Kronik Hastalığı Olanlara Ramazan İçin 10 Altın Öneri

Kronik hastalığı olanların Ramazan ayı boyunca dikkat etmesi gereken bazı noktaları var. Uz. Dr. Özgür Mollaoğlu, kronik hastalığı olanların Ramazan ayında dikkat etmesi gereken 10 önemli noktayı anlattı.
Kronik Hastalığı Olanlara Ramazan İçin 10 Altın Öneri
04 Mart 2024, 10:50

Oruç tutmak, yaşam tarzı ve beslenme alışkanlıklarını düzenliyor ve sağlığı olumlu etkiliyor. Oruç, vücudun zararlı maddelerden arınmasını ve kendi kendini iyileştirmesini destekliyor. Bu yıl Ramazan ayında oruç tutmak, yaklaşık 14 saat sürüyor. Sahur ve iftar arasında uzun bir süre olması, hem kronik rahatsızlığı olanlar, hem de sağlıklı kişilerin beslenme açısından dikkat etmesini gerektiriyor. Uz. Dr. Özgür Mollaoğlu, kronik hastalığı olan ve oruç tutmak isteyen kişilerin dikkat etmesi gereken noktaları anlattı.

ilaçlar

Kronik Hastalığı Olanlar Nelere Dikkat Etmeli?

  1. İlaç kullanımı ayarlanmalı

Oruç tutmak sağlık için faydalı olsa da, kronik hastalığı olan kişilerde sakıncalı durumlara neden olabilir. İleri yaş grubu oruç tutmaya başlamadan önce sağlık kontrolünden geçmeli. Mide sorunları olanlar, ilaçlarını sahurdan önce alarak mide şikayetlerini azaltabilir. Düzenli ilaç kullanması gereken kişiler, ilaçlarını kullanacakları saati doktora danışarak iftar ve sahura göre ayarlamalıdır. 

kalp hastası

  1. Kalp ve diyabet hastaları dikkat!

Kalp hastaları, insülin kullanan diyabet hastaları ve yüksek tansiyon hastalarının oruç tutması sakıncalı olabilir. Bu yüzden oruç tutmaya başlamadan önce mutlaka doktora danışmaları gerekir. Aynı durum düşük tansiyon, tiroid, reflü, böbrek hastaları ve ileri yaşta olan kişiler için de geçerlidir. Küçük çocukların, hamilelerin ve emziren kadınların oruç tutmaları önerilmez. Oruç, daha önce ciddi hastalıklar geçiren kişiler için de uygun olmayabilir. 

  1. Sahur mutlaka yapılmalı

Sahura kalkmadan oruç tutmaya çalışmak, açlık dönemini uzatır. Ayrıca kan şekerini düşürebilir, baş ağrısı, yorgunluk ve konsantrasyon güçlüğüne neden olabilir. Bu yüzden sahur kesinlikle atlanmamalıdır. Bu durum kan şekeri seviyeleri için çok önemlidir. Sahurda hafif bir kahvaltı veya az tuzlu sebze yemekleri, zeytinyağlı yemekler tercih edilebilir. Sahurda bol bol su içilmeli, aynı şekilde iftardan sahura kadar olan süreçte de su tüketimine dikkat edilmelidir. Ek olarak protein içeren ve tok tutucu etkileriyle bilinen yumurta ve süt, sahurda tüketilebilecek besinler arasındadır. Beyaz ekmek kan şekerini hızlı yükselttiği için, bunun yerine çavdar veya kepekli ekmek tüketilmesi önerilir. Sahur yaptıktan sonra hemen uykuya dönmek yerine 1 saat geçmesini beklemek daha faydalı olacaktır.

sahur

Sağlıklı Bir Ramazan Ayı İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

  1. Oruç tutarken hastalıklar kontrol altına alınmalıdır. İlaçlar ihmal edilmemeli ve saat ayarlaması yapılmalıdır.
  2. Hastalıkta yasaklı besinler varsa, diyet planı Ramazan ayında da bırakılmamalıdır. 
  3. Yemekler yavaş yavaş yenmeli, çorbadan sonra 20 dakika dinlenilmelidir.
  4. Uzun süreli açlık nedeniyle iftarda normalden fazla yemek yenilmemelidir.
  5. İftara çorba ile başlanmalı, su içilmeli ve 20 dakikalık aradan sonra devam edilmelidir.
  6. İftarda et ve tavuk yemekleri ızgarada pişirilmeli, zeytinyağlılar tercih edilmeli ve vitamin ihtiyacı için yeşil yapraklı sebzeler tüketilmelidir.
  7. Tatlı olarak şerbetli yerine sütlü tatlılar tercih edilmelidir. Meyveler, iftardan 1-2 saat sonra tüketilmelidir.
  8. Egzersiz yapan kişiler, iftardan sonra ağır egzersizlerden kaçınmalıdır. Bunun yerine iftardan bir saat sonra, 30 dakikalık tempolu yürüyüş yapmak sağlık açısından daha iyi olacaktır.
  9. Günlük sıvı alımı son derece önemli olduğu için, sahur ve iftar arasında en az 2-2,5 litre su tüketilmelidir.

Yazar:

Uz. Dr. Özgür Mollaoğlu

Şunlara da göz atın;

  1. İftar menüsü tarifleri
  2. Diyabet hastaları oruç tutabilir mi?
  3. Crohn hastaları oruç tutabilir mi?
  4. Oruçluyken baş ağrısı neden olur?
  5. Oruçluyken halsizlik nasıl önlenir?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo