Sucuk, kıyma haline getirilmiş etin çeşitli baharatlarla yoğrulup, doğal ya da yapay kılıflara doldurularak şekillendirildiği, kurutularak olgunlaştırılan ve çiğken tüketilmeyen işlenmiş bir et ürünüdür. Baharatlarla harmanlanan sucuk, genellikle dana etinden oluşur. Hazırlanan karışım yoğrulduktan sonra kılıflara doldurulur ve kurumaya bırakılır. Ardından sucuk saklanarak uzun süre muhafaza edilebilir.
Saklama yöntemlerine geçmeden önce ev yapımı sucuk tarifine göz atabilirsiniz.
Yeni yapılan sucukların hemen tüketilmesi uygun değildir. Öncelikle belli bir süre fermente edilmesi ve kuruması gerekir. Sucuklar şekillendirildikten sonra, iplere geçirilir. Havadar ve güneş ışığı almayan bir yere asılır. 10-18 derece arasında dengeli bir şekilde kurutulur. Sıcaklığın fazla olması, sucuğun küflenmesine neden olur. Sucuktan sıvı akmasına karşı altına mutlaka tepsi yerleştirilmelidir. 10-20 gün arası kurutulan sucuğun dışı sertleşmeye başladığında, saklamaya hazır demektir.
Buzdolabında Saklama
Sucuğu buzdolabında saklamak için yağlı kağıt veya bez torbanın içerisine yerleştirebilirsiniz. Hava almayacak şekilde saklanırsa içi nemlenir ve kısa sürede küflenir. Bu yüzden buzdolabının üst raflarında veya sebzelik gibi nemsiz kısımlarında tutulmalıdır. Sucuk, açılmadığı sürece buzdolabında 1-2 aya kadar muhafaza edilebilir.
Derin Dondurucuda Saklama
Sucuğu kısa süre içinde kullanmayı düşünmüyorsanız, birkaç parça halinde vakumlayabilirsiniz. Bunun için sucukları dikkatlice parçalara bölün. Ardından vakumlayın veya buzdolabı poşetine yerleştirin. Havasını alıp ağzını sıkıca kapattıktan sonra, buzdolabının buzluk bölümüne veya doğrudan derin dondurucuya yerleştirebilirsiniz. Dondurulmuş sucukları 6 ay ile 1 yıla kadar saklayabilirsiniz. Tüketmek istediğiniz zaman, önce buzdolabı rafına alın ve buzlarının çözünmesini bekleyin. Ardından pişirerek tüketebilirsiniz.
Vakumlama
Sucuğu saklamanın bir diğer yöntemi ise vakumlamadır. Vakumlama yönteminde sucuğun hava ile teması tamamen kesilir. Bu yüzden en uzun ömürlü saklama yöntemi olarak bilinir. Bunun için sucukları kilitli poşetlere aktarın. Vakum veya elektrik süpürgesinin temiz ucu ile içindeki havayı çekin. Vakumladığınız sucukları buzdolabında 3 ay, dondurucuda ise 1 yıla kadar muhafaza edebilirsiniz.
Yeni yapılan sucuklar, doğru bir şekilde saklanmadığında, özellikle nemli bir yerde tutulduğunda kısa sürede küflenebilir. Dış kabukta oluşan hafif beyazlıklar küf belirtisidir. Bu genelde zararsız kabul edilir. Eğer hafif derecede beyaz küf varsa, bu kısmı keserek çöpe atabilir ve kalan kısmı tüketebilirsiniz. Ancak küf yeşil veya siyah renkteyse, ayrıca kötü bir kokuya sahipse kesinlikte bozulmuştur ve tüketilmesi önerilmez.
Şunlara da göz atın;