Besinlerin Taze Mi Bayat Mı Olduğu Nasıl Anlaşılır?
Taze mi, bayat mı? Sebze ve meyvelerin, et ürünlerinin, yumurtanın, süt ve süt ürünlerinin taze mi bayat mı olduğu nasıl anlaşılır? İşte, yiyeceklerin taze ve bayat olduğunu gösteren basit püf noktaları:

Bilinçli ve sağlıklı beslenmenin önemi her geçen gün artıyor. Peki, şekil şekil olan sebze ve meyvelerin taze olup olmadığı nasıl anlaşılır? Yumurtanın çürük olduğu nasıl anlaşılır? Et ürünlerinin bayat olduğunu nereden anlarız? Yiyeceklerin taze mi bayat mı olduğunu anlamanın püf noktaları nelerdir? İşte, besinlerin taze olup olmadığını anlamak için en etkili ve basit yöntemler:


  1. Yeşilliklerin Tazeliği Nasıl Anlaşılır?

Diri görüntüsü kaybolmaya başlamış, solgun ve sararan yeşillikler artık bozulmaya yüz tutmuştur. Özellikle sararan yeşillikler, besin değerlerini de önemli ölçüde kaybetmiştir. Bu yüzden alışveriş esnasında sararan, yaprakları çürüyen ve solgun görünen yeşilliklerden uzak durmalısınız.


  1. Taze Fasulyenin Tazeliği Nasıl Anlaşılır?

Taze fasulyenin taze olduğunu anlamak için, ortadan kırmanız gerekir. Eğer fasulye kolayca kırılıyorsa ve 'çıt' sesi geliyorsa, bu fasulyenin taze olduğunu gösterir. Esnemeyen ve zor kırılan fasulyeler bayatlamaya başlamıştır.


  1. Brokoli-Karnabaharın Tazeliği Nasıl Anlaşılır?

Brokoli sararmaya başladıysa ve karnabaharın üzerinde kahverengi lekeler oluşmaya başladıysa, bu onların bayatlamaya başladığını gösterir. Özellikle brokoli, tazeyken çok canlı bir renktedir.


  1. Patatesin Taze Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?

Patatesin kabuğu yeşile dönmeye başladıysa, satın almamanızda fayda var. Çünkü kabuğun yeşile dönmesi, patatesin içeriğindeki bazı maddelerin bozulmasına neden olur. Patates kabuğundaki yeşillenme koyulaştıkça zehirlenme ihtimali de artar. Özellikle bağışıklığı zayıf olan kişilerde ve hassas bünyelerde ciddi rahatsızlıklara neden olabilir.


  1. Muzun Bayat Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Muzun kabuğunun kahverengiye dönmesi, içeriğindeki şeker oranının yükseldiğini ve besin değerinin düştüğünü gösterir. Bu da muzun tazeliği kaybetmeye başladığını gösterir.


  1. Kuru Soğanın Bayat Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Kuru soğan alırken nemlenmiş, yumuşak, kötü kokulu ve filizlenmiş olan soğanlara dikkat etmek gerekiyor. Dışı normal görünse bile, normal soğan kokusundan daha kötü bir koku geliyorsa, bu durum içinin çürümeye başladığının göstergesidir. Aynı şekilde soğanın filizlenmesi de, uzun süre bekletildiği anlamına gelir. Ayrıca soğan kabuğunun renginin yeşile dönmemiş olması da önemlidir.


  1. Süt ve Süt Ürünlerinin Tazeliği Nasıl Anlaşılır?

Süt ve süt ürünlerinin satıldığı yerin ısısının 4 santigrat derecenin altında olmasına özen gösterilmeli. Aksi halde mikroorganizmalar hızlı bir şekilde üreyerek besinlerin tazeliğini bozuyor.


  1. Dondurulmuş Gıdaların Bayatladığı Nasıl Anlaşılır?

Dondurulmuş gıda alacağınız zaman, üzerinde buz taneleri olup olmadığına bakın. Eğer buz taneleri varsa, almayın. Bu durum ürünün çözülüp tekrardan dondurulduğunu gösterir. Dondurulmuş gıda reyonundan alacağınız ürünlerin, -18 santigrat derecede muhafaza ediliyor olmasına özen gösterin.


  1. Dondurmanın Bozuk Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Paketlenmiş hazır dondurma paketlerinin dışında buz tanecikleri varsa, bu durum dondurmanın daha önce eridiğini ve tekrar dondurulduğunu gösterir. Bu da dondurmanın kimyası için oldukça zararlıdır.


  1. Etin Bayat Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Parçalara bölünerek belirli kaplarda satılan etler, kanlı, fazla sulu, ezilmiş, aşırı yumuşamış, doğal renginin dışında yeşil ve sarı gibi renk değişimlerine sahipse, bu ürünleri satın almayın.


  1. Balığın Bozuk Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?

Balık, en hızlı bozulan besinlerden biridir. Balık alırken tazeliğini anlamak için, parmağınızla karnına bastırın. Eğer eski haline geri dönmüyorsa, balık bozuk demektir. Balığın tazeliğini anlamanın yollarından biri de gözlerine bakmaktır. Balığın gözleri ne kadar parlak ve canlı duruyorsa, balık o kadar tazedir. Aynı zamanda balığı kafasından tuttuğunuzda kuyruğu tavadaki gibi dimdik durmalı, solungaç kapakları kapalı olmalı.


  1. Tavuğun Bozuk Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Tavuk ürünleri, çok kısa sürede bakteri ürettiği için bozulduğunda bulaşıcı ve ölümcül hastalıklara yol açabiliyor. Tavuk alırken renginin normal ve diri olmasına, kendi kokusunun dışında anormal bir koku olmamasına, göğsüne bastırdığınızda eski şeklini almasına dikkat edin. Ayrıca sulu ve gevşek görünüme sahip olan tavukları almamaya özen gösterin.


  1. Bozuk Yumurta Nasıl Anlaşılır?

Yumurta satın alırken buzdolabında muhafaza ediliyor olmasına özen gösterin. 4 santigrat derecenin üzerindeki ısıda bekletilen yumurtalar, mikroorganizmaların üremesine olanak sağlar. Ayrıca yumurta alırken üzerinde küçük de olsa çatlak olmamasına ve kirli olmamasına dikkat edin.


  1. Konserve Gıdanın Bozuk Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Konserve alırken tabanı ve kapağı kabarmamış olmasına dikkat edin. Kabaran ve bombeli olan konserveler, hava almış ve tazeliğini kaybetmiş olabilir. Ayrıca ürünlerin eskimemiş olmasına ve etiketine mutlaka bakın.


Şunlara da göz atın;

  1. Bozuk yumurta nasıl anlaşılır?
  2. Taze meyve ve sebze nasıl seçilir?
  3. Bozuk kıyma nasıl anlaşılır?
  4. Taze balık nasıl anlaşılır?
  5. Besinleri doğru saklama yöntemleri

Haber Kategorileri

Gıda Güvenliği

Lezzetli Haberler

Evde Tavuk Bulyon Nasıl Yapılır?
Rulo Pasta Tarifleri: Özel Günler İçin 12 Rulo Pasta Tarifi
Şefleri Bile Kıskandıracak 62 Mutfak Püf Noktası ve Pratik Yöntem
Evde Zeytin Sütü Nasıl Yapılır?
Fit Kahvaltı Tarifleri: 10 Farklı Fit Kahvaltı Tarifi
Maşukiye Kahvaltı Mekanları: Maşukiye'deki En İyi 10 Kahvaltı Mekanı