Aşure
Hazırlanma Süresi : 25 dakika
Pişirme Süresi : 30 dakika
Kaç Kişilik: 10 Kişilik
  Malzemelere Geç   Yapılış Adımlarına Geç

Türk mutfağında önemli bir yere sahip olan aşurenin tarihi çok eskilere dayanır. Nuh Tufanı'na göre insanların ellerinde kalan son malzemeler birleştirilmiş ve ortaya aşure tatlısı çıkmıştır. Geleneksel olarak aşure tarifinin içerisinde en az 7 malzeme kullanılması gerektiği söylenir. Ana malzemeleri buğday, nohut, şeker, pirinç ve kuru fasulyedir. Ek olarak kuruyemişler ve kuru meyvelerle daha da lezzetli bir hale getirilir. Hazırlaması 25, pişirmesi ise 30 dakika olan aşure; ceviz, nar, antep fıstığı ve tarçın gibi malzemelerle süslenir. Ermeni ve Rum mutfaklarında da yer verilen aşure, hazırlandıktan sonra komşulara ve yakınlara dağıtılır. Bu özelliği ile paylaşmanın en önemli sembollerinden biridir. Peki, evde aşure nasıl yapılır? Listedeki malzemelere göz attıysanız, videolu anlatımı ve püf noktalarıyla evde aşure yapımına geçebiliriz.

1 Porsiyon Aşure Kaç Kalori?

Aşure Tarifi İçin

Malzemeler

Üzeri için

Aşure

Nasıl Yapılır Fotoğrafları Gizle

  Servis Önerisi

Elma ve portakal kabuğunu (posa kısmını dağılacağı için kullanmıyoruz) arzuya göre aşure malzemesinin çeşitliliğini arttırmak ve hoş bir aroma vermesi adına kullanabilirsiniz.

  Püf Noktası
  • Aşure yapımında kullanacağınız bakliyatları (nohut, kuru fasulye, buğday), mutlaka bir gece önceden suda bekletin. Bu sayede pişirme süresini yarıya indirebilirsiniz.
  • Tarife başlamadan önce bakliyatların suyunu süzün ve aşure tenceresinin içine ekleyin.
  • Bakliyatların pişme süresi farklı olduğu için, hepsini ayrı kaplarda pişirin. Haşladığınız bakliyatları süzmeyi unutmayın.
  • Kuru incir, kuru üzüm gibi gıdaların kendine has rengi vardır. Bu yüzden bu tarz gıdaları aşureye direkt katmak yerine önceden biraz haşlamanız ve renkli suyunu döktükten sonra aşureye eklemeniz daha doğru olacaktır.
  • Aşure yapımında büyük ve geniş bir tencere kullanmaya özen gösterin.
  • Aşurenizi pişirirken kıvamını iyi ayarlamanız gerekir. Yoğun bir kıvamda pişirirseniz soğuduktan sonra daha da katı bir formda olabilir. Bu nedenle altını kapatmadan önce kıvamını biraz sulu bırakmak daha iyi olacaktır.
  • Su miktarını ayarlayamazsanız ve aşureniz katılaşırsa, az su ve şeker ekleyerek birkaç dakika daha kaynatabilirsiniz.
  • Aşurenin rengi çok koyu olduysa, içerisine ılık süt ekleyebilirsiniz.
  • Aşurenin güzel kokmasını isteyenler, içerisine gül suyu ve karanfil ekleyebilir.
  • Aşureyi hazırladıktan sonra saklama konusunda dikkat edilmesi gereken en önemli şey, kapların mutlaka kapalı olmasıdır. Dilerseniz, kapak veya streç yardımı ile aşure kaplarını örtebilirsiniz.

Tarif Kategorileri

Tatlı Tarifleri Bakliyat Tarifleri Kuruyemişli Tarifler Meyveli Tatlı Tarifleri Bayram Tatlıları Çay Saati Tarifleri Video Tarifler Öğle Yemeği

Benzer Tarifler

Nişastasız Sütlaç
Lotus Krema
Kaşık Tatlısı
Umm Ali Tatlısı
Piliç kazandibi
Diyabetik Muhallebi