Çullama Tatlısı
Hazırlanma Süresi : 10 dakika
Pişirme Süresi : 15 dakika
Kaç Kişilik: 4 Kişilik
  Malzemelere Geç   Yapılış Adımlarına Geç

Çullama tatlısı, Kahramanmaraş'ın en sevilen tatlılarından biridir. Şerbetle hazırlanan bu tatlı, bastık, samsa ve antep fıstığı ile sunulur. Genellikle üçgen şeklinde sunulur. Bayram ve kalabalık sofraların vazgeçilmezidir. Peki, Maraş usulü çullama nasıl yapılır? Malzemeler hazırsa, Maraş yöresi ile özdeşleşen nefis çullama yapımına geçebiliriz.

Şerbetli tatlılar seviyorsanız, cennet çamuru ve kadayıf dolması tarifine de mutlaka göz atın.

Çullama Tatlısı Tarifi İçin

Malzemeler

Şerbeti için:

Çullama Tatlısı

Nasıl Yapılır Fotoğrafları Gizle

  1. Bastığı özel beze sarılı bir şekilde aldıysanız, ilk yapmanız gereken ters çevirerek mutfak tezgahına sermektir.
  2. Ardından bir bez yardımıyla ıslatın. Bezi kenarlarından çekin ve boşluk kalmasına özen gösterin.
  3. Bastığı ters çevirerek elinizle bezden ayırın. 
  4. Bu yöntem zor gelirse, kuruyemişcilerden veya büyük marketlerden hazır bastık satın alabilirsiniz.
  5. Bastığın üzerine un serpiştirdikten sonra, enlemesine kesin.
  6. Kestiğiniz uzun bastık parçasını elinize alın ve üçgen şeklinde 2-3 kez sarın.
  7. Ortasına hafifçe açın ve çekilmiş antep fıstığı ile doldurun.
  8. Fıstığı koyduktan sonra sarma işlemine devam edin ve muska şekli verin.
  9. Tüm bastıkları aynı işlemden geçirerek bir tabağa alın.
  10. Bir kasede 2 yumurta, 2 yemek kaşığı un ve 1 yemek kaşığı yoğurt koyarak karıştırın.
  11. Bu esnada tavada sıvı yağ dökerek ısıtmaya başlayın.
  12. Farklı bir tencerede su, şeker ve limon ekleyerek şerbeti hazırlayın.
  13. Şerbet kaynamaya başladığında ocaktan alın ve soğuması için kenarda bekletin.
  14. Hazırladığınız muskaları önce yumurtalı, unlu karışıma bulayın. Ardından sıvıyağda arkalı önlü olacak şekilde kızartın.
  15. Tüm çullamaları kızarttıktan sonra, maşa yardımıyla şerbete batırın çıkartın. Daha sonra servis tabağına alın.
  16. Hazırladığınız çullamaların üzerine antep fıstığı ve Maraş dondurması ekleyerek servis edin. Afiyet olsun.

Çullama Tatlısının Püf Noktaları Nelerdir?

  1. Yukarıda bahsettiğimiz gibi bastığı hazır olarak almak, tarifin kolaylaşmasını sağlayacaktır.
  2. İç harcında antep fıstığı yerine çekilmiş toz fıstık da kullanabilirsiniz.
  3. Çullama yapımında şerbet soğuk, tatlılar ılık olmalıdır.
  4. Kızarttığınız çullamaları şerbette bekletmeyin. Bir kez batırıp çıkartın.

Tarif Kategorileri

Çay Saati Tarifleri Tatlı Tarifleri Bayram Tatlıları Yöresel Tarifler MasterChef Tarifleri Şerbetli Tatlı Tarifleri

Benzer Tarifler

Selanik susamlısı
Portakallı Revani
Bal Parmak Tatlısı
Yalancı Baklava
Tırtıl Baklava
Baklava Hamuru