Ütü Kireci Nasıl Temizlenir? 5 Doğal Yöntem
Ütünün kireci nasıl çözülür? Ütüye içine limon tuzu konur mu? Kireç nasıl temizlenir? İşte, ütünün ömrünü uzatacak ve kirecin temizlenmesini sağlayacak 5 doğal yöntem:

Evde en çok kullanılan küçük ev aletlerinin başında ütü gelir. Kireçli suya sahip olan bölgelerde ütünün kireçlenmesi durumu sık sık görülebilir. Kireç oluşumu ütünün ömrünü kısaltır ve kıyafetlerinizin zarar görmesine neden olabilir. Sıcak ve soğuk suda bulunan mineraller, ısı kaybı sırasında kristalize olur. Bu mineraller bulundukları boşluğu tıkar ve kullanımı kısıtlar. Kireç oluşumu ilk aşamada ütünün verimli çalışmasını önlerken uzun vadede bozulmaya neden olabilir. Bu yüzden ütü ayda bir kez temizlenmelidir. İşte, ütü kirecini temizlemek için 5 doğal yöntem:

  1. Temizlik Sirkesi

Ütüyü birkaç dakika ısıtın. Isının ütünün fişini çekin. Beyaz sirke veya temizlik sirkesini ütünün alt tabanına dökün. Alt deliklerden sirkenin girdiğine emin olun ve birkaç dakika bekleyin. Bu işlemi ayda 1 defa deneyebilirsiniz. 

  1. Limon Tuzu

Bir su kabının içerisine 1 yemek kaşığı limon tuzu ve 1 fincan sıcak su ekleyip karıştırın. Eriyen limon tuzlu suyu ütünün su haznesine dökün. Ütüyü yüksek derecede çalıştırarak kireçlerin dökülmesini sağlayın.



  1. Limon ve Karbonat

Ütünün altındaki delikleri kürdan yardımıyla açın. Tüm deliklere karbonat serpiştirin. Ütünün altını yarım limon ile sürün ve ütüyü 1 dakika ısıtın. Daha sonra fişini çekin ve kireçlerin temizlenmesini bekleyin.

  1. Sirke Ruhu

Eşit oranlarda su ve sirke ruhunu karıştırın. Karışımı ütünün su haznesine doldurun. Ütüyü fişe takın ve kirecin temizlenmesini izleyin. Ardından fişten çıkarabilirsiniz. Bu yöntemi ayda 1 kez uygulayabilirsiniz.

  1. Kireç Çözücü Deterjanlar

Kireç çözücü deterjanları kullanırken hassas olmanız ve kokuyu içinize çekmemeniz gerekir. Ütüyü ters çevirin ve kireç çözücüyü, ütünün deliklerinden azar azar dökün. Ardından su haznesine 1 kap su koyun ve ütüyü düşük ısıda çalıştırın. 


Şunlara da göz atın;

  1. Ütü tabanı nasıl temizlenir?
  2. Ütü yanığı nasıl çıkar?
  3. Çamaşır makinesi nasıl temizlenir?
  4. Fırın nasıl temizlenir?
  5. Mutfak dolapları nasıl temizlenir?

Haber Kategorileri

Temizlik Önerileri

Lezzetli Haberler

Salmonella Bakterisi Nedir, Nasıl Bulaşır?
Lezzetlerin Doğal Buluşması: Telezzüz Vegan ve Vejetaryen Mutfağıyla
İzmir Sushi Mekanları: İzmir'de Gidebileceğiniz 10 Sushi Mekanı
Guarana Nedir, Faydaları Nelerdir?
Neden Yemek Yaparken Tahta Kaşık Kullanmalıyız?
Çiğ Sosis Yenir Mi?