Çin Mutfağının Siyah Fasulyesi: Douchi Nedir?
Aslı Can Kaçar İçerik Editörü
37 Tarif       24 Takipçi
Douchi, fermente edilmiş siyah soya fasulyesidir ve Çin mutfağında çok eski zamanlardan beri kullanılan, yoğun aromalı bir baharat ve çeşni türüdür. Asya mutfağında yaygın olarak kullanılan bu besin, umami bir tada sahiptir. Gelin, Çin mutfağından dünyaya yayılan fermente edilmiş siyah fasulye, bir diğer adıyla douchi yapımını birlikte keşfedelim.
Çin Mutfağının Siyah Fasulyesi: Douchi Nedir?

Douchi, fermente edilmiş ve tuzla karıştırılmış soya fasulyelerinden yapılan bir besindir. Lezzet ve koku bakımından çok yoğun olan douchi, ağırlıklı olarak Asya mutfağında kullanılır. Tuzlu ve hafif acı bir tada sahip olan douchi, aynı zamanda umami lezzetler arasında da gösterilir. Soslara, buğulamalara ve kızartmalara tat katmak için kullanılır. Evde douchi (fermente siyah soya fasulyesi) yapmak oldukça zahmetli ama bir o kadar da ilginç bir işlemdir. 

douchi

Douchi Nasıl Yapılır?

  1. 2 su bardağı siyah soya fasulyesini bir gece önceden bol suda ıslatın ve en az 12 saat boyunca bekletin. 
  2. Ertesi gün suyunu süzerek tencerenin içine alın. Üzerine yeni su ekleyerek haşlayın. 
  3. Fasulyeler çok yumuşamamalı, hafif bir şekilde diri kalmalıdır. Fasulyeleri süzdükten sonra oda sıcaklığına gelinceye kadar bekletin.
  4. Fasulyeleri geniş bir kabın içine alın. Üzerine 1 yemek kaşığı doğal yoğurt mayası ekleyin ve karıştırın. 
  5. Daha sonra kabın ağzını tülbent yardımıyla örtün ve lastik geçirin. Sıcak ve gölge bir alanda 3-7 gün arası bekletin. 
  6. Bu süreçte fasulyeler beyaz pamuk şeklinde bir küf tutmaya başlar. Bu oldukça normal bir durumdur. Eğer rengi kırmızı veya pembe olursa, mutlaka atın.
  7. İkinci fermantasyon için, fasulyeleri yıkamadan pamuklarından sıyırın ve büyük bir kaseye alın. Üzerinde küf olmamasına dikkat edin. 
  8. Temizlediğiniz fasulyelere 2 tatlı kaşığı tuz serpiş ve hafifçe karıştırın.

  1. Karışımı cam kavanozun içerisine turşu yapar gibi sıkıca doldurun. 
  2. Bu kavanozu 1-3 hafta boyunca aşırı sıcak olmayan ama güneş gören bir ortamda bekletin. 
  3. Her gün kapağını hafifçe açarak havalandırın. 
  4. Fasulyelerin rengi kahverengi veya siyahımsı bir renk aldığında, yapışkan ve güçlü bir kokusu olduğunda kullanıma hazır demektir. 

Douchi, tavuk, et ve balık yemeklerinde, buharda pişirilmiş sebzelerde, noodle bazlı tabaklarda aroma katmak için kullanılır. Tadı ve kokusu çok yoğun olduğu için, doğrudan tüketilmemelidir. Bunun yerine klasik yemeklerin içerisine az miktarda eklenebilir. 

Elde edilen douchi, serin ve kuru bir yerde hava almayacak şekilde uzun süre saklanabilir. Buzdolabında saklamak da güvenli kabul edilir.

Şunlara da göz atın;

  1. Tapyoka nedir?
  2. Bottarga nedir?
  3. Ançüez nedir?
  4. Ararot nedir?
  5. Ravent nedir?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Masterchef Sercan Şahinoğlu Kimdir?
17 Temmuz Masterchef Özeti: Ana Kadroya Giren Altıncı İsim Belli Oldu!
Çikolatalı Kek Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken 7 İpucu
Bisküvili Havuç Topları Yapmanın Püf Noktaları
Mantı Hamuru Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Supangle Yapmanın Püf Noktaları