Danimarka Çavdar Ekmeği
Hazırlanma Süresi : 1 saat
Pişirme Süresi : 40 dakika
Kaç Kişilik: 4 Kişilik
  Malzemelere Geç   Yapılış Adımlarına Geç

Çavdar ekmeği büyük miktarda lif ve az miktarda yağ içerir. Beyaz ekmek gibi bazı ekmekler ile karşılaştırıldığında çavdar ekmeğinin daha düşük bir glisemik indeksi vardır, bu da kan şekerinde yemekten sonra beyaz ekmekten daha yavaş bir artışa neden olduğu anlamına gelir. Danimarka çavdar ekmeği, ay çekirdeği, keten tohumları ve kabak çekirdeği ile hazırlanır. Hamur, sadece çavdar ve buğday unu ile yapılır. Sevgili Bergüzar Erden’den ay çekirdeği, kabak çekirdeği, keten tohumu ve susamla hazırlayacağınız Danimarka çavdar ekmeği tarifi;

Tam tahıllı sodalı İrlanda ekmeği ve Hint mutfağına özgü naan ekmeği tarifine de göz atın.

Danimarka Çavdar Ekmeği Tarifi İçin

Malzemeler

Danimarka Çavdar Ekmeği

Nasıl Yapılır Fotoğrafları Gizle

  1. Unları ve mayayı bir kaba alarak 400 g su ilave edin. Silikon bir spatula aracılığıyla kuru bir nokta kalmayacak şekilde hamuru karıştırdıktan sonra üzerini kapatın ve 8 saat süreyle serin bir odada mayalanmaya bırakın.
  2. Susam, keten tohumu, ay çekirdeği ile kabak çekirdeğini bir kaba alarak üzerine 200 g su ilave edin ve 8 saat süreyle bekletin.
  3. Mayalanan hamura, suda beklettiğiniz çekirdekleri suyunu süzmeden ilave edin.
  4. Üzerine deniz tuzunu ekledikten sonra bir spatulayla tohumlar her tarafa dağılıncaya kadar karıştırın.
  5. 30 cm uzunluğunda, 7cm derinliğinde olan baton bir kalıbı tereyağı ile yağlayın ve çavdar unu ile her tarafını unlayın.
  6. Hamuru kaşıkla kalıba alın ve üzerine az bir miktarda çavdar unu eleyin. Üzerini bir tabak bonesiyle kapatın ve oda sıcaklığında 2 katına yakın kabarıncaya kadar 2-4 saat süreyle mayalanmaya bırakın. (Hamur fazla mayalanırsa tekrar çökmeye başlar.)
  7. Fırını 240 derecede 30 dakika süreyle ısıttıktan sonra ekmeği fırına koyun. 10 dakika sonra sıcaklığı 220 dereceye düşürün.
  8. 10 dakika sonra sıcaklığı 180 dereceye getirin ve 40 dakika daha pişirin.
  9. Ekmeği tel ızgara üzerine alıp soğumaya bırakın. Üstüne bir tülbent örterek oda sıcaklığında 24 saat dinlendirin. İnce ince dilimleyerek servis edin.

Tarif Kategorileri

Kahvaltılık Tarifler Tuzlu Hamur İşi Tarifleri Hamur İşi Tarifleri Ekmek Tarifleri

Benzer Tarifler

Diyabetik Ekmek
Mercimek Ekmek
Unsuz haşhaşlı ve yulaflı kahvaltı ekmeği
Avokadolu Ekmek Dilimleri
Kuru meyveli tepsi ekmeği
Ekşi Mayalı San Fransisco Ekmeği