Çikolatalı Armut Dolması Nasıl Yapılır?

En sevilen meyvelerden biri olan armut, genellikle tatlı yapımında kullanılsa da tuzlu yemeklere de lezzet katan bir besindir. Armut dolmasının farklı versiyonları olsa da, çikolata sosuyla zenginleştirilen tatlı her damak zevkine hitap eder. Bu kez, Masterchef Türkiye'de bir yarışmacının hazırladığı tabakla tekrar gündeme gelen armut dolmasının yapılışını sizlerle paylaşıyoruz.
Çikolatalı Armut Dolması Nasıl Yapılır?
23 Haziran 2025, 23:11

Armut, hem faydalı, hem de lezzetli meyvelerin başında gelir. Poşe olarak pişirilen armut, dondurma, çikolata gibi lezzetlerle bir araya getirildiğinde hem pratik, hem de oldukça renkli bir tatlıya dönüşebilir. Farklı tatlı yapmak isteyenler için bu kez çikolatalı armut dolması tarifini paylaşıyoruz. 

Malzemeler;

  1. 4 adet sert, olgun armut (Anjou veya Santa Maria türü uygundur)
  2. 100 gram bitter çikolata (isteğe göre sütlü de olur)
  3. 2 yemek kaşığı dövülmüş ceviz ya da fındık
  4. 1 tatlı kaşığı tarçın (isteğe bağlı)
  5. 1 yemek kaşığı tereyağı (üzerine sürmek için)
  6. 1 yemek kaşığı bal veya akçaağaç şurubu (isteğe göre)
  7. Şerbet (isteğe bağlı):
  8. 1 çay bardağı su
  9. 2 yemek kaşığı toz şeker
  10. 1 çubuk tarçın
  11. 2–3 karanfil
  12. Yarım limon dilimi

Yapılışı: Armutları yıkayın ve dik şekilde duracak şekilde tabanlarını düzleştirin. Tepesinden kapak gibi kes ve içini bir kaşıkla nazikçe oyun (çekirdek ve ortası alınmalı). Armutların kararmaması için birkaç dakika limonlu suda bekletebilirsin. Bitter çikolatayı küçük parçalara böl (veya benmari usulü hafif erit). 

İçine dövülmüş ceviz veya fındık ve biraz tarçın ekleyin. Armutların içini bu karışımla doldurun. Ardından fırın kabına hazırladığınız armutları dizin. Üzerine tereyağı parçaları yerleştirin ve biraz bal gezdirin. Şerbet için su, şeker, tarçın, limon ve karanfili kaynatın. Hazırladığınız şerbeti armutların alt tabanına dökün. 20 dakika 180 dereceli fırında pişirin. Ilık veya soğuk bir şekilde servis edebilirsiniz. Servis etmeden önce üzerinde çikolata sosu gezdirmeyi unutmayın.

Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo