Yemeklik Salça Nasıl Yapılır?
DUYGU KARAGÜL İçerik Editörü
0 Tarif       0 Takipçi
Yemeklerin vazgeçilmez lezzet destekçisi olan salça, mutfağın en temel malzemelerinden biridir. Ancak market raflarında gördüğümüz hazır salçaların çoğu katkı maddeleri ve koruyucular içerir. Peki; evde yemeklik salça nasıl yapılır?
Yemeklik Salça Nasıl Yapılır?

Birkaç temel malzeme ve biraz sabırla, tamamen doğal ve uzun ömürlü ev yapımı salça hazırlamak mümkündür. Özellikle yaz aylarında bolca bulunan olgun domateslerle yapılan bu geleneksel tarif, yemeklerinize lezzet katacaktır. Peki; yemeklik salça nasıl yapılır? İşte yanıtı.

yemeklik salça

Ev Yapımı Yemeklik Domates Salçası Tarifi

Malzemeler:

  1. 10 kg olgun kırmızı domates (Salçalık domates türleri tercih edilir: Rio, Şafak gibi)
  2. 1 çay bardağı kaya tuzu (isteğe göre azaltılabilir)
  3. İsteğe bağlı: 1-2 adet kırmızı kapya biber (rengini ve tadını güzelleştirir)

Yapılışı:

Domatesleri güzelce yıkayın. Kabuklarını soymadan büyük parçalara doğrayın. Domatesleri büyük bir tencereye alın ve orta ateşte pişirmeye başlayın. Yumuşayıp suyunu salınca ocaktan alın. Bir süzgeçten veya salça makinesinden geçirerek kabuk ve çekirdeklerinden ayırın. Elde ettiğiniz domates püresini geniş, yayvan bir tencereye alın (varsa bakır kazan tercih edilir). Orta ateşte, ara sıra karıştırarak suyunu çekene kadar pişirin. Püre kıvamı koyulaşınca tuzunu ekleyin. Salça kaşıktan topak şeklinde düşmeye başladıysa kıvam olmuş demektir. Güneşte bekletiyorsanız, bir tepsiye ince yayarak birkaç gün güneşte kurutabilirsiniz (güneşte bekleyen salça daha koyu ve lezzetli olur). Temiz, kuru ve steril kavanozlara doldurun. Üzerine zeytinyağı gezdirip hava ile temasını kesin. Serin ve karanlık bir yerde muhafaza edin.

İpuçları

  1. Kararmasını önlemek için çelik tencere tercih edin.
  2. Güneşte kurutma yapacaksanız üzerini tülbentle örtün (böcek vs. kaçınmak için).
  3. Daha koyu renkli salça istiyorsanız 1-2 yemek kaşığı domates salçasını pişirme aşamasında ekleyebilirsiniz.

Şunlara da göz atın:

  1. Yemeğin Salçası Nasıl Ayarlanır?
  2. Salça Hangi Yağ İle Kavrulur?
  3. Yemek Yaparken Salça Kaç Dakika Kavrulur?
  4. Yemekteki Salça Ekşiliği Nasıl Giderilir?
  5. Salçalı Yemek Neden Bulanık Olur?

Haber Kategorileri

Tarif Listeleri

Lezzetli Haberler

Laboratuvar Üretimi Balığa İlk FDA Onayı: Menüye Girdi
Saray Tatlısı Malzemeleri Nelerdir?
Simit Tartışması Devam Ediyor: Vedat Milor’un Simit Yorumu Sosyal Medyayı İkiye Böldü
Parmak Tatlısının Malzemeleri Nelerdir?
Çin Salatası Nedir?
Kebapla Döner Arasındaki Farklar Nelerdir?