Balık Tutarken Bilmeniz Gereken 9 İpucu
Balık sezonunun açılmasıyla birlikte amatör olarak balık tutmak isteyenler de, ekipmanlarını hazırlamaya başladı. İşte, balık tutarken daha fazla verim almanızı sağlayacak 9 ipucu:

1 Eylül'de balık avlanma yasağının kalkmasıyla birlikte, mevsim balıkları için ilk hazırlıklar yapılmaya başlandı. 15 Nisan'a kadar devam eden bu süreçte, mevsimin en lezzetli balıklarını tutmak isteyenler olta takımlarını ve yemlerini hazırlamaya başladı. Ancak bereketli bir şekilde balık tutmak için, bilmeniz gereken bazı tüyolar var. Bu tüyolara dikkat ederek saatlerce beklemenize gerek kalmadan daha fazla balık tutabilirsiniz. İşte, balık tutarken bilmeniz gerekenler:

  1. Sabırlı olun

Balık tutmanın sabır işi olduğunu, daha ilk deneyiminizde fark edeceksiniz. Temiz hava ve denizin keyfini çıkarırken, bu işin ne kadar keyifli olduğunu düşünün. Balık tutmak, uzun saatler boyunca sürebilir. Bu yüzden ne kadar sabırlı olursanız, yaptığınız işten o kadar keyif alırsınız.

  1. Olta seçimi

Balık tutarken kullanacağınız olta, çok önemlidir. Kıyıdan avlanma yapanlar için, genellikle savurma olta takımları önerilir. Eğer balık avını tekneden yapmayı düşünüyorsanız, daha kısa oltalar tercih edebilirsiniz.

  1. Yer bilgisi

Balığa gitmeden önce, balık tutma işini nerede yapacağınıza karar verin. Balık avlayacağınız yerde en çok hangi balıklar bulunduğu hakkında bilgi alın. Dilerseniz, tutacağınız balık cinsine göre yer seçimi yapabilirsiniz. Balığa gitmeden önce ideal av boyutlarını öğrenin. Küçük tutulan balıkları mutlaka geri atın.

  1. Yem seçimi

Tutacağınız balığa göre yem seçmeniz, daha fazla verim almanızı sağlar. Deniz balığı avlayacaksanız, mamun, sülünüz, ekmek, teke gibi yemler kullanabilirsiniz. Eğer göl balığı avlayacaksanız, küspe cinsi yemler kullanabilirsiniz.

  1. Av malzemesi

Balığın türüne göre av malzemeleri değişiklik gösterir. Örneğin büyük balıkları küçük olta ile çekemezsiniz. Balığa giderken yanınıza lazım olabilecek her türlü ekipmanı alın. 

  1. Derinliğe dikkat edin

Avlamak istediğiniz balığın, hangi derinliklerde yaşadığını öğrenin. Derinlerde yüzen balıklar için, olta ucuna kurşun takmanız gerekebilir. Eğer balık tutma işini amatör olarak yapıyorsanız, daha sığ ve mümkünse denizin içinin göründüğü yerleri tercih edin. 

  1. Av saati

Verimli bir av için, balığı tutacağınız zaman da çok önemlidir. Kovanızı doldurmak istiyorsanız, sabahın ilk ışıklarından başlayarak öğlene kadar balık tutmayı deneyebilirsiniz. Güneşin doğmasıyla birlikte denizdeki hareketlilik fazla olur. Akşam saatlerinde ise balık tutmak zorlaşabilir.

  1. Yedek ekipman

Balık tutma keyfini yarıda kesmemek için, mutlaka yedek ekipman götürün. Oltanın zarar görmesi halinde kullanabileceğiniz yedek olta ve av malzemeleri olması işinizi kolaylaştıracaktır.

  1. Erzak alın

Balık avcılığı, sabahın ilk saatlerinde başladığı için uzun saatler sürebilir. Gideceğiniz yerde herhangi bir şey olmamasına karşı yanınıza mutlaka yiyecek ve içecek alın. Termoslarınızı doldurmayı ve fazladan su almayı da unutmayın.

Şunlara da göz atın;

  1. Balığa giderken yanınıza almanız gerekenler
  2. Hangi balık nerede avlanır?
  3. Balık nasıl temizlenir?
  4. Balık nasıl pişirilir?
  5. Kamp için gerekli malzemeler listesi

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Yöresel Börek Tarifleri: 12 Nefis Tarif
Raf Ömrü Uzun Olan Besinler: Uzun Süre Saklanan 15 Gıda
Dolmalık Biber Nasıl Seçilir: Dişi Biber Mi, Erkek Biber Mi?
Şef Elif Edes'ten 6 Patlıcanlı Tarif
Pekmez Kaç Kalori, Diyette Pekmez Yenir Mi?
Maltepe Kahvaltı Mekanları: Maltepe'deki En İyi 6 Kahvaltı Mekanı