Gül Tatlısı / Kayseri
Hazırlanma Süresi : 20 dakika
Pişirme Süresi : 25 dakika
Kaç Kişilik: 4 Kişilik
  Malzemelere Geç   Yapılış Adımlarına Geç

Şerbetli tatlılar arasında önemli bir yere sahip olan gül tatlısı, hemen hemen her yörede yapılsa da Kayseri ile özdeşleştirilmiştir. Genellikle bayram ve düğünlerde ikram edilmesiyle bilinir. İsmini şeklinden alır. Bazı balkan ülkelerinde de tüketilen bu tatlı, vücudun ihtiyaç duyduğu enerji miktarını karşılar. Malzemeleriniz hazırsa; hem göze, hem de damağa hitap eden tam kıvamında gül tatlısı nasıl yapılır, püf noktaları nelerdir? gibi soruların cevabını öğrenmek için tarife başlayalım:

1 Porsiyon Gül Tatlısı Kaç Kaloridir?

Gül tatlısının bir porsiyonu 260, orta boyutlu bir adedi ise yaklaşık 120 kaloridir. Şeker ve karbonhidrat değeri yüksek olduğu için, diyabet hastalarının küçük porsiyonlar tüketmesi önerilir.

Dilerseniz, nefis şam tatlısı ve şekerpare tarifini de deneyebilirsiniz.

Gül Tatlısı / Kayseri Tarifi İçin

Malzemeler

Şerbeti için

Gül Tatlısı / Kayseri

Nasıl Yapılır Fotoğrafları Gizle

  1. Toz şeker ve suyu bir tencereye alın, içine 1 dilim limon ilave edin ve 10-15 dakika kaynatıp ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
  2. Bir karıştırma kabına yoğurt, sıvı yağ, tereyağı ve irmiği alın. Bir çırpıcı ile çırparak karıştırın. Ardından kabartma tozu, vanilya ve unu ekleyerek yumuşak kıvamlı bir hamur elde edinceye kadar yoğurun.
  3. Hamuru hafif unlanmış zeminde, merdane ile kalın olmayacak şekilde açın. Açtığınız hamuru çay bardağı ile veya yuvarlak bir kurabiye kalıbıyla kesin. Kesilen dairelerin 3 tanesini, yarım ay şeklinde üst üste gelecek şekilde koyarak rulo sarın. Bir bıçak ile ortadan ikiye keserek iki adet gül şeklinde hamur elde edin. Hamur bitene kadar aynı işlemi tekrarlayın ve fırın tepsisine dizerek ortalarına bütün fındık içi yerleştirin.
  4. Önceden ısıtılmış 160 derecedeki fırında 30-35 dakika pişirin. Kızaran gül hamurların üzerine soğuk şerbeti gezdirin ve bir süre şerbeti çekmesi için bekletin. Şerbetini tamamen çekince servis edin. Şimdiden afiyet olsun.
  Püf Noktası
  • Hamurun kıvamı çok yumuşak olursa, üzerine elenmiş un ekleyebilirsiniz.
  • Tüm malzemelerin karışması için, en az 10 dakika boyunca yoğurun.
  • Hazırladığınız hamurun üzerini örterek 20 dakika dinlendirin.
  • Fırını önceden ısıtın. Bu sayede hamur eşit miktarda pişecektir.
  • Şekil verdiğiniz hamurun üzerine hafifçe bastırın. Aksi takdirde yumuşayan hamur giderek daha fazla açılacaktır.
  • Tatlılar sıcakken üzerine ılık şerbeti dökün ve buzdolabında dinlendirin.

Tarif Kategorileri

Hamur İşi Tarifleri Çay Saati Tarifleri Şerbetli Tatlı Tarifleri Tatlı Tarifleri Yöresel Tarifler Kayseri Mutfağı

Benzer Tarifler

Portakallı Revani
Bal Parmak Tatlısı
Yalancı Baklava
Tırtıl Baklava
Baklava Hamuru
Yulaf pare