Protein Ağırlıklı Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Diyetten Fazlası

Lezzet.com.tr Yazarı info@diyettenfazlasi.com
Protein ağırlıklı beslenme nedir, nasıl yapılır? Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı Yıldırım'dan protein ağırlıklı beslenme önerileri

Yüksek protein içeren diyetlerin düşük protein içerenlerle kıyaslandığında ısı üretimini ve doygunluğu artırdığına dair ikna edici kanıtlar vardır. Buradan hareketle yüksek proteinli öğünlerin tüketiminin bir sonraki öğünde daha az enerji alımını sağladığı öne sürülmektedir. Bazı çalışmalar, yüksek protein alımının kilo ve yağ kaybına faydası olduğu yönünde olmasına rağmen çalışmalar yetersiz olup, tutarlı değildir. 

Yüksek proteinli diyetlerde ilk olarak tüketimi asgari seviyeye indirilen karbonhidratlardır. Oysa, onlar vücudun ilk olarak kullandığı yakıt kaynaklarıdır. Düşük karbonhidrat alımı, vücudu ketozis dediğimiz, karbonhidratlar yerine yağların yakıldığı bir duruma sokar. Kilo vermemizi sağlar, ancak bazı çalışmalarda zihinsel fonksiyonlarda aksaklıklara yol açtığı gösterilmiştir. Bu tarz kısıtlayıcı diyetler genellikle, kilo kaybından çok kilo alımına sebep olmaktadır. Yiyeceklerin yüksek protein içermesi doğrudan böbrek fonksiyonlarını hedeflemekte ve böbrek hastalıklarının oluşumunda risk faktörü taşımaktadır. Aynı zamanda kolesterol seviyesindeki artışa, kalsiyum atımına, kemik ve eklem hastalıklarına sebep olan kandaki ürik asit seviyesinin yükselmesiyle oluşan gut hastalığına sebep olabilmektedir.

Yapılan bir çalışmada yüksek proteinli diyetlerle beslenenlerde idrarla kalsiyum atımının %42 arttığı saptanmıştır. Yeterli karbonhidrat alınmadığı için lif tüketimi günlük alınması gereken miktarın çok altına düşmektedir; bu da kabızlık gibi bağırsak sorunlarına ve bazı besinler kısıtlandığı için de vitamin/mineral eksikliklerine neden olmaktadır. Yapılan bir çalışmada 6 hafta boyunca düşük karbonhidrat ve yüksek protein içeren bir diyetle beslenenlerde böbreklerde fark edilir asit yüklemesinin olduğu, taş oluşum riskini artırdığı, var olan kalsiyum dengesini bozduğu ve kemik kaybı için bir risk faktörü olduğu saptanmıştır. Bir başka çalışmada ise uzun süreli düşük karbonhidrat, yüksek protein beslenmenin ölüm riskini artırmasıyla ilişkilendirilmiştir. 

Protein ağırlıklı beslenmek kısa vadede olumlu sonuçlar doğursada, bunlara olumsuz sayısız çalışma eklemek mümkündür. Önemli olan sonuçlarını düşünmeden verebildiğiniz kadar hızlı kilo vermek değil, sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinerek kalıcı bir şekilde zayıflamak, ideal kiloya ve görüntüye sahip olmaktır.


Şunlara da göz atın;

  1. Fitness yapanlar için beslenme önerileri
  2. Kas yapan yiyecekler ve beslenme önerileri
  3. Diyabet hastaları için beslenme önerileri
  4. Gut hastalığı ve beslenme önerileri

Haber Kategorileri

Sağlıklı Beslenme