Yerel Ürün Tüketmek Neden Önemli?

Yerel ürün nedir? Yerel ürün tüketmenin sağlığa, ekonomiye ve çevreye katkıları nelerdir? İşte, Bilge Keykubat'tan yerel ürün tüketmenin önemi:
Yerel Ürün Tüketmek Neden Önemli?
16 Mart 2022, 14:40

Hem pandemi hem de son günlerde gerçekleşen Rusya-Ukrayna arasındaki savaşın etkileri ve yaptırımları da gösterdi ki dünya artık, ticaret savaşları ve gıda savaşları ile yönetiliyor. 


Artık; gıda savaşları var, ticaret savaşları var, tarım savaşları var.

İşte bu noktada tarımsal üretim ve gıda sanayisi çok önemli bir konumda. Bizim elimizde de dünyanın en güçlü silahı var. Tarım ve gıda üretimimiz. Tarım ve gıda ürünlerini kullanarak dünyanın en güçlü ülkelerini bile dize getirebilirsiniz. Ülkemiz; Anadolu topraklarının verimliliği ve ikliminin güzelliği ile bir tarım cenneti olarak kendini çok bariz gösteriyor. Günümüzde sağlıklı ve iyi gıda da önemini iyice arttırdı. Artık biz insanlar için, sağlıklı yaşam, iyi yaşam ve bunların felsefeleri bile çok önemli. 


Hem pandemi günleri, hem de savaş günleri gösterdi ki; Dünyadaki insanlar artık yerel ürün ve yerel üretici olmadan tam olarak beslenemeyecek. Yerel üreticilerin ve kooperatiflerin ürettiği ürünlerin dünya beslenme zinciri üzerindeki etkileri artık bariz bir şekilde görüldü. Artık yerel ürün, yöresel ürün, coğrafi işaretli ürün üretmek de tüketmek de çok önemli. 


Yerel ürün tüketmek ilk tercihimiz olmalı.

Dünyada yükselen trend olarak artık her geçen gün daha fazla insan mutfak masraflarının bir kısmını yerel gıda üreticilerinden almayı tercih ediyor.

Yerel olarak yetiştirilen gıdaları satın almanın birçok faydası var. İnsanlar bu seçimlerini hep farklı nedenlerle yapıyor.

Yerel Ürün Nedir?

En basit anlatımı ile yerel ürünü, belirli bir coğrafi bölgede yerel olarak yetiştirilen ürünler olarak tanımlayabiliriz. Şehrinize, ilçenizde veya mahallenizde olmak üzere yerel olarak yetiştirilen yiyecekleri ifade eder

Yerel Yiyecekler Nelerdir?

Meyve ve sebzeler, süt ve süt ürünleri, yumurta, bölgesel yetiştirilen hayvan ve hayvansal ürünler, konserve, reçel ve turşular vb… Çoğunlukla yerel üreticilerden alacağınız yiyecekler mevsim meyveleri ve sebzeleri gibi mevsimlik yiyecekler olacaktır. 

Yerel Ürünleri Almak İçin Nedenler

Yerel ürün tüketmenin önemli birkaç konu başlığı var. Sağlık için, çevre için, ekonomi için ve sosyal ve kültürel yaşam için faydaları.



Yerel Ürünlerin Sağlık İçin Faydaları

  1. Yerel olarak alışveriş yaptığımızda daha kaliteli ve daha taze ürünler alma olasılığımız çok daha fazladır. Yerel üretilen ürün satış noktası çok yakın olduğu için ürünler en uygun zamanda hasat edilerek en kısa yoldan satış noktasına ulaştırılır; bu da daha yüksek ve kaliteli besin değerini sunması açısından da önemlidir.
  2. Aldığımız ürün yerel olduğunda üretim noktasına kadar izlenebilirliği daha gerçekçidir. İzlenebilirliği yüksek olmasının da etkisi ile yerel ürünlerde pestisit miktarının daha az olması ihtimali çok yüksektir.
  3. Ayrıca satış için çok uzun mesafeler kat etmemesi nedeni ile gıdaların taşıma esnasında bozulmasını engelleyen koruyucuları içerme olasılığı da çok azdır.
  4. Yerel ürünler kesinlikle daha lezzetlidir. Bu lezzet de ürünlerin mevsiminde hasat edilmesinin, daha olgun ve daha taze olmasının da etkisi çok büyüktür. Tüm bunlar gıda güvenliğini arttırma açısından da çok etkilidir. 

