Laboratuvar Üretimi Balığa İlk FDA Onayı: Menüye Girdi

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), laboratuvar ortamında üretilen balık için ilk güvenlik onayını verdi. Onay alan somon balığı, Oregon’daki bir restoranda servise başladı.
Laboratuvar Üretimi Balığa İlk FDA Onayı: Menüye Girdi
10 Haziran 2025, 17:46

Gıda teknolojilerinde çığır açan bir gelişme yaşandı. ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), laboratuvar ortamında hücre kültürüyle üretilen balık ürünleri için ilk kez resmi güvenlik onayı verdi. Bu gelişmeyle birlikte biyoteknoloji şirketi Wildtype’ın ürettiği somon, restoran menülerine girdi. Yapay et teknolojisinin deniz ürünlerine uzanması, gıda sektöründe yeni bir dönemin kapısını aralıyor.

somon

FDA, laboratuvarda yetiştirilen balıklar için ilk kez bir güvenlik danışmanlığı onayı verdi. Bu, Wildtype'ı hücre kültürüyle üretilmiş hayvansal ürünleri satmak için düzenleyiciden onay alan yalnızca dördüncü şirket yapıyor ve Wildtype'ın kültüre edilmiş somonu artık Portland'daki bir restorandan sipariş edilebilir durumda. Wildtype geçen hafta, FDA'nın, kültüre edilmiş somonun "karşılaştırılabilir gıdalar kadar güvenli olup olmadığı" konusunda "hiçbir sorusu olmadığını" belirten bir mektup gönderdiğini duyurdu. Bu, laboratuvarda yetiştirilen hayvansal ürünler için FDA'nın onay sürecindeki geleneksel son adımdır. Laboratuvarda yetiştirilen çoğu deniz ürününü düzenleme sorumluluğu yalnızca FDA'ya aitken, kültüre edilmiş et için bu görev Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı (USDA) ile paylaşılmaktadır.

Biyoteknoloji patentleri konusunda uzmanlaşmış fikri mülkiyet avukatı Dr. Emily Nytko-Lutz, The Verge'e yaptığı açıklamada, FDA'nın piyasa öncesi güvenlik danışmanlığının isteğe bağlı olduğunu ancak "pazarlanabilirlik açısından faydalı" olduğunu belirtti. "Güvenliğin kendi kendine doğrulanması gibi başka yolların yanı sıra daha uzun bir gıda katkı maddesi inceleme süreci de var, ancak FDA'nın 'Soru Yok' mektubuyla verdiği yetkilendirme bir orta yol."

Wildtype somonu artık Portland, Oregon'daki Haiti restoranı Kann'ın menüsünde yer alıyor ve şirket, balığı stoklayacak sonraki beş restoran için bir bekleme listesi açtı. Bu şirket, ABD'de kültüre edilmiş tavuk satma iznine sahip Upside Foods ve Good Meat'e katılıyor; Mission Barns ise FDA tarafından onaylanmış ancak kültüre edilmiş domuz yağı için USDA onayını bekliyor. Eyalet düzeyinde durum daha karmaşık; teknoloji muhafazakar bir tartışma konusu haline geldikçe sekiz eyalet laboratuvarda yetiştirilen ete yasaklar getirdi.

FDA, laboratuvarda yetiştirilen balıklar için ilk kez bir güvenlik danışmanlığına onay verdi. Bu gelişme, Wildtype'ı hücreden üretilmiş hayvansal ürünler satmak için düzenleyiciden onay alan dördüncü şirket yapıyor ve şirketin yetiştirilmiş somonu artık Portland'daki bir restorandan sipariş edilebilir durumda.

somon

Wildtype geçen hafta, FDA'nın, yetiştirilmiş somonun "karşılaştırılabilir gıdalar kadar güvenli olup olmadığı" konusunda "soruları olmadığını" belirten bir mektup gönderdiğini duyurdu. Bu, FDA'nın laboratuvarda yetiştirilen hayvansal ürünler için onay sürecinin geleneksel son adımıdır. Çoğu laboratuvarda yetiştirilen deniz ürününün düzenlemesinden tamamen FDA sorumlu iken, yetiştirilmiş et için bu görev Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı (USDA) ile paylaşılmaktadır.

Biyoteknoloji patentleri konusunda uzmanlaşmış fikri mülkiyet avukatı Dr. Emily Nytko-Lutz'un The Verge'e açıkladığına göre, FDA'nın pazar öncesi güvenlik danışmanlığı gönüllülük esasına dayanır, ancak "pazarlanabilirlik açısından faydalıdır". "Güvenliğin kendi kendine doğrulanmasını içeren başka yollar ve daha uzun bir gıda katkı maddesi inceleme süreci de var, ancak FDA'n��n 'Soru Yok' mektubuyla verdiği yetki bir orta yol."

Wildtype somonu şu anda Portland, Oregon'daki Haiti restoranı Kann'ın menüsünde yer alıyor ve şirket, balığı stoklayacak sonraki beş restoran için bir bekleme listesi açtı. Bu şirket, ABD'de yetiştirilmiş tavuk satma izni olan Upside Foods ve Good Meat'e katılıyor; Mission Barns ise FDA tarafından onaylandı ancak yetiştirilmiş domuz yağı için USDA onayını bekliyor. Eyalet düzeyinde ise durum daha karmaşık; teknoloji muhafazakar bir tartışma konusu haline geldikçe sekiz eyalet laboratuvarda yetiştirilen ete yasak getirdi.

Kaynak: The Verge

Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo