ANASAYFA MUTFAK OKULU BAHARATLAR

BAHARATLAR

Baharatlar

Çıktıkları yorucu yolculuktan sonra tüm dünyaya yayılan baharatlar, birbirlerine ahenkle karışarak tariflerin parmak ısırtan soslarına dönüşür. Biz de atölyemizde bu ahenkli karışımları sizin için denedik.

Garam masala
Kuzey Hindistan’ın en özel baharat karışımlarının başında gelen garam masala, özellikle servisten hemen önce ya da yemek piştikten sonra ilave edilir. 5 ya da 6 çeşit baharatın belli oranlarda karıştırılmasıyla elde edilir.

Harissa
Acı severlerin öncelikli tercihleri arasında yer alan harissa Tunus’a özgü bir baharattır. Kurutulup püre haline getirilen çili biberlerine sarımsak, kimyon ve kişniş ilave edilerek hazırlanan bu acı karışım özellikle kuskusla servis edilir.

Dukkah
Ortadoğu menşeli dukkah, yaygın olarak Mısır mutfağında daha sonra Suriye ve Lübnan’da meşhurdur. Dukkah, hafif taneli olarak yenmesi önerilen lezzetli bir karışımdır. Yemeklere katıldığı gibi genelde yanlarında kuru olarak servisi daha yaygındır.

Dört baharat
Hafif tatlar yakalamaya çalışılırken tercih edilen bu karışım, bisküvi, meyveli kek, puding gibi tatlıların lezzetini hafifletmek için etkili bir karışımdır. Tarifleri aromalandıracak kadar hafif bir baharat etkisi bulunur.

Tabil
Mutfaklarımızda kişniş olarak ağırladığımız karışımın Arapçadaki karşılığı tabildir. Tunus’da çok fazla bilinen ve tercih edilen tabil, diğer Ortadoğu ülkelerinde çok bilinmemektedir. Pilav ve hamur işlerinde tamamlayıcıdır.


Garam masala
  
Malzemeler
25 gr kişniş tohumu
25 gr siyah kimyon tohumu
8 cm’lik tarçın çubuğu
1 çay kaşığı tane karanfil
1 çay kaşığı tane karabiber
12 kakule
Yarım çay kaşığı besbase
2 defne yaprağı

Kişniş ve kimyon tohumlarını havanın içine doldurun. Tane karanfil, iri parçalar şeklinde kırılmış tarçın, tane karabiber ve kabukları soyulmuş kakule tohumlarını ekleyin. Havanda ezmeye başlayın. Bu işlemi havan yerine küçük bir değirmenle de yapabilirsiniz. Besbase ve defne yapraklarını ekleyip öğütme işlemine devam edin. Garam masalayı kavanoza doldurup 2 ay süreyle muhafaza edebilirsiniz.


Dört baharat
  
Malzemeler
4 ölçü beyaz tane biber
2 ölçü muskat
5 ölçü tarçın
Tane karanfil

Beyaz tane biber, muskat, tarçın ve tane karanfili robotta veya değirmende öğütüp karıştırın.


Dukkah
  
Malzemeler
175 gr susam
50 gr kimyon tohumu
75 gr hafifçe kavrulmuş fındık
50 gr kişniş
2 çay kaşığı deniz tuzu
Yarım tatlı kaşığı tane karabiber

Susamları yapışmaz yüzeyli tavaya alın. Orta ateşte karıştırarak kavurun. Robota veya değirmenin içine doldurun. Kimyon tohumlarını da kavurup ekleyin. Kavrulmuş fındık, kişniş, deniz tuzu ve tane karabiberi wekleyin. Tüm malzeme karışıp ezilene kadar robot veya değirmeni çalıştırın. Kavanoza doldurup üç hafta süreyle buzdolabında saklayabilirsiniz.


Tabil
  
Malzemeler
50 gr kişniş tohumu
15 gr karaman kimyonu tohumu
4 gr sarımsak
¼ tatlı kaşığı çili biberi tozu

Kişniş ve karaman kimyonu tohumlarını havanda kabaca ezin. Yeterince kırılıp ufalandıktan sonra bir fırın tepsisine yayıp 110 derece fırında yarım saat kurutun. Fırının ısısını kapatıp fırın içinde soğuyana kadar bekletin. Sarımsak, kişniş ve kimyonu bir değirmene alıp kısa bir süre öğütün. Cam bir kavanoza doldurup kapağını sıkıca kapatın. Buzdolabında 2-3 süreyle saklayabilirsiniz.


Harissa
  
 
Malzemeler
50 gr kurutulmuş çili veya arnavut biberi
25 gr sarımsak
5 gr deniz tuzu
25 gr kimyon tohumu
Zeytinyağı

Kurutulmuş çili biberlerinin sap ve tohumlarını çıkarın. 3-4 dakika süreyle kaynar suda bekletin. İnce parçalar şeklinde doğrayıp havanda ezin. Kabukları soyulup ince doğranmış sarımsağı ekleyip ezmeye devam edin. Deniz tuzunu da ekleyip lapa gibi olana kadar ezin. Kimyon tohumlarını ekleyin. Pütürsüz ve yumuşak kıvamda olana kadar ezmeye devam edin. Damak tadınıza göre zeytinyağı ekleyip karıştırın.

 


Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.