gibi demlenip ılıtıldıktan sonra gargara yapılabilir.


Şunlara da göz atın;

  1. Mide ağrısı nasıl geçer?
  2. Bademcik şişmesine ne iyi gelir?
  3. Diş apsesi nasıl geçer?
  4. İshale ne iyi gelir?
  5. Ağız kokusuna ne iyi gelir?

Haber Kategorileri

Ne İyi Gelir?

Lezzetli Haberler

Mayıs Ayı Sebze ve Meyveleri
Yatmadan Önce Uzak Durmanız Gereken 7 Besin
Karahindiba Nasıl Kurutulur?
Meşe Balı Nedir, Nasıl Tüketilir?
Salmonella Bakterisi Nedir, Nasıl Bulaşır?
Lezzetlerin Doğal Buluşması: Telezzüz Vegan ve Vejetaryen Mutfağıyla