Açken Asla Yenmemesi Gereken Besinler Nelerdir?
Bazı besinleri aç karna tükettiğimizde faydalarından çok zarar verdiğini biliyor muydunuz? İşte, sabahları aç karna asla yenmemesi gereken besinler ve nedenleri:

Sabahları ilk uyandığımızda yavaş yavaş beliren açlık hissini herkes bilir. Bir de kahvaltı es geçildiyse, o zaman ne yiyeceğiz diye düşünmeden edemiyoruz. Ancak açlığı bastırmak için başvurduğumuz bazı yöntemler, yarardan çok zarar getiriyor. Aç karna yenilen bazı besinler, gün boyu mide ağrılarına, şişkinliklere ve mide yanması problemlerine yol açıyor. Bu yüzden acıktığımızda ilk yediğimiz yemeklerin önemi bir hayli büyük. Hem mideyi yormamak, hem de günü keyifli bir şekilde tamamlamak için açken asla yememeniz gereken besinleri sizlerle paylaşıyoruz. İşte, aç karna yenmemesi gereken yiyecekler:


  1. Portakal Suyu


Dizilere, filmlere konu olan o zengin kahvaltı sofralarının vazgeçilmezidir portakal suyu. Kahvaltıyla birlikte tüketildiğinde bir sorun teşkil etmese de, aç karna tek başına içilmesi önerilmiyor. Fazla asitli bir meyve olan portakal suyu, boş mideye gittiğinde reflü ve gastrit gibi mide rahatsızlıklarını tetikliyor.


  1. Meyveli Yoğurt


Hazır paketlerde satılan meyveli yoğurtlar, aç karna tüketilmemesi gereken besinler arasında. İçerisinde kullanılan tatlandırıcı ve şekerler aniden kan şekerinin yükselmesine neden olabilir. Bu durum hem kısa sürede tekrar acıkmanıza, hem de mide ekşimelerine yol açar bizden söylemesi.


  1. Muz ve Muzlu Süt


Sabahları meyveli süt içmek, yararlı gibi gözükebilir. Ancak potasyum deposu olarak bilinen muz, aç karna tüketildiğinde kan şekerini hızlıca yükseltir. Yükselen kan şekeri de vücutta farklı belirtilere yol açar. Bu yüzden muz ve muzlu sütü tok karna tüketmenizi öneriyoruz.


  1. Domates


Listede en çok şaşıracağınız besinlerden biri de domates. Kahvaltı sofralarını süsleyen bu besinin asit oranı da bir hayli yüksek. Özellikle mide rahatsızlığı olanların ve hassas bünyelerin aç karna çiğ domates tüketmemesi gerekiyor. Çiğ domatesi farklı yemeklerde kullanabilir veya yanında ekmek, yumurta gibi eşlikçilerle daha sağlıklı bir şekilde tüketebilirsiniz.


  1. Baharat


Yemeklerin içerisinde baharat kullanmayı çok seviyoruz. Ancak baharatı aç karna fazlaca tüketmek mide açısından oldukça zararlı bir durum. Özellikle reflü, gastrit, ülser gibi mide rahatsızlığı olanların günlük hayatta baharat tüketimlerini kısıtlaması gerekiyor. Eğer gün boyunca mide yanması gibi bir problem yaşamak istemiyorsanız, baharatlı yiyecekleri öğle ve akşam öğünlerine saklayabilirsiniz.


  1. Kahve


Özellikle okula ve işe erken saatlerde giden kişiler, kahve içmeden uyanamıyorum diyenler için aç karna kahve içmenin sakıncalı olduğunu hatırlatıyoruz. İçerisinde yoğun miktarda kafein bulunan kahve türlerini aç karna tüketmek yerine güzel bir kahvaltıdan sonra içebilirsiniz. Aynı durum asitli içecekler için de geçerli. Açken içilen kahve, tüm günün mide ağrıları ve mide krampları ile geçmesine neden olur.


  1. Yoğurt ve Fermente Süt


Aç karna tüketilen yoğurt ve fermente süt ürünleri, faydalı bakterileri yok edebiliyor. Ayrıca mide ekşimesine de yol açabiliyor. Bu yüzden siz siz olun, açken yoğurt, soya sütü ve fermente süt ürünlerini tüketmeyin.


  1. Armut


Tatlıların içerisinde sık sık kullanılan armut, en yüksek lif içeren besinlerden biridir. Normalde tüketildiğinde sağlık açısından birçok faydası olsa da, açken zararlı etkileri ortaya çıkabiliyor. Aç karna armut tüketmek, midede bulunan mukozalara zarar veriyor.


Not: Listede bulunan yiyeceklerin dışında çiğ sebzeler, Trabzon hurması, renkli kahvaltılık gevrekleri ve tatlandırıcılar da aç karna uzak durulması gereken besinler arasındadır. Özellikle hassas bünyeye ve mide rahatsızlıklarına sahip olan kişilerin, yedikleri besinlere daha fazla dikkat etmesi gerekir.


Şunlara da göz atın;

  1. Mide ağrısı nasıl geçer?
  2. Mide bulantısına ne iyi gelir?
  3. Mide yanması nasıl geçer?
  4. Baş dönmesine ne iyi gelir?
  5. Kabızlığı önleyen besinler nelerdir?

Haber Kategorileri

Tarif Listeleri

Lezzetli Haberler

Evde Tavuk Bulyon Nasıl Yapılır?
Rulo Pasta Tarifleri: Özel Günler İçin 12 Rulo Pasta Tarifi
Şefleri Bile Kıskandıracak 62 Mutfak Püf Noktası ve Pratik Yöntem
Evde Zeytin Sütü Nasıl Yapılır?
Fit Kahvaltı Tarifleri: 10 Farklı Fit Kahvaltı Tarifi
Maşukiye Kahvaltı Mekanları: Maşukiye'deki En İyi 10 Kahvaltı Mekanı