Çatal ve kaşıklar, evde sık sık kullanılan, paslanmayan ve lekelenmeyen mutfak eşyaları arasında yerini alır. Ancak kullanım ve zaman itibariyle, çatal kaşık setinde kirlenme ve kararmalar olabilir. Çatal bıçak takımını temizlemek, kararmalarını gidermek ve eski parlaklığına kavuşturmak için kullanabileceğiniz yöntemleri yazımızda derledik. İşte, çatal ve kaşıkları parlatmanızı sağlayacak doğal yöntemler:
Kararmış çatal kaşıklar için, en etkili yöntemlerin başında beyaz sirke gelir. 1 ölçek sirkeyi, 8 ölçek sıcak su ile karıştırın. Çatal, kaşık ve bıçakları bu suyun içerisinde 10 dakika bekletin. Ardından temiz bir bezle hemen durulayın ve kurulayın.
Bir tepsiye ılık su doldurun ve üzerine 1 çay kaşığı bikarbonat soda ekleyin. Çatal ve kaşıklarınızı tepsinin içerisine yerleştirerek 15 dakika bekleyin. Daha sonra ılık suyla durulayın ve bir bez yardımıyla hemen kurulayın.
Eski bir tencereye su ve çamaşır deterjanı ekleyin. Çatal ve kaşıklarınızı tencereye ekleyerek bir süre birlikte kaynatın. Ardından bol suyla durulayın ve temiz besle kurulayarak parlamalarını sağlayın.
Çatal ve kaşıklarınızı bulaşık makinesinde yıkayacaksanız, makinenin içerisine mutlaka parlatıcı yerleştirin. Ayrıca hem çatal-kaşık, hem de bardaklardaki su lekelerini giderebilmek için, makinenin içerisine 2 adet limon dilimi yerleştirin.
Bu yöntem özellikle çatal bıçakların üzerinde çıkmayan lekeler olduğunda uygulanır. Bir kabın içinde karbonat ve az miktarda sirkeyi karıştırın. Elde ettiğiniz karışımı temiz bir fırça ile alın ve lekeli bölgelerin üzerini ovalayın. Ardından bol suyla durulayın ve kurutun. Çatal ve kaşıkların kararmasını önlemek için, hiçbir zaman ıslak bırakmayın.
Şunlara da göz atın;