Yerel Ürünlerin Çevreye Faydaları

  1. Yerel ürün; insanların evlerinin yakınında yetiştirilen ve tüketilen gıdadır. Yerel ürünler satışı için yakın mesafelere götürüldüğü için uzun mesafelerdeki nakliyeye göre, atmosfere salınan sera gazlarının ve diğer hava kirleticilerinin çok altında bir kirletmeye sebep olur. Yani yerel ürünlerin karbon ayak izi çok düşüktür. İklim değişikliğine etkisi de daha azdır.
  2. Yerel ürün tüketimi plastik kullanımını azaltır. Uzak mesafelere gönderilecek ürünlerin nakliyesi genelde plastik ürünlere sarılarak yapılır.
  3. Yerel ürünlerde, GDO'lu tohumlar da ya çok az kullanılmakta ya da kullanılmamaktadır.  Bu, genetik çeşitliliğimizin korunmasına yardımcı olur.
  4. Bunun bir önemli katkısı da küçük üreticileri koruması ve desteklemesidir. Böylece bu alanlar biyolojik çeşitliliği kendine çeker ve doğal dengenin korunmasını da sağlar.
  5. Bu farkındalıkla yerel üreticiyi daha kontrollü ve sürdürülebilir bir üretim yapmaya zorlar. Üreticiye daha büyük sorumluluk verir ve sertifikalı üretime doğru kaymasını sağlar.
  6. Mümkünse, gıdanızın çevresel etkisini en aza indirmek için sürdürülebilir hatta organik tarım uygulamalarını uygulayan üreticileri tercih edin.

Yerel Ürünlerin Ekonomiye Faydaları

  1. Yerel ürünler aldığınız zaman yerel ekonominizi de destekliyorsunuzdur. Böylece üretim ve tüketim zincirinde sizin de içinde olduğunuz yapıyı desteklemiş, paranın o döngü içinde kalmasını sağlamış ve katkı sağlamış olursunuz.
  2. Küçük üretici desteklendiğinde ekonomik döngüye dahil edilmiş ve yerel ekonomiye de katkı sağlanmış olur. Yerel çiftçiler bu sayede daha fazla gelir elde etmiş olur ve üretime de devam etmeleri için bir istek oluşturur.
  3. Gençlerin tarımdan köylerden kaçtığı günümüzde, yerel çiftliklerin para kazanması ile küçük çiftlikler istihdam yaratıcı olarak varlıklarını koruyacaktır. Yerelde istihdam yaratmak çok önem kazanmış durumdadır.
  4. Yerel üreticinin para kazanması ve varlığına devam etmesi o bölgede yeni bir sosyal yapı oluşmasını da sağlayacaktır. Bu da yeni iş alanları ve yeni gelişmeleri getirecektir.

Yerel Ürünlerin Sosyal ve Kültürel Yaşam İçin Faydaları

Yerel ürün tüketimi ile şehirlerdeki insanlar ile yerel üreticiler birebir temasa geçmiş olur. İnsanlar birbirleri ile bağlantı sağlama fırsatı yakalar. Bu da aslında evrensel yemek kültürü üzerine ciddi etkilerde bulunur. İnsanların arkadaşlarına, çevrelerine daha çok yardım etme şansı yakalamasına imkan verir. Toplumu bir araya gelmesini sağlar. Hem üreticinin hem de tüketicinin güçlenmesini sağlar. Yerelde geleneklerin yaşamasını sağlar. İnsanların bir duruş sergilemesini sağlar. Yeni felsefelerin gelişmesine olanak tanır.


Yerel ürünler yöresel lezzetler hem daha ucuz hem daha keyifli hem daha lezzetli hem de dünyamız için daha az zararlıdır. Tabi ki bu ürünleri mevsiminde almak kaydıyla.

Amaç ne olursa olsun, yerel olarak yetiştirilen yiyecekleri satın almak önemli bir harekettir.


Yereli Üret Yereli Tüket…

Kategoriler
Lezzet Logo