Kayısıpare

Kayısıpare
19 Temmuz 2024

Kayısıpare, Türk mutfağında özellikle Gaziantep yöresine ait bir tatlıdır. Genellikle bayramlarda veya özel günlerde yapılan ve çay ya da kahve ile birlikte sunulan bir atıştırmalıktır. Bu tatlı, kayısı ve ceviz veya fındık ile hazırlanan eşsiz lezzet ve kıvamıyla öne çıkar. Gaziantep'te özellikle ünlü olan bu tatlı, Türkiye genelinde de bilinir ve çok sevilir. Şimdi, kayısıpareyi yapmak için detaylara geçebiliriz.

Kireçte Kabak tarifi için göz atabilirsiniz.

Bir porsiyon kayısıpare kaç kaloridir?

Bir porsiyon kayısıpare 129 kaloridir?

Hazırlanma Süresi : 15 dakika
Pişirme Süresi : 20 dakika
Kaç Kişilik: 4 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Kayısıpare için

Malzemeler

  • 250 gr kayısı
  • 1/4 su bardağı toz şeker
  • 1/4 su bardağı süt
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 paket vanilya
  • Yarım çay kaşığı zerdeçal
  • 3/4 su bardağı toz fındık
  • 2 yemek kaşığı pirinç unu

Üzeri için:

  • Fındık
Kayısıpare

Nasıl Yapılır

  1. Kayısıları yıkayın ve çekirdeklerini çıkarın.
  2. Blenderdan kayısıları, şekeri ve sütü pürüzsüz olana kadar karıştırın.
  3. Hazırladığınız karışımı bir kaba süzün.
  4. geniş ve yapışmaz bir tavaya tereyağını ekleyip karışımı ocağa alın.
  5. Karışım hafifçe koyulaşıncaya kadar yaklaşık 3-4 dakika pişirin, ardından zerdeçal ve vanilyayı ekleyin.
  6. Karışım koyu bir sos kıvamını aldığında toz fındığı da ekleyin ve 2-3 dakika daha pişirmeye devam edin.
  7. Son olarak pirinç ununu ekleyip, spatula ile sürekli karıştırarak pürüzsüz bir kıvam alana kadar yaklaşık 7-8 dakika kısık ateşte pişirin.
  8. Pişen kayısıpareyi hafifçe yağlanmış geniş bir tepsiye alın ve 15 dakika kadar oda sıcaklığında soğumaya bırakın.
  9. Soğuyan kayısıpareden ufak parçalar koparıp yuvarlayın ve ortalarına birer adet fındık yerleştirin.
  10. Kayısıpare servise hazır. Afiyet olsun.
Servis Önerisi
  • Her bir kayısıparenin üzerine hafifçe pudra şekeri serperek süsleyebilirsiniz.
  • Üzerine birer ceviz veya fındık taneleri koyarak veya yanında birkaç tane taze meyve dilimi ile süsleyerek sunumunu zenginleştirebilirsiniz.
  • Kayısıpareleri, çay veya kahve eşliğinde sunarak ikram edebilirsiniz.
Püf Noktası
  • Yumuşak kuru kayısılar tercih edilmelidir.
  • Ölçüleri doğru ayarlayarak unu karışıma yavaş yavaş ekleyin.
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo