Tavuk ciğeri, hem ekonomik, hem de pratik bir sakatat çeşididir. Besin değerleri bakımından zengin olan tavuk ciğeri, protein, demir ve folik asit içerir. Kuzu ve dana ciğerine göre daha hafif bir lezzete sahip olan bu yemek, kısa sürede pişirilir. Genellikle soğanla birlikte sotelenerek tüketilir. Ayrıca un veya mısır unu ile kaplanarak hazırlanan ciğer tava, tavuk ciğerin en yaygın kullanım şekillerinden biridir. Pilav ve börek içinde de kullanılan tavuk ciğeri, kolayca pişirilebilir. Ancak piştikten sonra hızlı bir şekilde kuruduğu için bazı püf noktalarına dikkat etmek gerekir.
Tavuk ciğer nasıl seçilir, tavuk ciğer pişirme yöntemleri ve nefis ciğer tariflerine göz atmayı unutmayın.
Tavuk ciğeri aldıktan sonra üzerindeki zar ve damarlar mutlaka temizlenmelidir. Bu yemeğin lezzetini doğrudan etkiler. Fazla kanlı görünüyorsa, pişirmeden önce 10 dakika soğuk suda bekletebilirsiniz. Suda bekletilen ciğeri, kağıt havlu yardımıyla tamamen kuruladıktan sonra pişirmeye hazır demektir.
Tavuk ciğeri kullanacağınız tarife göre küçük ve eşit parçalar halinde doğramak gerekir. Bu sayede her yerinin eşit derecede pişmesini sağlayabilirsiniz. Kızartma olarak pişirecekseniz, tavayı ve yağı önceden ısıtmaya dikkat edin. Tavuk ciğeri hızlı bir şekilde piştiği için, yağ soğuk olursa suyunu salmaya başlayacaktır.
Tavuk ciğeri çok hızlı bir şekilde pişer. Genelde pişirme işlemi için 7 dakika yeterlidir. Fazla pişirmek kurumasına ve sertleşmesine neden olur. Bu yüzden içinin piştiğinden emin olduğunuzda, pişirme işlemi tamamlanmış demektir. Tavuk ciğerine farklı baharatlar eklenebilir. Ancak tuz, pişirme işleminin sonlarına doğru atılmalıdır. Aksi takdirde ciğer sertleşir. İsteğe göre kimyon, pul biber ve karabiber ile lezzetlendirebilirsiniz.
Tavuk ciğeri pişirme esnasında mutfağa bir koku yayılabilir. Bunu önlemek için, ciğerleri pişirmeden önce 15 dakika sütün içinde bekletin. Bu sayede hem ciğerler yumuşar, hem de kokusu azalır. Yanına sarımsak, soğan ve biber eklemek de kokuyu dengelemesi açısından önemlidir. Tavuk ciğer, pişirme işleminden sonra sıcak servis edilmelidir. Bekleme süresi arttıkça et kurur ve lezzetini kaybetmeye başlar.