Taş kadayıf, geleneksel olarak irmik kullanılmadan hazırlanan bir tatlı olsa da bazı yöresel tariflerde hamura az miktarda irmik eklenebilir. İrmik, hamura hafif pütürlü bir doku ve daha tok bir kıvam kazandırarak şerbeti daha iyi emmesini sağlayabilir. Bu nedenle irmikli ya da irmiksiz taş kadayıf tercihleri, tamamen damak zevkine ve alışılmış tariflere bağlıdır.
Taş kadayıf genellikle un, su, maya (veya karbonat) ile hazırlanan bir hamurdan yapılır. Orijinal tariflerde irmik yer almaz.
Hamura irmik eklemek, daha tok ve hafif pütürlü bir doku kazandırır. Bu, bazı kişilerce tercih edilebilirken, bazıları yumuşak kadayıf hamurunu daha çok sever.
Özellikle ev yapımı veya yöresel uyarlamalarda, irmik hem lezzet hem de kıvam amacıyla kullanılabilir. Bu, tarifin kişiselleştirilmiş bir versiyonudur.
Taş kadayıf şerbetle buluştuğunda irmik, şerbeti daha iyi emebilir. Bu da tatlının daha dolgun ve tatlı olmasını sağlayabilir.
İrmikli tarifler biraz daha doyurucu ve farklı bir doku sunar. Klasik dokuyu isteyenler irmiksiz, farklılık arayanlar irmikli tarifi tercih edebilir.