Soya sütü, soya fasulyesinden elde edilen, bitkisel sütlerden biridir. Görünümünden dolayı süt olarak adlandırılsa da, teknik olarak bir süt ürünü değildir. Özellikle vejetaryen ve vegan diyetlerinde kendine yer bulur. Soya sütü yapmak için, soya fasulyeleri ıslatılır, ezilir, suyla karıştırılır ve süzülerek sıvı form elde edilir. Ortaya çıkan bu sıvı, hem besleyici hem de çok yönlü kullanımı sayesinde süt yerine tercih edilen popüler bir üründür.
Soya sütü kahveye eklenebilir. Muz, yulaf ve meyvelerle birleştirilerek smoothie yapımında kullanılır. Sade veya vanilya ile tatlandırılarak da içilebilir.
Soya sütü, granola, mısır gevreği veya yulaf ezmesi hazırlarken süt yerine kullanılabilir. Krep, pankek ve waffle gibi tariflerde inek sütü yerine kullanılır.
Soya sütü beşamel sos gibi süt bazlı soslarda, kremalı çorbalarda ve patates püresi gibi yemeklerde kıvam verici olarak kullanılabilir.
Kek, kurabiye, dondurma, puding ve muhallebi gibi tatlılarda aynı oranda süt yerine kullanılabilir. Vegan tariflerin temel malzemesidir. Sütlü tatlıların birçoğunda kullanılır.
Soya sütü kullanırken dikkat edilmesi gerekenler;
Şunlara da göz atın;