Yiyeceklerin Küflenmesi Nasıl Önlenir? 12 Pratik Öneri
Yiyeceklerin küflenmesi pek çok kişi için ortak bir sorun. Peki, yiyeceklerin küflenmesi nasıl önlenir? Bu makalede yiyeceklerin küflenmesini önlemek için 12 öneriye yer veriyoruz. Hazırsanız başlayalım...

ABD Gıda Güvenliği Departmanı küf sorununun buzdolabında da olabileceğini söylüyor. Çünkü, küfler çoğunlukla yüksek sıcaklıkları tercih etse de buzdolabı sıcaklığında da büyüyebiliyorlar. Bazı gıdalar ise küflenmeye daha yatkın olduğu için buzdolabında da yiyecekleriniz küflenebilir. Küfler, tuz ve şekeri diğer gıda istilacılarına göre daha iyi tolere edebildiği için soğuk reçeller, kurutulmuş tuzlu etler, pastırma, salam gibi ürünlere de küf görünebilir. Peki, yiyeceklerin küflenmesi nasıl önlenir? Yiyeceklerde küf oluşumunu en aza indirmeni bazı ipuçları var. Hijyen bu konuda önemli yer tutuyor. Sadece buzdolabı değil diğer saklama alanlarında da küflü yiyeceklerden kaynaklanan çeşitli sporlar üreyebilir. Etkilenen yiyeceklerdeki küf sporları buzdolabının yanı sıra bulaşık bezlerinizde ve diğer temizlik gereçlerinde de birikebilir. (Çilek neden çabuk küflenir? başlıklı yazıya da bakabilirsiniz)


YİYECEKLER NEDEN KÜFLENİR?

Aslında gıdanın küflenmesini önlemek mümkün değil. Burada bahsedilen sürecin uzatılması. BBC'nin haberine göre küf uzmanı Dr Patrick Hickey, "Mantarlar çevremizdeki temel geri dönüştürücülerdir" diyor. "Ekosistemler, organik maddeleri parçalamak için mantarlara bağımlıdır, onlar olmadan kendi atıklarımızda yuvarlanırdık".



YİYECEKLERİN KÜFLENMESİNE KARŞI 12 ÖNERİ

İşte yiyeceklerin hızlı küflenmesine karşı alınabilecek 12 önlem.

  1. Öncelikle buzdolabınızı düzenli olarak temizleyin temiz tutun.
  2. ABD Gıda Güvenliği Departmanı buzdolabı hijyeni için şu öneriyi veriyor: Buzdolabının içini birkaç ayda bir, bir litre suda eritilmiş 1 yemek kaşığı kabartma tozu ile temizleyin. Temiz su ile durulayın ve kurulayın. Bir litre su içinde 3 çay kaşığı ağartıcı kullanarak kauçuk kılıflar üzerindeki görünür küfü (genellikle siyah) fırçalayın.

  3. Bulaşık bezleri, havlular, süngerler ve paspaslar gibi temizlik malzemelerini de temiz ve sağlıklı tutun. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi  küflenen yiyeceklerdeki küf sporları sadece buzdolabı değil bulaşık bezleri gibi temizlik gereçlerinizde de birikebilir.
  4. Küf kokusu etrafa küf yaydıkları anlamına gelir. Küflenen, temizleyemeyeceğiniz veya yıkayamayacağınız şeyleri atın.
  5. Küflü gıda satın almayın. Alışveriş  sırasında alacağınız yiyecekleri iyice inceleyin. Örneğin cam kavanozla satılan yiyecekleri iyice kontrol edin. Cam Taze ürünlerin ise özellikle sap bölgelerine bakın ve ezilmiş olanlardan uzak durmaya çalışın.
  6. Küf, beslenmek için sıcak ve nemli ortamları severler. Bu nedenle kuru, iyi havalandırılan ve temiz bir mutfak da küfü gıdalarınızdan uzak tutmaya yardımcı olacaktır. 
  7. Evdeki nem seviyesini %40'ın altında tutun.
  8. Küflü gıdadan korunmanın pratik yolu çürümelerine izin vermemek. Bilindiği gibi taze gıdaların raf ömrü sınırlı oluyor. Bu nedenle alışverişlerinizde tüketebileceğiniz kadar satın alın ve çok fazla gün geçmeden kullanın.
  9. Çabuk bozulabilecek, raf ömrü sınırlı gıdaları daha serin yerlerde tutun. Örneğin sebze gibi raf ömrü sınırlı gıdaları buzdolabında tutun ve dışarıda 2 saatten fazla bekletmeyin. 
  10. Küfe karşı saklama kaplarının hijyeni de önemli. Saklama kapları hijyenik olmalı ve ağızları iyi kapatılmalıdır. Yani gıdaları temiz saklama kaplarında saklayın ve havadaki küf sporlarının temasını önlemek için üzerlerini iyi örtün. 
  11. Artan yiyecekleri çok fazla zaman geçmeden tüketin.
  12. Eğer aldığınız gıdaları daha uzun süreli olarak saklamak istiyorsanız dondurun, yani dondurucuya koyun.


Ve bir dipnot eğer küfe karşı alerjiniz varsa solumaktan kaçının ve küflü gıdalardan mümkün olduğunca uzak durun. 

Haber Kategorileri

Gıda Güvenliği

Lezzetli Haberler

Evde Tavuk Bulyon Nasıl Yapılır?
Rulo Pasta Tarifleri: Özel Günler İçin 12 Rulo Pasta Tarifi
Şefleri Bile Kıskandıracak 62 Mutfak Püf Noktası ve Pratik Yöntem
Evde Zeytin Sütü Nasıl Yapılır?
Fit Kahvaltı Tarifleri: 10 Farklı Fit Kahvaltı Tarifi
Maşukiye Kahvaltı Mekanları: Maşukiye'deki En İyi 10 Kahvaltı Mekanı