Çullama Köfte

Çullama Köfte
06 Ağustos 2024

Afyonkarahisar mutfağıyla özdeşleşen çullama köfte, kıyma ve bulgurlu harcın yumurtalı kaplamaya bulanmasıyla hazırlanır. Kızgın yağda kızartılan köfteler, domates sosu ve yoğurtla birlikte lezzetlendirilir. Malzemeler hazırsa, çullama köfte tarifi için detaylara geçebiliriz.

Videolu anlatımıyla airfryer'da köfte tarifini denemeyi unutmayın.

Hazırlanma Süresi : 25 dakika
Pişirme Süresi : 25 dakika
Kaç Kişilik: 4 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 3 Kişi Kaydetti
Çullama Köfte için

Malzemeler

Köftesi için:

  • 500 gr dana kıyma
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 çay bardağı ince köftelik bulgur
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı yenibahar
  • 1/4 demet maydanoz

Kaplaması için:

  • 3 yemek kaşığı un
  • 3 adet yumurta
  • 1/2 çay kaşığı tuz
  • 1/2 çay kaşığı karbonat
  • 1 yemek kaşığı yoğurt

Kızartmak için:

  • 1,5 su bardağı sıvı yağ

Domates sosu için:

  • 1,5 su bardağı rendelenmiş domates
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1/2 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1/2 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı nane

Üzeri için:

  • 2 su bardağı süzme yoğurt
  • 1/2 çay kaşığı tuz
Çullama Köfte

Nasıl Yapılır

  1. Öncelikle köfte harcını hazırlamak için maydanozları ince ince kıyın ve soğanı rendeleyin.
  2. Derin bir kapta, kıyma, maydanoz, soğan ve baharatları karıştırın. İnce bulgura ılık su ekleyip şişmeye başladığında harca ekleyin ve yoğurun.
  3. Harçtan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartın ve elinizle yuvarlayıp bastırın. Ardından streç film ile örterek buzdolabında 15 dakika dinlendirin.
  4. Bir tencerede 2 litre su kaynatın ve içine tuz serpiştirin.
  5. Köfteleri buzdolabından çıkardıktan sonra kaynar suda 3 dakika pişirin. Ardından suyunu süzün ve ılıması için bekleyin.
  6. Kaplaması için bir kapta yumurta ve yoğurdu çırpın. Üzerine azar azar unu, tuzu ve karbonatı ekleyip akışkan bir kıvam elde edene kadar karıştırın.
  7. Bir tavaya sıvı yağı alıp kızdırın. Köfteleri yumurtalı harca bulayın ve kızgın yağda önlü arkalı kızartın.
  8. Pişen köfteleri, kağıt havlu serili bir tabağa çıkartın. 
  9. Sosu için, tavada tereyağını eritin. Üzerine domates rendesi ve baharatları ekleyerek 2 taşım pişirin. 
  10. Köfteleri servis tabağına alın. Yanına sos ekleyerek servis edin. Afiyet olsun.
Servis Önerisi

Çullama köftesini, süzme yoğurt ve domates sos ile birlikte servis edebilirsiniz.

Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo