BBC'nin gündeminde çiğ köfte ve İstanbul'daki bir lokanta var

28 Kasım 2025, 20:45 tarihinde güncellendi.
İngiliz yayın kuruluşu BBC, çiğ köfteyi haberleştirdi. BBC haberinde bir de Mahir Lokantası'nın çiğ köfte tarifini okurlarıyla paylaştı.
BBC'nin gündeminde çiğ köfte ve İstanbul'daki bir lokanta var

BBC, haberinde çiğ köftenin Türkiye'nin en popüler fast food ürünleri arasında yer aldığını söylüyor. Makalede, "Kelime anlamı çiğ köfte olsa da bir sürprizi daha var; çoğu zaman tamamen vegan malzemelerden yapılır. Çiğ köfte geleneksel olarak çiğ kıyma, bulgur ve bol miktarda baharat ve yeşillik karışımından oluşur. Ancak yemeğin 2008 yılında AB sağlık kuralları uyarınca satışı yasaklanınca çoğu üretici, roka, maydanoz, göbek marul, dilimlenmiş domates ve biraz nar ekşisi içeren gözleme içine sarılmış bulgur ve fındıktan yapılan etsiz bir versiyona geçti" diyor.

çiğ köfte

Makalede "Çiğ köfte, Türkiye'nin güneydoğu illerinden gelir ve özellikle Adıyaman, Şanlıurfa şehirleriyle ve sıra geceleriyle ilişkilendirilir" deniliyor. BBC, haberinde Şişli'deki Mahir Lokantası'na da yer veriyor ve Türkiye'nin dört bir yanından gelen yöresel yemeklerden oluşan etkileyici bir rotasyona sahip olduğunu vurguluyor. Haberde Mahir Lokantası'nın çiğ köftenin orijinal versiyonunu sunduğu belirtiliyor. Şef Mahir Nazlıcan ise “Çiğ köftenin en önemli kısmı içine giren etin kaliteli, yağsız, tendonsuz kıyma olması. Ayrıca ince bulgur kullanıyoruz. Tabii ki organik baharat kullanmalısınız, domates ve biber salçası da marketten gelemez, ev yapımı olmalı çünkü kokusu ve tadı doğrudan çiğköfte yansıyor” diyor.

BBC, makalesinde Mahir Nazlıcan'ın çiğ köfte tarifini de şöyle paylaşıyor:

  1. 1 kg ince esmer bulgur
  2. 600 gr yağsız dana kıyma
  3. 3 rendelenmiş domates
  4. 1 beyaz soğan
  5. 6 diş sarımsak
  6. 1 yemek kaşığı karabiber
  7. 1 yemek kaşığı kimyon
  8. 1 yemek kaşığı "yedi çeşit" (bu gizli bir baharat karışımı olduğundan damak tadına göre herhangi bir bitki/baharatla değiştirilebilir)
  9. 2 yemek kaşığı pul biber
  10. 2 yemek kaşığı isot
  11. 2 yemek kaşığı domates salçası
  12. 2 yemek kaşığı kırmızı biber salçası
  13. 250ml zeytinyağı
  14. 250 saf nar ekşisi
  15. 1 çay kaşığı tuz
  16. Yeşillik:
  17. Damak tadınıza göre ince kıyılmış yeşil soğan, maydanoz ve taze nane yaprakları

Yapılışı: Yeşillikler, nar sosu ve zeytinyağı hariç tüm malzemeleri karıştırıp bir saate yakın iyice yoğurun. Geriye kalan malzemeleri ekleyip 10 dakika daha yoğurun. Çiğ köfteden parmak şeklinde küçük parçalar oluşturup, marul, roka ve limon dilimleriyle birlikte servis yapın.

Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo