Baharatlı Domates Reçeli
Selin Hıdır
1346 Tarif       0 Takipçi
Baharatlı Domates Reçeli
Hazırlanma Süresi : 3 saat
Pişirme Süresi : 45 dakika
Kaç Kişilik: 6 Kişilik
  Malzemelere Geç   Yapılış Adımlarına Geç

Baharatlı Domates Reçeli Tarifi: Klasik reçel lezzetlerine cesur bir alternatif arayanlar için, hafif acı, aromatik ve derin lezzetli bu baharatlı domates reçeli tarifi, sofralarınıza hem şıklık hem fark katıyor. Tatlı ve tuzlunun dengelendiği bu özel reçel, kahvaltıdan peynir tabağına kadar birçok sunuma uyum sağlayarak damaklarda iz bırakıyor. Eğer sıradan reçellerden sıkıldıysanız ve yeni bir lezzet keşfetmek istiyorsanız, farklı baharatlarla zenginleştirilmiş baharatlı domates reçeli tarifi tam size göre! Peki; baharatlı domates reçeli nasıl yapılır? İşte tarifi ve malzemeleri...

Soğan Reçeli tarifine göz atabilirsiniz.

Bir porsiyon baharatlı domates reçeli kaç kaloridir?

Bir porsiyon baharatlı domates reçeli 80 kaloridir.

Baharatlı Domates Reçeli Tarifi İçin

Malzemeler

Baharatlı Domates Reçeli

Nasıl Yapılır Fotoğrafları Gizle

  1. Domatesleri iyice yıkayın. Kabukları kalınsa hafifçe çarpraz kesip sıcak suda 30 saniye bekletip kabuklarını soyabilirsiniz.
  2. Çok büyük değillerse bütün halde bırakın, büyüklerse ikiye bölün.
  3. Domatesleri tencereye alın, üzerine şekeri dökün. 2–3 saat kadar bekletin. Bu sürede domatesler suyunu salacak.
  4. Tencereyi ocağa alın. Orta ateşte kaynamaya bırakın.
  5. Kaynadıktan sonra kısık ateşe alın. Tarçın çubuğu, karanfil, kakule, zencefil, karabiber, pul biber ve tuzu ekleyin.
  6. Reçeli yaklaşık 45–60 dakika, ara ara karıştırarak pişirin. Reçel koyulaşıp şeffaflaşmaya başladığında hazırdır.
  7. Limon suyunu ekleyin ve 5 dakika daha kaynatın.
  8. Tarçın çubuğu ve karanfilleri içinden çıkarın. Sıcakken steril kavanozlara doldurun ve kapaklarını kapatıp ters çevirin. Afiyet olsun.
  Servis Önerisi
  • Baharatlı domates reçelini kahvaltı sofralarında küçük bir kâsede sunun. Özellikle beyaz peynir, lor peyniri, keçi peyniri veya tulum peyniri gibi tuzlu peynirlerle enfes bir uyum sağlar.
  • Reçeli taze kızarmış baget dilimleri, köy ekmeği ya da çavdar tostu üzerine sürerek servis edin. Üzerine biraz taze kekik veya fesleğen yaprağı kondurarak bir sunum oluşturabilirsiniz.
  • Farklı peynir çeşitleriyle hazırladığınız şık bir peynir tabağında reçele yer verin. Hafif acı ve baharatlı lezzeti, özellikle sert ve olgun peynirlerle çok iyi gider.
  • Tavuk, ördek ya da kuzu eti gibi zengin lezzetli et yemeklerinin yanında hafif tatlı-ekşi bir sos olarak kullanabilirsiniz.
  • Nötr tatlılar (örneğin sade cheesecake veya panna cotta) üzerine kaşıkla dökerek farklı bir tat profili oluşturabilirsiniz.
  Püf Noktası
  • Cherry domates veya kokteyl domates gibi küçük, tatlı domatesler reçel için en uygunudur. Sulu ve sert olmayanları tercih edin. Büyük domates kullanacaksanız küp küp doğrayın.
  • Şeker miktarını damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz ancak çok azaltmak reçelin kıvamını ve raf ömrünü etkiler. Şekerin domatesleri sulandırmasına izin vermek için birkaç saat bekletmek önemlidir.
  • Baharatların tadı reçel piştikçe yoğunlaşır. Özellikle karanfil, kakule ve tarçın gibi aromatik baharatlarda ölçülü olun. İlk kez yapıyorsanız ölçülere sadık kalmak iyi olur.
  • Reçel sıcakken daha akışkan görünür. Soğudukça kıvam alır. Bu nedenle ocaktan alırken çok koyu olmasını beklemeyin; bir damla tabağa damlatıp parmağınızla iz bırakabiliyorsanız kıvamı olmuş demektir.
  • Reçeli sıcakken steril kavanozlara doldurup kapağını sıkıca kapatın ve ters çevirerek vakumlayın. Bu şekilde serin ve karanlık bir ortamda 6 aya kadar saklanabilir.
  • Açılan kavanozlar buzdolabında saklanmalı ve 1 ay içinde tüketilmelidir.

Tarif Kategorileri

Kahvaltılık Tarifler Tatlı Atıştırmalık Tarifler Tatlı Tarifleri Farklı Tatlı Tarifleri Reçel Tarifleri

Benzer Tarifler

Tahinli Brownie Tarifi
Şekersiz, Unsuz: Havuçlu Brownie Tarifi
Ev yapımı limonata Tarifi
Beze Tarifi
Şekersiz Tiramisu Topları Tarifi
Gül Reçeli Tarifi