Sütle Tatlı Ne Yapılır?
Elif Güryel Türk, İtalyan ve Hint mutfağını çok severim
16 Tarif       5 Takipçi
Sütlü tatlılar, hafif yapıları ve doyurucu lezzetleriyle her damak tadına hitap eder. Üstelik bu tatlıları evde bulunan temel malzemelerle kısa sürede hazırlamak mümkündür. Pratik hazırlanışı sayesinde hem misafirlerinizi hem de ailenizi mutlu edebilirsiniz. Peki, sütle hangi tatlılar yapılır? İşte 8 sütlü tatlı tarifi...
Sütle Tatlı Ne Yapılır?

Tatlı denince akla gelen ilk seçeneklerden biri hiç şüphesiz sütlü tatlılar olur. Hafif dokusu ve pratik hazırlanışıyla sütlü tatlılar, sofraların vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alır. Özellikle yaz aylarında serinletici etkisiyle tercih edilen bu tatlılar; çocuklardan yetişkinlere kadar herkesin favorisi olabilir. Peki, sütle hangi tatlılar yapılır? İşte 8 nefis sütlü tatlı tarifi!

Sütlaç

  1. Sütlaç

Malzemeler

  1. 1 litre süt
  2. 1 çay bardağı pirinç
  3. 2 su bardağı su
  4. 1 su bardağı toz şeker
  5. 1 yemek kaşığı buğday nişastası
  6. 1 adet yumurta sarısı
  7. 1 paket vanilin

Üzeri için

  1. Tarçın, dövülmüş ceviz veya fındık

Hazırlanışı
Pirinci yıkayıp 2 su bardağı suyla tencereye alın. Kısık ateşte suyunu çekene kadar haşlayın. Pirinci yıkayıp 2 su bardağı suyla haşlayın. Sütü ekleyip kaynatın. Şeker ve vanilini ilave edin, 10 dakika pişirin. Nişasta ve yumurta sarısını 2 yemek kaşığı suyla açın, biraz sıcak süt ekleyip ılıştırın. Tencereye döküp karıştırın, 2–3 dakika daha pişirin. Fırın kaplarına paylaştırın. Tepsiye dizip, yarısına kadar su ekleyin. 200°C fırında 15–20 dakika üzeri kızarana kadar pişirin. Soğutup buzdolabında dinlendirin. Tarçın veya fındıkla servis edin.

  1. Muhallebi

Malzemeler
Muhallebi için

  1. 1 litre süt
  2. 1 su bardağı toz şeker
  3. 3 yemek kaşığı un
  4. 2 yemek kaşığı nişasta (mısır veya buğday)
  5. 1 paket vanilin
  6. 1 yemek kaşığı tereyağı

Üzeri için

  1. Antep fıstığı

Hazırlanışı
Süt, şeker, un ve nişastayı tencereye alın, çırparak karıştırın. Orta ateşte koyulaşana kadar sürekli karıştırarak pişirin. Kaynamaya başlayınca ocaktan alıp vanilin ve tereyağını ekleyin, karıştırın. Ilıyınca sıvı kremayı ekleyin, mikserle 3–4 dakika çırpın. Kaselere paylaştırın, üzerini süsleyip buzdolabında 1–2 saat soğutun.

  1. Güllaç

Malzemeler

  1. 10 yaprak güllaç
  2. 1,5 litre süt
  3. 1,5 su bardağı toz şeker
  4. 1 çay bardağı file badem veya ince çekilmiş badem1 çay bardağı dövülmüş badem
  5. 1 paket vanilin
  6. 1 yemek kaşığı gül suyu

Süsleme İçin

  1. File badem
  2. Toz Antep fıstığı
  3. Kiraz şekerleme

Hazırlanışı
Sütü şekerle ısıtıp vanilin ve gül suyu ekleyin, ılımaya bırakın. Tepsiye güllaç yaprağını serip sütle ıslatın. 5. yapraktan sonra dövülmüş badem serpin, kalan yaprakları da sütle ıslatarak dizin. Kalan sütü üzerine dökün, buzdolabında 2 saat dinlendirin. Üzerini toz Antep fıstığı ve kiraz şekerleme ile süsleyip servis yapın.

  1. Trileçe

Malzemeler

Keki için

  1. 4 yumurta
  2. 1 tutam tuz
  3. 1 su bardağı toz şeker
  4. 1 su bardağı zeytinyağı
  5. 1 su bardağı un
  6. 1 paket vanilya
  7. 1 paket kabartma tozu

Şerbeti için

  1. 3 su bardağı soğuk süt
  2. Yarım su bardağı toz şeker
  3. 200 ml krema

Karamel sos için

  1. 5 yemek kaşığı toz şeker
  2. 2 yemek kaşığı yumuşak tereyağı
  3. 1 paket krema

Üzeri için

  1. Vanilyalı dondurma

Hazırlanışı
Yumurta sarısı ve beyazını ayırın. Beyazları tuzla köpürtün. Sarıları şekerle çırpıp yağ, un, vanilin ve kabartma tozunu ekleyin. Beyazları spatulayla karışıma yedirin. Karışımı tepsiye dökün, 170°C fırında 40–45 dk pişirin. Şerbet malzemelerini çırpın, buzdolabında soğutun. Karamel için şekeri eritin, tereyağı ve kremayı ekleyip karıştırın. Ilıyan keke kürdanla delikler açın, şerbeti dökün. Şerbeti çekince karamel sosu gezdirin. Soğutup dondurma ile servis edin.

  1. Süt Helvası

Malzemeler

  1. 2 yemek kaşığı tereyağı
  2. Yarım su bardağı un
  3. 2.5 su bardağı süt
  4. 3⁄4 su bardağı toz şeker
  5. 1 paket vanilya
  6. Süt helvası

Hazırlanışı
Tereyağını bir tencereye alıp eritin ve üzerine unu ekleyip 2-3 dakika kavurun. Sütü yavaşça ekleyip sürekli karıştırın. Toz şekeri ilave edip kaynatın. Son olarak vanilyayı ekleyip karıştırın ve ocaktan alın. Karışımı borcama aldıktan sonra, önceden ısıtılmış 200 dereceli fırında üzeri kızarana kadar pişirin.

  1. Magnolia

Malzemeler

  1. 1 litre süt
  2. 2 yemek kaşığı un
  3. 2 yemek kaşığı nişasta
  4. 1 su bardağı toz şeker
  5. 1 paket toz vanilya
  6. 2 adet yumurta sarısı
  7. 1 paket bebe bisküvisi (ya da petibör)
  8. 1 paket süt kreması
  9. 10 adet çilek
  10. 2 adet muz

Hazırlanışı
Un, nişasta, şeker, vanilin ve yumurta sarılarını tencereye alın. Sütü yavaş yavaş ekleyerek karıştırın. Orta ateşte sürekli karıştırarak muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin. Soğumaya bırakın. Soğuyan muhallebiye süt kremasını ekleyip çırpın. Bisküvileri rondodan geçirin. Meyveleri dilimleyin. Kuplara sırayla muhallebi, meyve, bisküvi şeklinde kat kat dizin. Üzerini kalan bisküvi, Antep fıstığı veya çikolata ile süsleyin. Soğuk servis edin.

Şunlara da göz atın:

  1. Dünyanın En İyi Tatlısı Nedir?
  2. Limonla Hangi Tatlılar Yapılır?
  3. A ile Başlayan Tatlı İsimleri Nelerdir?
  4. Yapay Zekaya Göre Türk Mutfağının En İyi 10 Tatlısı

Haber Kategorileri

Tarif Listeleri

Lezzetli Haberler

Boğa Etinin En İyi Yerleri Neresidir?
Dana Etinin En İyi Yerleri Neresidir?
Hangi Kurbanların Eti Yenmez?
Kurbanın Akciğeri Yenir Mi?
Hangi Cins Koyunun Eti Kokmaz?
Baklavadan Sıkılanlara Özel 15 Bayramlık Şerbetli Tatlı Tarifi