İstanbul her köşesinde beni şaşırtan lezzetlerle asla eskimeyen büyüleyici bir şehir

İstanbul her köşesinde beni şaşırtan lezzetlerle asla eskimeyen büyüleyici bir şehir. ''Bitti diyemezsiniz'' her daim kendisi yeniliyor ve bakmayı, aslında görmeyi bilene yepyeni tatlar, deneyimler sunuyor. Keşfedilmeyi bekleyen o kadar çok yer, tanışmanız gereken o kadar gönlü güzel ve bu kente gönül vermiş insan var ki... O zaman durmak yok yola devam... Lezzet yolculuğumuz devam ediyor...
İstanbul her köşesinde beni şaşırtan lezzetlerle asla eskimeyen büyüleyici bir şehir
04 Temmuz 2023, 12:38

İstanbul her köşesinde beni şaşırtan lezzetlerle asla eskimeyen büyüleyici bir şehir. ''Bitti diyemezsiniz'' her daim kendisi yeniliyor ve bakmayı, aslında  görmeyi bilene yepyeni tatlar, deneyimler sunuyor. Keşfedilmeyi bekleyen o kadar çok yer, tanışmanız gereken o kadar gönlü güzel ve  bu kente gönül vermiş insan var ki...  O zaman durmak yok yola devam... Lezzet yolculuğumuz devam ediyor... 

Sokak Lezzetlerine Farklı Bakış 

Heyyyy bayramda İstanbul bize kaldı... Bayram trafiği derken sanırım herkes güneye göçtü biz geride kalanlar ise şehrimizin keyfini çıkarıyoruz. Hazır buradayız o zaman nereye gideceğiz? Uzun zamandır yazmak istediğim bir mekan vardı Teşvikiye'de... Hiç yolunuz düştü mü? Mahalle kültürünün devam ettiren Gasto...  Küçücük saklı bir lezzet aslında. Butik bir işletme. Şefi ise aşçı bir dedenin torunu olarak büyüyen Emircan Tatar. Aslında İngilizce işletme mezunu... Ardından dedesinden el aldığı mesleği sürdürmeye karar verince Mutfak Sanatları  Akademisi'ne yazılmış. Giriş o giriş. Önce Nişantaşı, ardından Fişekhane şubesi... Menü aslında sokak lezzetlerinin farklı bir yorumu.  Makarnalarına bayıldım. Ayrıca ''Taco'' özellikle öneriyorum, karidesli favorim. Bir de sosisli sandviçi deneyin derim... ''Hot Wolf'' Saçta kokoreçten, ekmek üstü mıhlama-tiftik ete kadar, tarsus içli köfteden ispir kuru fasulyeye kadar her tür zevke uygun bir tat bulmak mümkün. Bak deneyin pişman olmayacaksınız. Emircan Tatar’ın titizliğine ve mükemmelliyetçiliğine de şapka çıkaracaksınız…  

GASTO  

Şakayık sokak  no 2/a Teşvikiye  

0 212 234 05 71 

Ah Antakya, Ah O Enfes Yemekler....  

Londra’da Cradle of Food da beraberdik sevgili Süleyman Gülüm ile. Dönüşte Asmalı Mescit’teki restoranında buluştuk. Antakyalı bir sanatçı o. Sanatçı diyorum çünkü önce oyma işleriyle başlayan serüveni sabunları adeta bir sanat eserine dönüştürdüğü noktaya kadar gelmiş.. Zaten mekana adımınızı attığınızda taş görümümlü oymalı antika eserlere benzeyen sabunları gördüğünüzde ‘’Hadi canım’’ deyip elinizi süreceğinize eminim. Maalesef depremden sonra sabun imalathanesini yeniden kurmak çok zor. ''Girme o konulara çok hüzünleniyorum'' diyor haklı olarak.  O zaman yemekten bahsedelim... Süleyman Gülüm, gözleri parıldayarak anlatıyor '' Yöresel ürünleri  usulüne uygun tariflerle, onların şanına yakışır bir yerde sunmaya çalışıyorum.'' Nar ekşisi, zeytinyağ, kekik, zeytin, içli köfte, baharatlar, peynirler hep yöreden geliyor. Deprem sonrası üreticilere daha büyük destek veriliyor ayrıca Gülüm'ün bayağı depoladığı malzeme var.  Peki ne mi yiyeceksiniz? Hangi biri diyeyim isterseniz... Orijinal simitle başlayın, sakın burun çevirmeyin mutlaka deneyin pişman olmayacaksınız. Hummus müthiş, muammara on numara, ayrıca zahterli zeytini tatmadan sakın ayrılmayın. Özel dürüm, tepsi kebabı, içli köfte, meşhur künefesi derken, gitmeden bir kaç gün aç kalın derim çünkü kendinizi durduramıyorsunuz.  12-14 kişlil özel bir odası var, özellikle kalabalık giderseniz orayı tercih edin şahane bir deneyim sunuyorlar size tadım mönüsüyle... Restoranın ismi Antakya'nın eski Roma'da kullanılan isimlerinden bir tanesi.  ''Antochia''  Concept'i  ise Süleyman Gülüm eklemiş. Çocukluğundan beri müdavimi olduğu tatları öylesine güzel konseptle sunuyor ki çok haklı eklemekte.  Bütün yemekler birbirinden leziz ama özel dürüm bir başka... Dürüm lavaşına yağlı biber salçası sürülüyor ve ızgarada çıtır olana kadar pişiriliyor.  Sonra tabii ki kömür ateşinde pişen şiş ya da kebap , domates ve kıyılmış maydanoz konuluyor... Yok böyle bir tat!! Ceviz- patlıcan çıtır tatlıyı da ayrıca denemenizi öneririm, yanına mahlepli dondurmayla sunuluyor.   Bak yazarken tekrar ağzım sulandı, mutfak o derece iyi yani... İstanbul'daysanız mutlaka yolunuzu düşürün, selamımı da söyleyin...   

Antiochia Concept 

Asmalı Mescit General yogan sokak  no 3 Beyoğlu  

0 532 177 16 16

Tayland Mutfağına Bayılırım....  

Yıllar önce keşfettim. O zaman Sabah Gazetesi'nde çalışıyordum. O gün bugündür müdavimiyim. Thai restoranı ''Çok Çok'' tan bahsediyorum. Daha havalı Pera şubesi değil ama o ayrı güzel onu da yazarım ama bu bahsettiğim Meşrutiyet caddesi üzerindeki küçücük mekan. Michelin Listesinde yer alan Çok Çok Thai  Thai mutfağının müthiş lezzetlerini yıllardır değişmeyen bir titizlikle sunuyor.  Ne mi yiyeceğiz? Öncelikle şunu söyleyeyim Tayland mutfağı baharatlarıyla ünlü bir mutfak...  Bu arada ben acı çok severim, o yüzden kendi tercihlerimi sıralayayım... Acılı ekşili karides çorbası müthiş. Bu sefer hindistan cevizi sütlü olanı denedim o da şahaneydi.  Kırmızı ya da yeşil körili tavuk, et müthiş lezzetler. Karidesli noodle larına da bayılıyorum. Acı fesleğenli tavuğu da pas geçmeyin derim.  Haziran ortasında çocuklarla doğum günü yemeği yedik ve müthiş bir pasta hazırlamışlar. Uzun zamandır bu kadar güzel orman meyveli ve çikolatalı bir pasta yememiştim. ( Bu arada ne yalan söyleyeyim doğumgünü pastası mutlaka çikolatalı olmalı diğerlerini sevmem.) Meğer yeni bir pasta şefiyle anlaşmışlar, kadın bir şefin elinden çıktı bu yılki pastam ayrıca mutluyum....  

Çok Çok Thai 

Asmalı mescit Meşrutiyet cad. No 51 

0 532 452 18 08

Kategoriler
Lezzet Logo