Bazı yemekler sabırla kısık ateşte pişince şahane olur ama bazıları için bu tam bir felakettir. Yanlış ısı kullanımı, hem lezzeti hem de dokuyu bozabilir. İşte asla kısık ateşte pişirmemeniz gereken yemekler!
Kısık ateşte pişirildiğinde suyunu salar, gri ve kuru olur. Yüksek ısıda mühürlemek şart.
Düşük ısıda uzun sürede pişerse sertleşir ve kurur. Hızlıca yüksek ateşte pişirilip içi sulu kalmalı.
Kısık ateşte pişirilirse içi kayış gibi olur. Yüksek ateşte dışı karamelize edilip içi sulu kalmalı
Düşük ısıda yağa girerse fazla yağ emer, lastik gibi olur. İlk başta orta, sonra yüksek ateşle çıtır yapılmalı.
Kısık ateşte kaynamayan suda makarna yapış yapış olur. Bol ve sürekli kaynayan suda pişmeli.
Kısık ateşte pişirilirse sebzeler sulanır, yumuşar. Çok yüksek ateşte hızlı sote edilmesi gerekir.
Çok düşük ateşte pişirilirse lastik gibi olur. Orta-yüksek ateşte kısa sürede pişmeli.
Kısık ateşte pişirilirse kurur, hamur gibi kalır. Orta ateşte hızlıca çevrilmeli.
Çok düşük sıcaklıkta fırınlarsanız hamur lastik gibi olur. 220-250°C arası yüksek ısıda kısa sürede pişmeli.
Kısık ateşte yapılırsa şeker kristalleşir, acımtırak olur. Orta-yüksek ateşte kontrollü eritilmeli.
Yazar: Uzman Diyetisyen Perihan Kılıç