Evde Klasik Somun Ekmek Tarifi
Selin Hıdır
2282 Tarif       1 Takipçi
Hazırlanma Süresi : 1 saat 50 dakika
Pişirme Süresi : 30 dakika
Kaç Kişilik: 6 Kişilik
  Malzemelere Geç   Yapılış Adımlarına Geç

Evde klasik somun ekmek tarifi arayanlar için hem pratik hem de lezzetli bir seçenek sunuyoruz. Bu tarif sayesinde, dışı çıtır çıtır, içi ise yumuşacık ve taze ekmekler evinizin sıcaklığında kolayca hazırlanabilir. Uzun mayalanma süreci ve doğru tekniklerle hazırlanan evde klasik somun ekmek tarifi, sabah kahvaltılarından akşam yemeklerine kadar sofralarınızı zenginleştirecek. Herkesin deneyebileceği bu tarifle ekmek yapmak artık çok daha keyifli ve ulaşılabilir. Peki; nasıl yapılır? İşte tarifi ve malzemeleri...

Mayasız Yumuşacık Ekmek tarifine göz atabilirsiniz.

Bir porsiyon evde klasik somun ekmek kaç kaloridir?

Bir porsiyon evde klasik somun ekmek 150 kaloridir.

Evde Klasik Somun Ekmek Tarifi Tarifi İçin

Malzemeler

Evde klasik somun ekmek tarifi malzemeleri için alternatif öneriler:

Un Alternatifleri:

Maya Alternatifleri:

Sıvı Alternatifleri:

Tuz ve Şeker Alternatifleri:

Yağ Alternatifleri:

Evde Klasik Somun Ekmek Tarifi

Nasıl Yapılır Fotoğrafları Gizle

  1. Ilık suya şekeri ve mayayı ekle, karıştır. 5-10 dakika köpürmesini bekle.
  2. Unu ve tuzu geniş bir kaba al. Ortasını açıp mayalı karışımı ve zeytinyağını dök. Ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğur.
  3. Hamurun üzerini örtüp ılık bir yerde yaklaşık 1 saat kabarana kadar beklet.
  4. Hamuru unlanmış tezgaha al, gazını çıkar. Somun formunda şekillendir (uzun dikdörtgen gibi) ve yağlı kağıt serili tepsiye al. Üzerini örtüp 20-25 dakika daha beklet.
  5. Üzerine bıçakla 1-2 çizik at ve biraz su serpiştir. Dilersen un da serpebilirsin.
  6. Önceden ısıtılmış 220 derece fırında 25-30 dakika pişir. Altı ve üstü iyice kızarana kadar.
  7. Fırından çıkardıktan sonra tel ızgara üzerinde dinlendirin. Afiyet olsun. 
  Servis Önerisi
  • Yeni pişmiş somun ekmeği dilimleyip tereyağı, zeytin ezmesi, reçel veya bal ile servis edebilirsin.
  • Mercimek, domates, brokoli gibi kıvamlı çorbaların yanına sıcak ekmek dilimleri mükemmel uyum sağlar.
  • Soğuduktan sonra kesilen dilimlerle nefis ev yapımı sandviçler ya da tostlar hazırlayabilirsin.
  • (Peynirli, avokadolu, hindi füme veya domatesli-mozzarellalı gibi.)
  • Ekmek dilimlerini zeytinyağı, kekik ve tuzla hazırladığın karışıma banarak pratik bir meze sunumu yapabilirsin.
  Püf Noktası
  • Ilık suda mayayı şekerle birlikte 5-10 dakika bekletmek, kabarmayı artırır.
  • Hamurun fazla sert olmaması için unu azar azar ekleyerek yoğur. Ele hafif yapışan yumuşak bir hamur idealdir.
  • Şekil verdikten sonra 20 dakika daha bekletmek, fırında daha iyi kabarmasını sağlar.
  • Pişirme sırasında fırının altına ısıya dayanıklı bir kaseyle su koyarsan dışı çıtır, içi yumuşak bir ekmek elde edersin.
  • Ekmeği fırından aldıktan sonra hemen kesme. En az 20 dakika tel ızgarada dinlenmeli ki içi hamurlaşmasın.
  • Hamura çörek otu, haşhaş, ceviz ya da zeytin gibi eklemeler yaparak tarifin içeriğini zenginleştirebilirsin.

Tarif Kategorileri

Pratik Yemek Tarifleri Pratik Hamur İşi Tarifleri Hamur İşi Tarifleri Farklı Hamur İşi Tarifler Ekmek Tarifleri

Benzer Tarifler

Ev Yapımı Hamburger Ekmeği Tarifi
Biscuit Ekmeği Tarifi
10 Dakikada Pişen Balon Ekmek Tarifi
Tavada Mısır Ekmeği Tarifi
Sandviç Ekmeği Tarifi
Kahvaltı Ekmeği Tarifi