Evde Papaya Nasıl Yetiştirilir?

Papaya nasıl yetiştirilir, papaya tohumdan yetiştirilebilir mi? İşte, hem sağlıklı, hem de lezzetli olan papaya meyvesini evde yetiştirmek için bilmeniz gerekenler:
Evde Papaya Nasıl Yetiştirilir?
04 Mart 2024, 13:18

Papaya, son yıllarda evlerin bahçelerinde yetiştirilmeye başlanan bir meyvedir. Hem sade bir şekilde tüketilen, hem de tatlılara eklenen papaya, sıcak iklimleri sever. Tropikal bir meyve olduğu için, papaya ağacı sıcak ve nemli iklimlerde kolaylıkla yetiştirilebilir. Orta Amerika, Meksika ve Kosta Rika'da doğal olarak bulunan papaya ağacı, ülkemizde en çok Antalya ve Mersin'de yetiştirilir. Papayanın ortasındaki siyah tohumlar, meyve olgunlaştıkça sarı rengine döner. Papaya hem tohumdan, hem de fidan olarak yetiştirilebilir. 

papaya yetiştirme

Papaya Nasıl Yetiştirilir?

  1. Tohumdan papaya yetiştirme: Papaya tohumdan yetiştirilecekse, meyvenin ortasında bulunan siyah tohumlar çıkarılmalı ve kağıt havlunun üzerine yerleştirilmelidir. Kağıt havlu, sprey şişesi yardımıyla ıslatılmalı ve 1 hafta boyunca tohumların kuruması beklenmelidir. Ardından kuruyan tohumların kabukları dikkatlice çıkarılır. 
  2. Papaya tohumları toprağa aralıklı bir şekilde yerleştirilir ve üzeri kapatılır. Sık sık nemlendirilen tohumlar, kısa sürede filizlenmeye ve fidan haline gelmeye başlar. 
  3. Fidandan papaya yetiştiriciliği: Papayayı fidan olarak yetiştirmek için en ideal zaman Şubat-Mayıs ayları arasıdır. Papaya fidanları için büyük bir saksıya 45 cm derinlikte çukur kazılır. Bitkinin fidanı bu çukura yerleştirilir ve üzeri toprakla kaplanır. Bitkinin sarılabilmesi için, fidanın yanına kazık yerleştirilir. İlk can suyu verildikten sonra büyümesi beklenir. 
  4. Papaya fidanları bahçeye ekilecekse, fidanlar arasında 5 metre mesafe bırakılmalıdır. Eğer saksıya ekilecekse, 4 ayda bir daha büyük bir saksıya geçirilmesi önerilir. Fidanın kökleri tamamen toprakla kapatılmalıdır. 
  5. Toprak seçimi: Papaya hafif asidik ve iyi drenajlı toprakları sever. Bu yüzden toprak pH'ı 5.5 ile 7 arasında olmalıdır. Toprak organik maddeler bakımından zengin olmalı, düzenli aralıklarla gübrelenmelidir. 
  6. Sıcaklık: Papaya bitkisi, 25 derece sıcaklıkta verimli bir şekilde yetişir. Bu yüzden güneşli alanlarda yetiştirilmesi önerilir. Bol güneş ışığı isteyen bu bitki, rüzgara karşı hassas olduğu için soğuk havalarda rüzgara karşı koruma sağlanmalıdır. Sıcaklık 12 derecenin altına düşerse, bitkinin büyüme ve gelişmesi gecikir. Böyle durumlarda ev ortamına alınabilir. 
  7. Sulama: Papaya bitkisi, yaz aylarında haftada 2-3 kez sulanabilir. Kış aylarında ise toprağın nemine bağlı olarak haftada bir kez sulamak yeterli olacaktır. Sulama için dinlendirilmiş su kullanılmalı, sulama her aynı günlerde yapılmalıdır. Aşırı sulama bitki köklerinin çürümesine yol açabilir.

papaya yetiştirme

Papaya Nasıl Gübrelenir?

Papayayı gübrelemeden önce toprak analizi yapılmalıdır. Gereğinden fazla gübrelemek, bitkinin köklerine zarar verir. Toprakta eksiklik varsa, azotlu gübreler, potasyum hidrat, magnezyum, fosfat veya kompost ile gübreleme yapılabilir. 

Papaya Ne Zaman Meyve Verir?

Öncelikle papaya fidanının ağaca dönüşüp meyve verebilmesi için döllenme gerekir. Bunun için de dişi papaya fidanının yanına erkek papaya fidanı ekilmelidir. 10 papaya fidanına 1 erkek papaya fidanı dikilmesi, meyve vermesi için yeterlidir. Papaya fidanı doğru bakım yapıldığı takdirde hızla büyür. Dikimden itibaren 3 yılın sonunda ideal boya ulaşır ve 3. yılın sonunda meyve vermeye başlar.

Şunlara da göz atın;

  1. Altın çilek nasıl yetiştirilir?
  2. Tatlı patates nasıl yetiştirilir?
  3. İncir ağacı nasıl yetiştirilir?
  4. Yaban mersini nasıl yetiştirilir?
  5. Kavun nasıl yetiştirilir?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo