81 yaşındaki doktor hafızayı güçlendiren 7 kuralını ve 10 besin önerisini anlatıyor
Bir sinir bilimci olan 81 yaşındaki Dr. Richard Restak yaklaşık 20'ye yakın kitabın da yazarı. Dr. Restak CNBC için kaleme aldığı bir makalede hafızayı çok güçlü tutmak için uyguladığı 7 kuralı ve 10 besin önerisini paylaşıyor.

Dr. Restak, beynin de Alzheimer gibi beyin hastalıklarından korunması için günlük egzersize ihtiyacı olduğunu söylüyor. Restak, 81 yaşında hafızasını bir kırbaç gibi keskin tutmak için uyguladığı 7 kuralı şöyle paylaşıyor:

  1. Dr. Restak, kurgu eserleri önemsiyor. Çünkü ona göre kurgu, baştan sona ilerlerken ve çeşitli ayrıntıları, karakterleri ve olay örgüsünü aklınızda tutarken hafızanızı çalıştırmanızı gerektirir. Restak, "Bir nöropsikiyatrist olarak geçirdiğim yıllar boyunca fark ettim ki, erken bunaması olan insanlar, yayılmaya başlayan hastalığın ilk belirtilerinden biri olarak genellikle roman okumayı bırakıyorlar" diyor.

  1. Hafızanızı test etmeden asla bir sanat müzesinden ayrılmayın.

Dr. Restak'a göre bir sanat eseriyle de hafızanızı sürekli test edebilirsiniz. O, bir sanat eserindeki ayrıntıları incelemenizi ardından başka bir yöne bakıp resmi tarif etmeyi öneriyor. Komodinin üzerindeki minik saatini hatırlıyor musunuz? Resmin sağ alt köşesindeki sandalyenin üzerindeki giysi parçası mı? Odanın renklerini ve kompozisyonunu hatırlıyor musunuz?

Restak, "Hafızanızı güçlendirmek için bunu herhangi bir sanat eseriyle yapabilirsiniz" diyor.


  1. Şekerlemeleri 90 dakikanın altında tutun.

Restak yarım saatten bir buçuk saate kadar 13:00 ile 16:00 arasındaki şekerlemelerin, uyumadan önce kodlanan bilgilerin daha sonra hatırlanmasını arttırdığı gösterdiğini söylüyor. Restak, "Uykusuzlukla mücadele ediyorsanız, öğleden sonra kestirmek hafıza performansını artırabilir. Yıllar boyunca, kendimi tam olarak yarım saat kestirmek için eğittim. Tanıdığım bazı insanlar sadece 15 dakika kestirmeyi öğrendi ve ardından tazelenmiş ve canlanmış olarak uyandı" diyor.

  1. Zeka oyunları oynayın

  1. Beyin yemekleri yiyin

Harvard Tıp Fakültesi’nde beslenme psikiyatristi olan Dr. Uma Naidoo’nun BEYİN YEMEKLERİ için bir kısaltması (İngilizce olarak) var:

B : Meyveler ve fasulye

R : Meyve ve sebzelerin gökkuşağı renkleri

C : Antioksidanlar

I : Yağsız proteinleri ve bitki bazlı proteinleri içerir

N : Fındık

F : Lif açısından zengin gıdalar ve fermente gıdalar

O : Yağlar

O : Omega yönünden zengin besinler

D : Süt

S : Baharatlar

Restak, "Ve benim gibi çikolata bağımlıları için iyi haber: 2020′de yapılan bir araştırma , bitter çikolatanın bileşenleri olan kakao flavonoidlerinin sağlıklı genç yetişkinlerde epizodik hafızayı geliştirebileceğini buldu" diyor.

  1. Hatırlaması zor şeyler için resimler kullanın.

Hatırlamakta zorlandığınız her şeyi tuhaf veya dikkat çekici bir görüntüye dönüştürme alışkanlığı edinin.

  1. Bütün gün kanepede oturmayın.

Restak, "82.872 gönüllüyle yapılan bir araştırma, orta ila yüksek düzeyde fiziksel aktivite yapan 80 yaş ve üstü katılımcıların, 50 ila 69 yaşlarındaki aktif olmayan yetişkinlere kıyasla daha düşük demans riski altında olduğunu buldu.

Hareketsiz hareketsizlikten aktif harekete (ayakta durmak, merdiven çıkmak, günde bir mil yürümek) geçiş bile bir fark yarattı. Ev işi ayrıca yaşlı yetişkinlerde daha yüksek dikkat ve hafıza puanları ve daha iyi duyusal ve motor işlevlerle ilişkilendirilmiştir.

Şunlara da göz atın;

  1. Uyku kalitesini arttırmanın yolları
  2. Kış aylarında görülen göz hastalıkları nelerdir?
  3. Yeterince yemek yemediğinizin işaretleri
  4. Tırnak yeme hastalığı nedir?
  5. Çocuklarda diş sağlığına dikkat

Haber Kategorileri

Sağlıklı Yaşam

Lezzetli Haberler

Cilt Maskelerinde Kullanılan ve Cilde Zarar Veren 5 Malzeme
Dr. Oetker'in ferahlık veren yeni lezzetleri: Cool Lime ve Berry Hibiscus!
Egzersizden Önce Yiyebileceğiniz En İyi 8 Besin
Çilek Nasıl Seçilir: Dikkat Edilmesi Gereken 3 Özellik
Neden Ekmek Kabını Sirkeyle Silmeliyiz?
Süzme Bal ve Petek Balın Farkları Nelerdir?