Tutmayan Yoğurttan Peynir Yapılır Mı?
Kimi zaman mayalama işlemi sırasında yapılan hatalar nedeniyle yoğurdun tutmadığını fark edebilirsiniz. Böyle durumlarda yoğurdu çöpe atmak yerine peynire dönüştürmeye ne dersiniz? İşte, tutmayan yoğurttan peynir yapımı:

Güvenilir bir sütçüden aldığınız taze sütleri büyük bir hevesle kaynatmaya başladınız. Kaynayan sütü sarıp sarmalayıp mayalamaya bıraktınız. Ama uzun bekleyişlerin ardından yoğurdun tutmadığını gördünüz. Böyle durumlarda büyük bir hayal kırıklığı yaşayıp yoğurdu çöpe atıyorsanız, dökmeyin. Bunun yerine tutmayan yoğurdunuzu muhteşem bir peynire dönüştürebilirsiniz. 

Tutmayan Yoğurttan Peynir Nasıl Yapılır?


  1. Öncelikle tutmayan yoğurdu, tencereyle birlikte tekrar ocağa alın. 
  2. Ocağın altını açarak orta ateşte pişirme işlemine başlayın. 
  3. Yoğurt ısınmaya başlamadan kesinlikle karıştırmayın. Yoğurt ısındığında, 1 kg yoğurda 1/3 çay bardağı olacak şekilde sirke ilave edin.
  4. Sirke ilavesinin ardından güzelce karıştırın. Sirkeyi ekledikten sonra yoğurdunuz kesilmeye başlayacaktır, korkmayın. 
  5. Bir süre kaynattıktan sonra, içerisine tuz ilave edin. Eğer evde sirke yoksa, yoğurdu kesmek için aynı oranda limon suyu da ekleyebilirsiniz. Asitli malzemeler yoğurdu kesecektir.

  1. Kaynayan yoğurdun altını kapatın. Tezgahın üzerine geniş bir kap alın ve üzerine temiz bir tülbent yerleştirin. Mümkünse tülbenti bir yere asın. 
  2. Tülbentin içine kesilmiş yoğurdunuzu aktarın yüksek bir yere asarak tüm suyunun süzülmesi için bekleyin.

  1. Tülbentteki karışımın suyu tamamen süzülünce, tülbenti alın ve içindeki peynirleri bir kaba aktarın. 
  2. Hazırladığınız taze peynirleri, 3-4 gün içinde tüketebilirsiniz. 

Yoğurttan elde edilen peynir, taze sütle hazırlandığı için kısa sürede tüketilmesi gerekir. Taze peyniri kahvaltılarda tüketebilir veya börek, poğaça gibi tariflerde kullanabilirsiniz. Hangi tarifte kullanacağınıza karar vermek için, mutlaka tadına bakın. 

Önemli Not: Evde yoğurt, tereyağı, peynir gibi süt ürünlerini hazırlarken, mutlaka taze ve temiz içerikli yerlerden çiğ süt temin edin. Eğer güvenilirliğinden emin değilseniz, bu ürünleri hazırlamak için taze günlük süt veya pastörize süt de kullanabilirsiniz. 

Şunlara da göz atın;

  1. Yoğurt mayalama rehberi
  2. Yoğurt mayalarken yapılan hatalar nelerdir?
  3. Süt tozundan yoğurt nasıl yapılır?
  4. Peynir altı suyu nasıl yapılır?
  5. Ev yapımı peynir tarifleri

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Balığı Lezzetlendiren 21 Ot ve Baharat
Patatesi Fırında Pişirmek Sağlıklı Mı, Zararlı Mı?
Solucan Yenir Mi?
Yaz Aylarında Kurdeşeni Hafifletecek 8 Yöntem
Bektaşi Üzümünün Faydaları Nelerdir?
Mardin'de Ne Yenir, Nerede Yenir: En İyi 10 Restoran