Afyon bükmesi, incecik açılan hamurun kat kat konulması ve üzerine haşhaş ezmesi sürülmesiyle hazırlanır. İç harcında yeşil mercimek ve maydanoz kullanılır. Afyonkarahisar'ın yöresel yemeklerinden biri olan Afyon bükmesi, özel günlerde sofralarda yer verilen hamur işlerinden biridir. Hamur katlarına sürülen haşhaş ezmesi, bükmeye özgün bir tat katar.
''Afyon bükmesi nedir, Afyon bükmesi buzlukta saklanır mı, Afyon bükmesine maya konur mu?'' başlıklı haberlerimize göz atmayı unutmayın.
Afyon bükmesinin hamuru, un, su, tuz ve karbonat karışımından oluşur. Hamurun yapımında maya kullanılmaz. Bunun yerine kabarmasını sağlamak için, karbonat veya kabartma tozu ekleyebilirsiniz. Ayrıca üzüm sirkesi eklemek de, hamurun lezzetini artırır. Bükme hamurunu hazırladıktan sonra, üzerini kapatarak bir süre dinlendirin. Bu sayede hem açması kolaylaşır, hem de katlar düzgünce oluşur.
Afyon bükmesini diğer hamur işlerinden ayıran en önemli fark, katların arasına haşhaş ezmesi ve sıvı yağ sürülmesidir. Bunun için önce açtığınız katların üzerine yağı sürün, ardından haşhaş ezmesini ekleyin. Her katı aynı şekilde yapın. En üst kısma ise mutlaka sıvı yağ sürün, bu sayede bükmenin çıtırlığını koruyabilirsiniz.
Afyon bükmesinin iç harcında ince kıyılmış maydanoz ve yeşil mercimek kullanılır. Hazırladığınız harcı, hamurun üzerine ölçülü miktarda koyun. Harcı fazla koymak, bükmenin sarılmasını zorlaştırır ve pişirme aşamasında çatlamasına yol açabilir. Fırını önceden 180 derecede ısıtın, bükmenin eşit derecede pişmesi için önceden ısıtmak çok önemlidir. Pişirme sırasında fırın kapağını sürekli açmayın. Bunun yerine fırın camından üzerini kontrol edebilirsiniz. Pişen bükmeleri fırından çıkardıktan sonra ilk sıcaklığını atmasını bekleyin. Daha sonra servis edebilirsiniz.