Mucizevi Bitki Zerdeçalın Faydaları Nelerdir, Nasıl Tüketilir?
Zerdeçalın faydaları nelerdir, zerdeçal neye iyi gelir? Toz zerdeçal nasıl kullanılır? Zerdeçal çayı nasıl yapılır? İşte, zengin içeriğiyle mutfaklardan eksik edilmemesi gereken zerdeçalın faydaları ve kullanımı:

Zencefilgiller familyasından olan zerdeçal, yemeklerde sık sık kullanılan bir bitkidir. 'Hint safranı' ve 'kurkumin' isimleriyle de bilinen zerdeçal, genellikle toz haline getirilerek baharat olarak kullanılır. Aynı zamanda bitki çaylarında da yer verilir. Köri sosunun ana malzemesi haline gelen zerdeçal, yalnızca yemeklerde değil, kozmetik sektöründe de önemli bir yere sahiptir. Peki, zerdeçalın faydaları nelerdir, zerdeçal hangi hastalıklara iyi gelir? İşte, zerdeçalın bilinmeyen faydaları ve kullanımı:

Zerdeçalın Faydaları Nelerdir?

  1. Zerdeçalın içeriğinde bulunan kurkumin maddesi, kanseri önleme konusunda oldukça etkilidir. Hatta kanserli hücrelerin seyrini de yavaşlatır.
  2. Zerdeçal, Alzheimer'a karşı güçlü bir kalkan görevi görür.
  3. Vücuttaki enflamasyonu azaltır. Bu sayede diyabet, kalp krizi gibi hastalıklara yakalanma riskini düşürür.
  4. Diyet listelerinde kullanılır. Kilo vermeye yardımcıdır.
  5. Romatizmal hastalıkların tedavisinde etkili rol oynar. Kireçlenme tedavisinde kür olarak uygulanır.
  6. İçeriğinde bulunan antioksidanlar sayesinde, yaşlanma karşıtıdır.
  7. Hazmı kolaylaştırır, kabızlığı azaltır.
  8. Kötü kolesterolü düşürür, damar tıkanıklığı riskini azaltır. Kalp sağlığını korur.
  9. Karaciğer yağlanmasını önler ve toksinlerin atılmasını kolaylaştırır.
  10. İltihap söktürücü özelliği vardır.
  11. Metabolizmayı hızlandırır.
  12. Strese karşı etkilidir. Depresyon semptomlarını hafifletir.
  13. Cilt sağlığına olumlu etkileri vardır. Sivilce, akne gibi cilt sorunlarına karşı maske şeklinde uygulanır.

Zerdeçal Nasıl Kullanılır?

Kurutulmuş ve toz halinde bulunan zerdeçal, genellikle yemeklerde kullanılır. Özellikle çorba, et, pilav ve bazı sebze yemeklerinde kullanılarak yemeğin lezzetini arttırır. Toz zerdeçal, baharat olarak kullanılır. Aynı zamanda bitki çaylarında ve cilt maskesi yapımında da kullanılabilir.

Zerdeçal Çayı Nasıl Yapılır?

Malzemeler; 1 çay kaşığı zencefil, 2 çay kaşığı toz zerdeçal (öğütülmüş), 2 su bardağı içme suyu, bal ve limon suyu.

  1. Öncelikle demlikte suyu kaynatın.
  2. Kaynayan suyun içerisine önce toz zerdeçalı, ardından zencefili ekleyerek karıştırın.
  3. Ocağın altını kapattıktan sonra demlenmesi için 10 dakika bekleyin.
  4. Çayı süzgeçten geçirerek bardağa alın.
  5. İsteğe göre üzerine bir tatlı kaşığı bal ve 2 damla limon suyu ekleyerek afiyetle içebilirsiniz.

Zerdeçal Maskesi Nasıl Yapılır?

Malzemeler; Bir çay kaşığının ucu kadar toz zerdeçal, 1 çay kaşığı bal, 1 çay kaşığı süt.

  1. Öncelikle malzemeleri bir kabın içerisinde karıştırın.
  2. Maskeyi, temiz cildin üzerine ince bir tabaka halinde uygulayın.
  3. Karışımı yüzünüze sürdükten sonra parmak ucunuzla masaj yapın.
  4. Maskeyi 8-10 dakika beklettikten sonra ılık suyla yüzünüzü yıkayın.

Not: Zerdeçal, yoğun miktarda sarı renk içeren bir bitkidir. Bu yüzden maske yapımında çok az miktarda kullanılması önerilir. Ayrıca maske çok ince bir tabaka halinde sürülmeli, çok fazla bekletilmemelidir. Aksi takdirde cilt yüzeyi sarımsı bir şekilde görünebilir. Alerjik bir cilt yapısına sahipseniz, maskeyi uygulamadan önce doktorunuza danışın.

Önemli Not: Her bitkisel üründe olduğu gibi zerdeçal da aşırı  miktarda tüketilmemelidir. Ciddi kronik rahatsızlığı olanlar, hamileler, emziren anneler, hassas bünyeler, düzenli ilaç kullanan kişiler ve mide rahatsızlığı olan kişiler, zerdeçalı tüketmeden önce mutlaka doktora danışmalıdır.

Şunlara da göz atın;

  1. Kudret narının faydaları nelerdir?
  2. Sumak neye iyi gelir?
  3. Zencefilin faydaları nelerdir?
  4. Hibiskus çayı nasıl yapılır?
  5. Ayva yaprağı çayının faydaları nelerdir?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Mayıs Ayı Sebze ve Meyveleri
Yatmadan Önce Uzak Durmanız Gereken 7 Besin
Karahindiba Nasıl Kurutulur?
Meşe Balı Nedir, Nasıl Tüketilir?
Salmonella Bakterisi Nedir, Nasıl Bulaşır?
Lezzetlerin Doğal Buluşması: Telezzüz Vegan ve Vejetaryen Mutfağıyla