Kek yapımında zeytinyağı rahatlıkla kullanılabilir ve keke yumuşak bir doku kazandırır. Özellikle hafif veya rafine zeytinyağları, kekin tadını baskılamadan güzel bir lezzet sunar. Zeytinyağı, sağlıklı yağlar içerdiği için besin değerini artırır. Tarifte geçen sıvı yağ miktarı bire bir oranla zeytinyağıyla değiştirilebilir.
Tereyağı veya sıvı yağ yerine zeytinyağı sağlıklı bir alternatif olarak tercih edilebilir.
Zeytinyağı kekin daha yumuşak ve nemli olmasına yardımcı olur.
Yoğun aromalı sızma zeytinyağı bazı keklerde baskın tat bırakabilir. Hafif zeytinyağı daha nötrdür.
Tarifteki sıvı yağı (ayçiçek yağı gibi) aynı miktarda zeytinyağı ile değiştirebilirsiniz.
Zeytinyağı, doymamış yağ asitleri ve antioksidanlar açısından zengin olduğu için daha besleyici bir seçenektir.