Öllüğün Körü
Hazırlanma Süresi : 10 dakika
Pişirme Süresi : 25 dakika
Kaç Kişilik: 5 Kişilik
  Malzemelere Geç   Yapılış Adımlarına Geç

Ankara'nın yöresel yemeklerinden Öllüğün Körü tarifi Gelinim Mutfakta yarışmasıyla beraber aranan tarifler arasına girdi. Peki, Öllüğün Körü nedir? Öllüğün Körü adı nereden geliyor? Öllüğün Körü tarifi nasıl yapılır? Bu makalede Öllüğün Körü tarifi için gerekli malzemeler ve tarifin yapılış aşamalarına bakıyoruz.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın sitesine göre Öllüğü Körü Ankara yemekleri arasında bazlama, cızlama, gözleme, nevizme, su böreğinin de bulunduğu hamur işi tarifleri arasında yer alır. Yöresel mutfakların oluşumda coğrafyada yetişen ürünler oldukça önemli. İç Anadolu ise yüzyıllar boyunca buğday yetiştiriciliği ve hayvancılık ile ün yaptı. Bu nedenle Ankara mutfağında unlu mamuller ve etli yemekler oldukça dikkat çekicidir. Öllüğün Körü de bu tür tarifler arasında yer alır.

Peki, Öllüğün Körü nedir? Ayrancım.org'da Öllüğün Körü yemeğinin tanımı için şu bilgiler yer alır: “Öllüğün Körü” İmrahor, Dodurga, Karataş ve Mühye civarlarında yapılan bir Çankaya yemeğidir. Erişte, tereyağı, kıyma, ceviz ve maydanoz ile yapılır."

Öllüğün Körü Ne Demek, Adı Nereden Geliyor?

Peki, Öllüğün Körü adı nereden geliyor? Rivayete göre Ankara Çankaya'ya ait bir yemek olan Öllüğün Körü'nün adı şu şekilde oluşmuştur: Bir kişi kıymalı ve peynirli erişte pişirirken komşusu ısrarla "Ne yemek yapıyorsun?" diye sorar. Israrla sorulara sinirlenen kişi Ankara şivesiyle "Öllüğün Körü" cevabını verir. Yemeğin adı bu diyalogdan gelir.

Öllüğün Körü Tarifi İçin

Malzemeler

Öllüğün Körü

Nasıl Yapılır Fotoğrafları Gizle

  1. Bir tencerede su kaynatın. Tuz ekleyin. 
  2. Tuzlu kaynar suda erişteleri 10-12 dakika haşlayın. 
  3. Bir tava da kıyma suyunu salıp geri çekene kadar kavrulur. 
  4. Kıymaya tereyağı eklenir, baharatlar eklenerek lezzetlendirilir.
  5. Bakır bir tabağa erişte koyulur, üzerine kıyma eklenir. 
  6. Maydanoz ince kıyılır, üzerine dökülerek servis edilir. Afiyet olsun.
  Servis Önerisi
  • Bakır tavada servis edilebilir. 
  • Acı biber közlenerek üzerinde servis edilebilir.
  Püf Noktası
  • Tereyağı zeytinyağı ile yarı yarıya kullanılabilir. 
  • Harca ceviz ya da soğan ekleyerek lezzetlendirebilirsiniz.

Tarif Kategorileri

Yöresel Tarifler Ana Yemek Tarifleri İç Anadolu Yemekleri

Benzer Tarifler

Beypazarı Kuşbaşılı Güveç
Elmadağ Tiridi
Zeyve Kebabı
Herle Tatlısı
Arap Aşı
Niğde Tava