Ense Ağrısı Neden Olur, Nasıl Geçer?

Ense ağrısı nedir? Ense ağrısı neden olur ve nasıl geçer? Ense ağrısı için hangi egzersizler yapılabilir? Fizyoterapist Necdet Döner, ense ağrısına iyi gelen egzersizleri paylaştı.
Ense Ağrısı Neden Olur, Nasıl Geçer?
22 Mayıs 2023, 11:22

Ense bölgesi başımız ve gövdemiz arasındaki bağlantıyı sağlayan önemli dokuların bulunduğu bölgemizdir. Omurgamızın en üst bölgesinde yer alan servikal bölge ense bölümünde yer alır. Kaslar, ligamanlar ve bağlar ense bölgesinin önemli yapılarını oluşturur. Peki ense ağrısı neden olur hangi egzersizleri yapmalıyız bu yazımda bu konuya değinmek istiyorum.

ense ağrısı

Ense Ağrısı Neden Olur?

Ense ağrılarının birçok sebebi olmaktadır.

Gün içerisinde hareketsiz yaşam ve masa başında çalışanlarda ense bölgesindeki ağrılar daha çok görülmektedir. Gerek kasların aşırı kullanımı gerek yanlış şekilde kullanma, yoğun fiziksel aktiviteler, ağır spor yapmak, yanlış pozisyonlarda uyuyakalmak, travma veya başımızı öne doğru eğerek boynumuza binen yükü arttırıp ense bölgesinde ağrılar bazen buna boyun ağrıları da eşlik etmektedir. Bu ağrılardan korunmak için öncelikle masa başında çalışıyorsak duruşumuzu düzeltmemiz gerekmektedir. Uzun süreli aynı pozisyonda çalışmamalıyız bu nedenlere dikkat edersek ense ağrılarından korunmuş oluruz.

ense masajı

Ense Ağrısı İçin Ne Yapılır?

  1. Ense bölgesinde gerginlik katılık varsa sıcak su torbası yardımıyla o bölgenin gevşetilmesi sağlanabilir.
  2. Germe egzersizi yaparak ense ve boyun bölgesindeki adeleleri gevşetebiliriz.
  3. Boyun bölgesindeki kaslarınızı zorlamamak ve boyun bölgesini öne doğru eğmemek gerekir.
  4. Gün içerisinde düzenli germe hareketleriyle o bölgenin gevşetilmesini sağlamak gerekir.

esneme hareketleri

Ense Ağrısı İçin Hangi Egzersizler Yapılır?

  1. Boynunuzu yan tarafa doğru yatırın ve elinizle başınızı bastırarak o bölgedeki kasınızı iyice germeye çalışın son noktada birkaç saniye tutun ve on kez tekrarlayalım ardından diğer tarafa yatırıp diğer kasımızı gererek devam edelim.
  2. Aynı şekilde başımızı öne ve çapraza olacak şekilde uzatalım ve elimizle yine aşağı yönde baskı uygulayalım ve ense bölgenizde o gerilimi hissedelim. Ardından diğer tarafa doğru öne ve çapraza uzatalım on kez tekrarlayalım.
  3. Bir sonraki hareketimiz ise omuz kasımızı gevşetmeye yönelik olacak. Ayakta veya otururken omuzlarımızı kulaklarımıza doğru çekelim yavaşça indirelim bu hareketi de on kez tekrarlayalım.
  4. Ense bölgesindeki adelenizdeki gerginlik için elinizde yumuşak ve nazik bir şekilde masaj yaparak bölgeyi gevşetebiliriz.

Şunlara da göz atın;

  1. Omuz ağrısı neden olur?
  2. Kol ağrısı nasıl geçer?
  3. Boyun ağrısı neden olur?
  4. Kulunç ağrısı nasıl geçer?
  5. Esneme hareketleri nasıl yapılır?
Kategoriler
Lezzet Logo