Astım Hastaları Oruç Tutabilir Mi?
Ramazan’da oruç tutan astım hastaları nelere dikkat etmeli? Uzun saatler yemek yememek ve su içmemek astım hastaları için sorun yaratır mı? Göğüs Hastalıkları Uzmanı, Uzm. Dr. Hacer Ofluoğlu anlattı:

Astım toplumda en sık görülen kronik hastalıklardan biridir. Astım hava yollar��nda mikrobik olmayan bir iltihabi durum olarak tanımlanabilir. Astımın meydana gelmesinde hem genetik hem de çevresel faktörler etkili olabilir. Genel olarak nefes darlığı, öksürük, göğüste sıkışma veya baskı hissi, hırıltılı solunum gibi belirtiler görülebilir. Astım oruç tutmaya engel değildir, ancak yoğunlaştığında veya ataklar yaşandığında yaşam konforu anlamında kişiyi zorlayabilir. Astım tedavisinde kullanılan fısfısların orucu bozmayacağına dair, diyanet işleri başkanlığının yayınlanmış olan birçok açıklaması bulunmaktadır. Peki, astım hastalarının oruç tutması sağlık sorunları yaratır mı? Astım hastaları oruç tutarken nelere dikkat etmeli? Medicana Çamlıca Hastanesi Göğüs hastalıkları Uzmanı, Uzm. Dr. Hacer Ofluoğlu www.lezzet.com.tr  için oruç tutmayı kolaylaştıracak önerilerini sıraladı. 


Astım toplumda en sık görülen kronik hastalıklardan biridir. Astım hava yollarında mikrobik olmayan bir iltihabi durum olarak tanımlanabilir. Astımın meydana gelmesinde hem genetik hem de çevresel faktörler etkili olabilir. Genel olarak nefes darlığı, öksürük, göğüste sıkışma veya baskı hissi, hırıltılı solunum gibi belirtiler görülebilir. Astım oruç tutmaya engel değildir, ancak yoğunlaştığında veya ataklar yaşandığında yaşam konforu anlamında kişiyi zorlayabilir. Astım tedavisinde kullanılan fısfısların orucu bozmayacağına dair, diyanet işleri başkanlığının yayınlanmış olan birçok açıklaması bulunmaktadır. 


Uzun açlık süresini vücutta doğal olarak kan şekerinin düşmesi yaratabilmektedir. Düşen kan şekeri iftarda aşırı ve hızlı yemek ile yükseltilmeye çalışılırsa, tokluk hissinin oluşması zaman alacağı için kişi bir seferde normalden çok fazla gıda tüketmiş olur. Beslenme düzenine dikkat edilmeyip, şekerli ve yağlı gıdalar tüketilirse sağlıklı insanlarda bile görülebilecek reflüye yol açabilir. 


Astım Hastalarında Susuzluk

Astım hastalarına uzun süren susuzluğa bağlı olarak balgamlarının koyulaşması görülebilir. Astım koyu yapışkan balgam üretilmesine neden olur.  Bol su tüketimi balgamı yumuşatıp kolayca çıkarılmasını ve kişinin tıkanmasını engeller.


Oruç sırasında bütün gün susuz kalan astım hastaları bu koyu balgamı çıkartmakta zorlanır ve astımla ilgili yakınmaları artabilir. Ayrıca ilaç tedavisi altında olan astım hastalarının sabah akşam kullanması gereken ilaçlar aksadığında hastalık bulguları artabilir. Ayrıca susuzlukla birlikte vücut, günün ilerleyen zamanlarında giderek daha da kurumaya başlar. Vücudumuzda dolaşan kan, susuzluğa bağlı olarak giderek koyulaşır ve akışkanlığını kaybeder. Bu durum bazı dokuların yeterince kanlanamamasını beraberinde getirir.


Astım hastaları için oruç tutmayı kolaylaştıracak önerileriniz nelerdir? 

  1. Astım hastası kişi oruç tutacak ise mutlaka hekim kontrolü ile düzenli kullandığı ilaçların saatlerini yeniden düzenlemelidir. 
  2. Boğaz kuruluğu ve susuzluğa yol açmaması için mümkün olduğunca sıcaktan kaçınılmalıdır. 
  3. Polenlerin ve nem oranının yüksek olduğu zamanlarda araba ve ev pencereleri kapatılmalıdır. 
  4. Klima kullanılan ortamlarda klima filtreleri mutlaka düzenli olarak temizlenmelidir.
  5. Rahat ve bol kıyafetler giyilmelidir. 
  6. İftarda bir anda çok fazla yememeli, azar azar, yavaş yavaş aralıklı yemeli ve 
  7. Hafif yemekler tercih etmelidir.
  8. Reflüyü arttırabilecek yağlı yemek, kızartma ve tatlılardan kaçınmalıdırlar
  9. Yatmadan iki saat önce yemek yemeyi sonlandırmalılar.
  10. Sahurda yemek yedikten sonra hemen yatmamalı iki saat sonra yatar pozisyona geçmelidir. 
  11. Reflüye neden olabilecek çay, kola, kahve, çiğ soğan, çiğ sarımsak ve aşırı domates tüketiminden kaçınılmalıdır.
  12. Su tüketimine önem verilmeli her gün iftardan sahura kadar en az 2-2,5 litre su içilmelidir.  


Şunlara da göz atın;

  1. Günlük iftar menüsü
  2. Günlük sahur menüsü
  3. Yüksek tansiyon hastaları nasıl beslenmeli?
  4. Diyabet hastaları nasıl beslenmeli?
  5. Gut hastalığı ve beslenme

Haber Kategorileri

Sağlıklı Beslenme

Lezzetli Haberler

Evde Tavuk Bulyon Nasıl Yapılır?
Rulo Pasta Tarifleri: Özel Günler İçin 12 Rulo Pasta Tarifi
Şefleri Bile Kıskandıracak 62 Mutfak Püf Noktası ve Pratik Yöntem
Evde Zeytin Sütü Nasıl Yapılır?
Fit Kahvaltı Tarifleri: 10 Farklı Fit Kahvaltı Tarifi
Maşukiye Kahvaltı Mekanları: Maşukiye'deki En İyi 10 Kahvaltı Mekanı