Tarhana karışımı mayalanarak ekşimsi tadını alır. Kuruma sürecinde ara ara karıştırılarak eşit şekilde kuruması sağlanır. Kuruyan tarhana, hava almayacak şekilde saklanır ve kış boyunca taze kalır.
Tarhana karışımı (yoğurt, un, domates, biber vb.) yoğrulduktan sonra 1–3 gün oda sıcaklığında mayalanmaya bırakılır. Bu süre, karışımın ekşimsi tadının oluşmasını sağlar.
Mayalanma tamamlandıktan sonra karışım, küçük parçalar hâlinde veya tepsiye yayılarak güneşli ve havadar bir yerde 3–7 gün kadar bekletilir. Bu aşamada nemin bir kısmı buharlaşır.
Tarhana tamamen kuruyana kadar serilerek veya asılarak 7–10 gün kadar bekletilir. Ara ara karıştırmak veya ters çevirmek, eşit kurumasını sağlar.
Kuruyan tarhana, nemden uzak bir yerde temiz kavanoz veya torbalara aktarılır. Bu aşamada bekletme tamamlanmıştır ve tarhana kış boyunca kullanılmaya hazır hâle gelir.
Şunlara da göz atın:
Tarhana Çorbasına Hangi Baharatlar Konur?
Tarhana Çorbasına Şehriye Konur Mu?